Ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σχολίασε τη διπλωματική κρίση που προκλήθηκε στη χώρα του, μετά την εντολή του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να χαρακτηριστούν «persona non grata» οι δέκα πρεσβευτές, που ζητούσαν την απελευθέρωση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, κάνοντας λόγο για… ρεζιλίκια.

«Η Τουρκία δεν έχει ξαναζήσει τέτοιο ρεζιλίκι, ούτε στον κόσμο έχει γίνει ξανά τέτοιο ρεζιλίκι. Η οικονομία έγινε άνω κάτω. Μπήκανε ξένοι γραφειοκράτες, δούλευαν μέρα νύχτα. Προσπάθησαν να αναδιπλώσουν το περιστατικό. Τι έγινε με το δολάριο; Ο λογαριασμός πήγε στην πλάτη των 83 εκατομμυρίων. Αυτό δείχνει ότι ένα κράτος δεν μπορεί να παραδίδεται στα χείλη ενός ανθρώπου. Αν παραδοθείτε, θα συναντήσετε κι άλλα τέτοια περίεργα φαινόμενα», τόνισε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας «έχει τεθεί σε πλήρη αδράνεια», προσθέτοντας: «Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι εθνική. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει κοινή φωνή. Στην περίπτωση των πρεσβευτών, όλοι οι γραφειοκράτες του υπουργείου Εξωτερικών κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτό το ατύχημα, δουλεύοντας 16 ώρες την ημέρα. Δεν μπορούμε να καθορίσουμε μια εθνική πολιτική στην εξωτερική πολιτική;», αναρωτήθηκε.

«Η Τουρκία παραδομένη σε ψυχικά ασθενή»

«Ειδικά η κρίση των πρεσβευτών έδειξε ότι η Τουρκία δεν κυβερνάται. Δεν υπάρχει καμία συνεννόηση. Όταν βλέπει το χειροκρότημα, λέει αυτό που του έρχεται πρώτο στο μυαλό. Δεν μπορεί το κράτος να παραδοθεί σε κάποιον με ψυχιατρικά πρόβληματα», δήλωσε χαρακτηριστικά για τον Ερντογάν.

«Η Αλ Κάιντα κι ο ISIS ζουν και βασιλεύουν στην Τουρκία»

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP δήλωσε ότι η κουλτούρα της διαβούλευσης στο κοινοβούλιο έχει εκλείψει με την κυβέρνηση του AKP και ότι το κόμμα του Ερντογάν ήρθε στην εξουσία μέσω της Αλ Κάιντα και του ISIS.

«Γιατί δεν ελέγχετε τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Αλ Κάιντα και του ISIS; Απελευθερώνετε από τη φυλακή τους μαχητές του ISIS και της Αλ Κάιντα. Γνωρίζουμε ότι είναι οργανωμένοι στην Τουρκία μέσω 42 οργανισμών. Όλοι ξέρουν για τα ‘κοιμισμένα κύτταρα’, γιατί δεν επεμβαίνεις; Κοιτάξτε πρώτα τι γίνεται στο έδαφός σας. Γιατί παραδώσατε το τουρκικό κράτος σε ξένες δυνάμεις; Νομίζουν ότι ο κόσμος θα φάει αυτό το καρότο, αλλά δεν θα το φάει, το έθνος ξύπνησε. Το ξέρουν τώρα», είπε ο Κιλιτσντάρογλου – επιβεβαιώνοντας, στην ουσία, κάτι που αποτελεί κοινό μυστικό για τις σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με τους ISIS.

Η «ροζ κυβέρνηση» του ΑΚΡ

Όταν το δολάριο αυξάνεται κατά 10 σεντς, το βάρος για τους πολίτες είναι 24 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες, σημείωσε ο Κιλιτσντάρογλου, απαριθμώντας στη συνέχεια τις αυξήσεις που έχουν γίνει στην Τουρκία μέσα σε ένα χρόνο.

«Επιτρέψτε μου να δώσω ένα παράδειγμα από τη ‘βροχή’ των αυξήσεων: Τον τελευταίο χρόνο, το ρεύμα αυξήθηκε 3 φορές, το φυσικό αέριο 8 φορές, το κάρβουνο 30%, η βενζίνη 10 φορές, το ντίζελ 9 φορές, το υγραέριο 7 φορές, οι τιμές της κουζίνας συνολικά 42%! Η αύξηση στις ντομάτες είναι 70% τον τελευταίο ένα χρόνο, τα αυγά είναι 69%, το κοτόπουλο 68%, ο κατώτατος μισθός είναι 2.825 λίρες, το όριο πείνας είναι 3.049 λίρες. Ποτέ στην ιστορία της Τουρκίας, ο κατώτατος μισθός δεν έπεσε κάτω από το όριο της φτώχειας».

«Κάθε μέρα, κάθε ώρα και κάθε πρωί που ξυπνάμε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με μία αύξηση», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας πάλι την κυβέρνηση ότι ζει σε ένα «ροζ κόσμο» και δεν βλέπει τα προβλήματα του λαού.