Ένα ελικόπτερο συνετρίβη στα ανοιχτά των βορειοανατολικών ακτών της Μαδαγασκάρης, με αποτέλεσμα να αγνοούνται δύο άτομα, ωστόσο, οι άλλοι δύο επιβαίνοντες διασώθηκαν. Μεταξύ αυτών ήταν και ο υφυπουργός Χωροφυλακής, ο οποίος κολύμπησε επί 12 ώρες για να φτάσει στην ακτή, όπως έγινε γνωστό από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές της χώρας.

Το ελικόπτερο μετέφερε συνολικά τρεις χωροφύλακες, ένας εκ των οποίων ήταν και πιλότος. Ο ένας επέζησε, καθώς εκτινάχθηκε ταυτόχρονα με τον υφυπουργό, τον στρατηγό Σερζ Ζελέ. Οι άλλοι δύο αγνοούνται.

Το ελικόπτερο κατευθυνόταν στην Αντσεράκα, μια κοινότητα στη βορειοανατολική Μαδαγασκάρη, στα ανοιχτά της οποίας βυθίστηκε το πρωί της Δευτέρας ένα πλοίο που μετέφερε 130 ανθρώπους. Οι 45 από τους ναυαγούς σώθηκαν. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί τα πτώματα 39 επιβατών, σύμφωνα με τον στρατηγό Ζαφισαμπάτρα Ραβοάβι. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των περίπου 50 αγνοουμένων.

Ο υφυπουργός και ο χωροφύλακας που επέζησαν από τη συντριβή του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν ξεχωριστά στην παραλία Μαχάμπο, περίπου 75 χιλιόμετρα στα βόρεια της Τοαμασίνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του λιμενικού, Ζαν-Εντμόν Ραντριαναντενάινα, που ανέφερε ότι οι δύο επιζώντες «χωρίστηκαν στη θάλασσα και δεν ήταν μαζί».

«Δεν ήρθε ακόμη η ώρα μου να πεθάνω, ευχαριστώ τον Θεό (…) και τους κατοίκους και τους ψαράδες του Μαχάμπο», ανέφερε σε ένα βίντεο ο Σερζ Ζελέ, τον οποίο φρόντισαν οι κάτοικοι της περιοχής. Εμφανώς κουρασμένος, φορώντας μια στολή αγγαρείας και ξαπλωμένος σε μια σεζ-λονγκ, ο 57χρονος στρατηγός είπε ότι δεν έχει τραυματιστεί, «απλώς κρυώνει». «Θα μπορούσα να ξαναπιάσω δουλειά μέσα σε 24 ώρες», διαβεβαίωσε.

Ο στρατηγός Ραβοάνι, στενός συνεργάτης του Ζελέ, εξήγησε ότι ο υφυπουργός ανέκαθεν έκανε αθλητισμό και έχει μεγάλη αντοχή. «Κράτησε τον ίδιο ρυθμό ζωής ακόμη και όταν έγινε υπουργός, σαν να ήταν 30άρης. Έχει ατσαλένιο ηθικό, τον χτυπούσαν τα κύματα και δεν δείλιασε», πρόσθεσε. Ο Ζελέ χρησιμοποίησε το κεφαλάρι του καθίσματος του ελικοπτέρου σαν σωσίβιο.

Ο στρατηγός Ζελέ υπηρέτησε στη χωροφυλακή επί 30 χρόνια και ανέλαβε υφυπουργός μόλις τον περασμένο Αύγουστο, στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που έκανε ο πρόεδρος Άντρι Ρατζοελίνα.

Τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ