Εκείνο το πρωινό της Κυριακής έβρεχε δυνατά, πολύ δυνατά. Η ομπρέλα δεν μπορούσε να με προφυλάξει από τις χοντρές σταγόνες που έπεφταν με δύναμη στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ζωγραφίζοντας τα πάντα γύρω με γκρίζες, μελαγχολικές πινελιές. Περπατούσα αργά, προσεκτικά, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσω με ασφάλεια τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.

Ο συγκεκριμένος, υπέροχος αυτός χώρος είναι ο αγαπημένος μου. Ολόκληρη η περιοχή του Κεραμεικού ασκεί άλλωστε μια μοναδική γοητεία στον επισκέπτη. Ο αρχαιολογικός χώρος, το μουσείο, το πλακόστρωτο της Ερμού, τα μεγάλα κάγκελα από όπου μπορείς να αφήσεις το βλέμμα σου να ταξιδέψει σε όλα αυτά τα εκπληκτικά που δημιούργησαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, χαρίζοντας τη λάμψη και τη μαγεία του πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού, ένα παραλληλόγραμμο ισόγειο κτίσμα, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο και εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Η υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, φωτογραφήθηκε αποκλειστικά για το BHMAgazino μέσα στο μουσείο με τα εξαιρετικά εκθέματα και στον εξωτερικό χώρο. Η κυρία Μενδώνη φιλοξενείται λοιπόν στο εξώφυλλο του BHMAgazino – Special Issue: Πολιτισμός. Η υπουργός παραχωρεί μια αποκλειστική, εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Μιλάει για όλους και για όλα χωρίς να «μασάει» τα λόγια της. Η κυρία Μενδώνη βρέθηκε, ως γνωστόν, πριν από μερικούς μήνες στο «μάτι του κυκλώνα» με αφορμή την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. Υπήρξαν τότε πολλοί οι οποίοι ζήτησαν την παραίτησή της. Η υπουργός Πολιτισμού δίνει απαντήσεις για αυτά που την είχαν φέρει στο επίκεντρο της επικαιρότητας για μεγάλο διάστημα.

Κάπου εδώ θέλω να πω ότι σε προσωπικό επίπεδο συμπαθώ πολύ την κυρία Μενδώνη με την αστική συμπεριφορά, την ηρεμία, τις εξαιρετικές γνώσεις στο αντικείμενό της. Την επισκέφθηκα δυο-τρεις φορές στο γραφείο της στο υπουργείο, με σκοπό να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συνέντευξη και φωτογράφιση. Τώρα, όσον αφορά το έργο της στο υπουργείο, όλα αυτά που έχει κάνει και σκέφτεται να κάνει, υπάρχουν άλλοι, περισσότερο αρμόδιοι, για να κρίνουν και να σχολιάσουν.

Σίγουρα η κυρία Μενδώνη δουλεύει ατέλειωτες ώρες, διαθέτει όραμα και μεγάλα σχέδια για τον χώρο του πολιτισμού. Το BHMAgazino – Special Issue: Πολιτισμός είναι γεμάτο θέματα γύρω από αρχαιολογικούς θησαυρούς, βιβλία, γράμματα, εικαστικές τέχνες, μεγάλες ιδιωτικές συλλογές, ρεπορτάζ για τις σημαντικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς, αποκλειστικές συνεντεύξεις, θέατρο, σινεμά, μουσική, χορό, τεχνολογία κ.ά. Μια υπέροχη ειδική έκδοση. Αποκλειστικά για εσάς…