Προετοιμασία 20΄-30΄  

ΥΛΙΚΑ (για μια μεγάλη σαλάτα)

1 πακέτο ανάμεικτα baby φύλλα (παντζαριού, ρόκας, μαρουλιού κ.τ.λ.) – στα σουπερμάρκετ

1 φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες

5-6 φύλλα μαρουλιού, πλυμένα, στεγνωμένα και ψιλοκομμένα

3-4 φύλλα λάχανο σγουρό, πλυμένα, στεγνωμένα και ψιλοκομμένα

5 φύλλα πράσινη σαλάτα σγουρή, πλυμένα, στεγνωμένα και κομμένα με τα χέρια

5 φύλλα κόκκινη σαλάτα σγουρή, πλυμένα, στεγνωμένα και κομμένα με τα χέρια

50 γρ. φρέσκο σταμναγκάθι, καθαρισμένο και ξεχωρισμένο φύλλο-φύλλο

2 καρότα τριμμένα

2 μικρά αγγούρια με τη φλούδα τους, κομμένα σε λεπτές φετούλες

10 ραπανάκια, ολόκληρα (αν είναι μικρά) ή κομμένα στα δύο

2-3 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου

2-3 κ.σ. φρέσκα φύλλα μαϊντανού

2-3 κ.σ. φουντίτσες άνηθου

2-3 κ.σ. φυλλαράκια από καυκαλήθρες

2-3 κ.σ. φυλλαράκια από μυρώνια

2-3 κ.σ. φουντίτσες από μάραθο

4 κρεμμυδάκια φρέσκα και το πράσινο μέρος, κομμένα σε λεπτές φέτες

1 πορτοκάλι, κομμένο σε μικρές, λεπτές φέτες

2 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου ελαφρώς καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς την προσθήκη λιπαρής ουσίας

Ξύσμα από ένα ακέρωτο, βιολογικό πορτοκάλι

Για το ντρέσινγκ

100 ml ελαιόλαδο

4 κ.σ. πετιμέζι

60 ml χυμό λεμονιού

Αλάτι – πιπέρι

 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ντρέσινγκ: Τοποθετούμε τα υλικά μας στο μούλτι ή στο μπλέντερ και τα χτυπάμε καλά. Μπορούμε να το φτιάξουμε νωρίτερα και να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο σε γυάλινο βαζάκι (διατηρείται για 2-3 ημέρες).

Σαλάτα: Σε ένα μεγάλο μπολ ετοιμάζουμε τη σαλάτα μας. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το ξύσμα πορτοκαλιού, τα μισά αμύγδαλα και το μισό πορτοκάλι. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε καλά το ντρέσινγκ (αν περισσέψει, φυλάμε το υπόλοιπο στο ψυγείο). Διακοσμούμε με τα υπόλοιπα υλικά που είχαμε κρατήσει στην άκρη. Τέλος πασπαλίζουμε με ξύσμα πορτοκαλιού.