Προετοιμασία 20′, Ψήσιμο 40′

ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)

300 γρ. φλιτζ. κινόα δίχρωμη

720 ml ζεστό νερό

180 γρ. παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους (μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμα σε vacuum)

1 μεγάλη γλυκοπατάτα (ή δύο μικρότερες) ξεφλουδισμένη, κομμένη σε μικρούς κύβους περίπου 2 εκ.

1 ξινόμηλο κομμένο σε μικρούς κύβους

1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια

1/2 ρόδι καθαρισμένο

2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σέλερι

2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο άνηθο

2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο

3 κουτ. σούπας σπασμένη καρυδόψιχα

180 γρ. μανούρι κομμένο σε μικρούς κύβους

Για το dressing

60 ml ελαιόλαδο

Χυμό από 1 πορτοκάλι

1 1/2 κουτ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού

1 1/2 κουτ. γλ. κρέμα βαλσάμικο

1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο

1 κουτ. γλ. μουστάρδα με σιναπόσπορο

Αλάτι – πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζουμε ελαφρά την κινόα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το ζεστό νερό και την αφήνουμε να βράσει.

Μόλις αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, την ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα, την καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε ένα ταψάκι και τοποθετούμε τις κομμένες γλυκοπατάτες. Τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε αλατοπίπερο και τις ανακατεύουμε ελαφρά με τα χέρια. Τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Ετοιμάζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Dressing: Σε ένα μπολ βάζουμε πρώτα τον χυμό πορτοκαλιού με το μέλι, το ξύσμα, την κρέμα βαλσάμικου και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το λάδι – ανακατεύοντας πάντα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Ενώνουμε όλα τα υλικά της σαλάτας με την κινόα σε ένα μπολ, ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε το dressing .