Προετοιμασία 20′, Αναμονή περίπου 9 ώρες, Ψήσιμο 15′-20′

ΥΛΙΚΑ (για 10-12 μικρά μπέργκερ)

2 μικρά καρότα, τριμμένα

100 γρ. ωμό παντζάρι, τριμμένο

120 γρ. κόκκινη γλυκοπατάτα, τριμμένη

100 γρ. κεχρί

100 γρ. αλεύρι βρόμης (ή νιφάδες βρόμης τριμμένες στο μούλτι)

150 γρ. κόκκινα φασόλια από κονσέρβα, στραγγισμένα

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 αβγά ελαφρά χτυπημένα, κατά προτίμηση βιολογικά

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

Αλάτι, πιπέρι

Μικρά ψωμάκια για μπέργκερ

10-12 φύλλα μαρουλιού της αρεσκείας μας

10-12 φέτες ντομάτας

6 κ.σ. μαγιονέζα

3 κ.σ. κέτσαπ χωρίς ζάχαρη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάζουμε, από το προηγούμενο βράδυ, το κεχρί σε ένα μπολάκι. Το καλύπτουμε με νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει για περίπου 8 ώρες.

Την επομένη, στραγγίζουμε καλά το κεχρί. Ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και να γυαλίσει. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα καρότα, το παντζάρι, τη γλυκοπατάτα και τα φασόλια και τα πολτοποιούμε, όχι να είναι εντελώς κρέμα. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το κεχρί, το αλεύρι βρόμης, τα αβγά, το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δέσει. Το καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, να σφίξει και να πλάθεται καλύτερα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βάζουμε λαδόκολλα σε δύο ταψιά και πλάθουμε τα μπιφτεκάκια μας ανάλογα με το πόσο μεγάλα είναι τα ψωμάκια. Τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά.

Στο μεταξύ, ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιονέζα με την κέτσαπ. Ανοίγουμε τα ψωμάκια στα δύο με μαχαίρι. Αν θέλουμε, μπορούμε να τα βάλουμε λίγο στον αναμμένο φούρνο να ζεσταθούν.

Βάζουμε στη βάση λίγη από τη σάλτσα που ετοιμάσαμε, από πάνω μαρούλι, μια φέτα ντομάτας, το μπιφτέκι, λίγη ακόμη σάλτσα, και κλείνουμε.