Η πανδημία του νέου κορωνοϊού συνεχίζει να μας «σφυροκοπά», προκαλώντας σε εκατομμύρια ανθρώπους σοβαρή νόσο αλλά και θανάτους καθώς και τρομερά κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα. Εκτός από το μεγαλύτερο «όπλο», το εμβόλιο, που έχουμε στα χέρια μας εναντίον της, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένας από τους μεγαλύτερους «πυλώνες» για τον έλεγχό της είναι η διενέργεια διαγνωστικών τεστ για την COVID-19.

Ωστόσο τα υπάρχοντα τεστ νουκλεϊκών οξέων απαιτούν χρόνο και χρήμα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δώσουν και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Ετσι αναζητούνται νέες μέθοδοι ανίχνευσης του SARS-CoV-2 που θα παρέχουν έγκαιρα και έγκυρα αποτελέσματα με μικρό κόστος.

«Πάντρεμα» πολλών μεθόδων και τεχνολογιών

Μια τέτοια υποσχόμενη μέθοδο πιστεύουν ότι ανέπτυξαν ερευνητές του Κολεγίου Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Peking σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Chaoyang στην Κίνα και άλλα ερευνητικά κέντρα, όπως ανέφεραν πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Breath Research». Οι επιστήμονες ενσωμάτωσαν διαφορετικές μεθόδους και τεχνολογίες (δειγματοληψία της αναπνοής, φασματομετρία κινητικότητας ιόντων, αέρια χρωματογραφία, μοντέλα μηχανικής μάθησης) προκειμένου να αναπτύξουν ένα μη παρεμβατικό σύστημα ελέγχου της εκπνοής για τη διάγνωση της COVID-19 (TestBreathNow-TBN).

12 βιοδείκτες-«κλειδιά»

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε αυτό το σύστημα για την ανάλυση δειγμάτων αναπνοής ασθενών με COVID-19, ασθενών με άλλα αναπνευστικά νοσήματα εκτός της COVID-19 καθώς και υγειονομικών και εντόπισε 12 βιοδείκτες «κλειδιά» που αφορούσαν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) οι οποίες παράγονται κατά την εκπνοή.

Αποτελέσματα σε 10 λεπτά το πολύ και χαμηλό κόστος

H διαδικασία συλλογής των δειγμάτων είναι εντελώς μη παρεμβατική – οι εθελοντές χρησιμοποίησαν μια ειδική σακούλα μιας χρήσης στην οποία ανέπνεαν επί 30 δευτερόλεπτα. Το σύστημα ανάλυσης είναι εύκολο στη χρήση και δίνει αποτελέσματα – μέσω της χρήσης μοντέλων μηχανικής μάθησης – σε πέντε ως 10 λεπτά (γεγονός που εκτός των άλλων μειώνει σημαντικά το κόστος του κάθε τεστ).

Πιθανή εφαρμογή σε πλήθος περιπτώσεων

Το νέο σύστημα… της αναπνοής εκτιμάται ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης και εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού παρέχοντας ταχεία και ακριβή διάγνωση της ύπαρξης της COVID-19 σε περιπτώσεις όπως ο επανέλεγχος για πιθανά ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα των υπαρχόντων τεστ, ο έλεγχος ταξιδιωτών σε πύλες εισόδου των χωρών καθώς και στα νοσοκομεία όταν πρέπει να λαμβάνεται απόφαση για το αν ένας ασθενής με COVID-19 μπορεί να πάρει ή όχι εξιτήριο.

Σημειώνεται ότι η ερευνητική ομάδα έχει υποβάλει αίτηση στην Κίνα για κατοχύρωση πατέντας της μεθόδου που ανέπτυξε.