Πράσινο φως από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κοκτέιλ αντισωμάτων της AstraZeneca για την πρόληψη της Covid-19 σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ιστορικό σοβαρών παρενεργειών από εμβόλιο κοροναϊού.

Το κοκτέιλ αντισωμάτων Evusheld έλαβε έγκριση μόνο για εφήβους και ενήλικες που δεν έχουν νοσήσει και δεν έχουν έρθει πρόσφατα σε επαφή με κρούσμα, διευκρίνισε η υπηρεσία.

Όπως σχολιάζει το Reuters, η έγκριση του Evusheld, το οποίο περιέχει τα αντισώματα tixagevimab και cilgavimab, είναι σημαντική εξέλιξη για την βρετανο-σουηδική AstraZeneca, της οποίας το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμα στις ΗΠΑ.

Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το Evusheld μειώνει κατά 77% τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων Covid-19. Η προληπτική αγωγή περιλαμβάνει δύο ενέσεις και προσφέρει προστασία για αρκετούς μήνες έως ένα χρόνο.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραγγείλει 700.000 δόσεις.

Η FDA διευκρίνισε πάντως ότι το Evushed δεν είναι υποκατάστατο του εμβολιασμού για τα άτομα που συστήνεται να εμβολιαστούν.

Τα συνθετικά μονοκλωνικά αντισώματα της AstraZeneca λειτουργούν περίπου όπως τα φυσικά αντισώματα που προσφέρει ο εμβολιασμός και έχουν σχεδιαστεί να παραμένουν στο αίμα για μήνες ώστε να μπλοκάρουν τον ιό σε περίπτωση λοίμωξης.

Αντίστοιχες θεραπείες έχουν αναπτύξει κι άλλες φαρμακοβιομηχανίες όπως η Regeneron, η Eli Lilly και η GlaxoSmithKline.