Εφόσον λάβει το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών το εμβόλιο Covid-19 της αμερικανικής Novavax αναμένεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2022, δήλωσε στο Reuters ευρωπαϊκή πηγή που δεν κατονομάζεται.

Η δήλωση έρχεται λίγες ώρες πριν από συνεδρίαση ειδικών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την αδειοδότηση ή μη του εμβολίου, το οποίο μέχρι σήμερα έχει λάβει έγκριση από τον ΟΗΕ και λίγες χώρες.

Εφόσον εγκριθεί, θα είναι το πέμπτο εμβόλιο που φτάνει στην ευρωπαϊκή αγορά, την ώρα που η νέα παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται. Τον Αύγουστο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία με την Novavax για 200 εκατομμύρια δόσεις, από τις οποίες οι μισές είναι προαιρετικές.

Το εμβόλιο δύο δόσεων, με την εμπορική ονομασία Nuvaxovid, περιέχει πρωτεΐνες του πανδημικού κοροναϊού που αναγνωρίζονται ως αντιγόνα από το ανοσοποιητικό σύστημα και πυροδοτούν την παραγωγή αντισωμάτων κατά του κοροναϊού.

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει παλαιότερα ότι οι πρώτες μικρές παρτίδες θα μπορούσαν να παραδοθούν στην ΕΕ εντός του έτους.

Μέχρι στιγμής η Κομισιόν και η Novavax δεν έχουν σχολιάσει το ρεπορτάζ του Reuters.