Η ρυθμιστική Ανώτατη Υγειονομική Αρχή (HAS) της Γαλλίας ενέκρινε σήμερα το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19 για όλα τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.

Το εμβόλιο, το οποίο θα χορηγηθεί σε παιδιατρική σύνθεση όταν γίνει ευρέως διαθέσιμο, έδειξε ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στα παιδιά, δήλωσε η Λιζ Αλτέρ, μία από τους γιατρούς που έχουν επιφορτιστεί με την αξιολόγηση κινδύνου των νέων φαρμάκων.

«Η HAS προτείνει όλοι οι γονείς που το επιθυμούν να μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ηλικίας 5-11 ετών», πρόσθεσε.

Παιδιά με ιατρικά προβλήματα

Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία άρχισε να εμβολιάζει παιδιά ηλικίας 5-11 ετών με ιατρικά προβλήματα που απαιτούν ειδική προστασία και ενίσχυσε την υλικοτεχνική υποστήριξη για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών στην ηλικιακή αυτή ομάδα μόλις η HAS ενέκρινε την κίνηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως είναι υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών, αλλά πρόσθεσε πως το θέμα αυτό πρέπει να παραμένει απόφαση των γονέων.

Τι θα επιφέρει η Ομικρον

«Με τον ερχομό της παραλλαγής Όμικρον, η οποία είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα, μπορούμε να περιμένουμε μια αύξηση στις σοβαρές μορφές [της ασθένειας] στα παιδιά με προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα», είπε η Αλτέρ.

Αφότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε τη χρήση μιας μικρότερης δόσης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για την ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών τον περασμένο μήνα, αρκετές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας.