Μείζων θέμα της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί η συνεχόμενη αύξηση των συμπολιτών μας που εντάσονται σε προγράμματα και κοινωνικές δομές λόγω της οικονομικής ανέχειας. Οι Δήμοι προσπαθιούν με τα μέσα που έχουν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις. Ωστόσο με το ρυθμό των αναγκών να πολλαπλασιάζεται παραμένει άγνωστο αν στο μέλλον θα μπορούν οι Δημοτικές Αρχές με τα σημερινά δεδομένα να ανταποκριθούν όσο θα επιθυμούσαν

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Αθηναίων, υλοποιώντας ένα ευρύ πλέγμα δράσεων, έχει ανοίξει την ομπρέλα της κοινωνικής αλληλεγγύης, δίνοντας πολύτιμη «ανάσα» σε χιλιάδες νοικοκυριά που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητα τους.

Η δημοτική αρχή, στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)» ξεκινάει από τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, τη διανομή 350 τόνων τροφίμων σε 25.610 ωφελούμενους. Τα πακέτα που θα λάβουν οι ωφελούμενοι περιλαμβάνουν νωπό κοτόπουλο, φέτα, συσκευασίες 5 λίτρων ελαιολάδου, καθώς και βασικά προϊόντα σίτισης, όπως ζυμαρικά, φακές, φασόλια, ρύζι, ζάχαρη, τόνο, κομπόστα, τοματοπολτό.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΑ) που έχουν δηλώσει κατά την αίτηση τους ότι επιθυμούν να συμμετέχουν και στο Πρόγραμμα ΤΕΒΑ.

Η διανομή θα ολοκληρωθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ η ενημέρωση των νοικοκυριών θα γίνει με γραπτό μήνυμα (sms) στο κινητό τηλέφωνο των δικαιούχων (σύμφωνα με την κατά δήλωσή τους ως προς την αίτηση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος – ΕΕΕ).

Λόγω των περιοριστικών μέτρων της νόσου COVID 19, η διανομή θα πραγματοποιηθεί στα εξής σημεία του Δήμου Αθηναίων:

1) Ταϋγέτου 60-Γκράβα 29/11/2021-03/12/2021 και 6/12/2021-7/12/2021, ώρες 09.00-13.30

2) Κλειστό Γυμναστήριο Ρουφ 08/12/2021, ώρες 09.00-13.30

3) Σφιγγός 13-Νέος Κόσμος 09/12/2021-10/12/2021, ώρες 09.00-13.30 και

4) Σοφοκλέους 66-Ομόνοια 13/12/2021-17/12/2021, ώρες 08.30-13.30

Επισημαίνεται ότι οι διανομές θα πραγματοποιηθούν με αυστηρή τήρηση των κανονισμών ατομικής υγιεινής και των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού και της νόσου Covid-19, που έχουν τεθεί από την επίσημη νομοθεσία.

 

Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων μέσα από υποστηρικτικές δράσεις που υλοποιούνται από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου  (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) και τη Διεύθυνση Αλληλεγγύης στέκεται στο πλευρό των αστέγων, αλλά και των ανθρώπων που στερούνται τους βασικούς πόρους για να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους.

 

Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες δομές που μπορεί να φιλοξενεί καθημερινά έως και 400 άτομα, συνεχίζει να παρέχει σε καθημερινή βάση ασφαλή στέγη, τροφή, νερό, καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε συμπολίτες μας που ζουν στο δρόμο.

 

Την ίδια στιγμή, οι δομές και τα προγράμματα του Δήμου Αθηναίων φροντίζουν ώστε να καλύπτονται όσο το δυνατό περισσότερες ανάγκες των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της πόλης. Ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Κοινωνικού Παντοπωλείου διανέμει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης (προϊόντα καθαριότητας και ατομικής υγιεινής, ρούχα, παπούτσια, σχολικά, παιχνίδια κ.λπ.), το Κοινωνικό Φαρμακείο προσφέρει δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη, ενώ το Κοινωνικό Πλυντήριο εξυπηρετεί οικογένειες που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, δίνοντας τους τη δυνατότητα να πλύνουν δωρεάν τα ρούχα τους.

 

Τα Κοινωνικά Ιατρεία διευρύνουν συνεχώς το πλέγμα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις ευάλωτες ομάδες της πόλης, ενώ κάτω από την «ομπρέλα» προστασίας μπαίνουν και χιλιάδες παιδιά, τα οποία μέσω του Κοινωνικού Βιβλιοχαρτοπωλείου λαμβάνουν δωρεάν σχολικά είδη, αλλά και παιχνίδια.

 

Πρόσφατα στις κοινωνικές παροχές του Δήμου Αθηναίων προστέθηκε και το Κοινωνικό Κομμωτήριο, το οποίο προσφέρει δωρεάν κούρεμα και ξύρισμα σε άστεγους συμπολίτες μας, αλλά και σε οικογένειες που ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

 

Ο Δήμος Αθηναίων έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να ενισχύει το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επεκτείνοντάς το σε ολόκληρη την πόλη, με στόχο η Αθήνα να γίνει μία πόλη χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς, που θα εξασφαλίζει σε όλους μια αξιοπρεπή ζωή και μια πιο ποιοτική καθημερινότητα.