Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα υποβληθεί σήμερα σε κολoνοσκόπηση «ρουτίνας», μια εξέταση με γενική αναισθησία, και θα μεταβιβάσει προσωρινά τις εξουσίες του στην αντιπρόεδρό του, Κάμαλα Χάρις, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι λεπτομέρειες της κατάστασης της υγείας του προέδρου, που κλείνει τα 79 το Σάββατο, θα δημοσιοποιηθούν το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ), διευκρίνισε η αμερικανική κυβέρνηση.

«Ο πρόεδρος θα υποβληθεί σε κολονοσκόπηση ρουτίνας» στο ιατρικό κέντρο Γουόλτερ Ριντ, κοντά στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

«Όπως είχε γίνει και όταν ο πρόεδρος Τζορτζ Γ. Μπους υποβλήθηκε στην ίδια επέμβαση το 2002 και το 2007, και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μεταβιβάσει τις εξουσίες του στην αντιπρόεδρο για μια σύντομη περίοδο, ενώ θα βρίσκεται υπό αναισθησία», προσέθεσε.

Έτσι, η Κάμαλα Χάρις, που είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα και με καταγωγή από τη Νότια Ασία που έγινε αντιπρόεδρος, θα γράψει ιστορία στο σύντομο χρονικό διάστημα που θα υπηρετήσει ως εν ενεργεία πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν, που δεν καπνίζει ούτε πίνει, έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19 και έλαβε την τρίτη δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος έκανε την τελευταία του, πλήρη ιατρική εξέταση τον Δεκέμβριο του 2019, όταν οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν «υγιής, σφριγηλός» και «κατάλληλος να εκτελεί επιτυχώς τα καθήκοντα της Προεδρίας», σύμφωνα με έκθεση γιατρού εκείνη την εποχή.

Είναι ο πιο γηραιός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και γνωστοποίησε δημόσια ότι σκοπεύει να διεκδικήσει μια νέα θητεία το 2024, αλλά η ηλικία του τροφοδοτεί υποθέσεις ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει τα σχέδια αυτά.