Την ιστορική νίκη του ΠαΣοΚ, στις 18 Οκτωβρίου 1981, τιμά αύριο ο Γιάνης Βαρουφάκης και για την ακρίβεια το mέta, που είναι το think tank του κόμματος ΜέΡΑ25. «Στις 18, Σοσιαλισμό!» – Εκλογές 1981: Αποτιμώντας ένα κρίσιμο ορόσημο της μεταπολιτευτικής ιστορίας είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα γίνει αύριο το απόγευμα σε ένα σημείο που κατά καιρούς τις τελευταίες δεκαετίες πραγματοποιούνταν αρκετές συγκεντρώσεις στελεχών του ΠαΣοΚ, στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ.

Να αναστοχαστούμε

«Η Αλλαγή που σημειώθηκε πριν από ακριβώς 40 χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου του 1981 (μόλις 7 έτη μετά την πρώτη εμφάνιση του συνθήματος «Στις 18, Σοσιαλισμό!»), υπήρξε το γεγονός που σημάδεψε όσο λίγα την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά ομαλή δημοκρατική εναλλαγή, φέρνοντας στο προσκήνιο κοινωνικές δυνάμεις έως τότε παραγκωνισμένες και δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις και κινήσεις αναδιανομής προ πολλού αναγκαίες» αναφέρουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σημειώνουν «πως τα όρια, οι αντιφάσεις, η ενσωμάτωση και ο κατοπινός εκφυλισμός του ΠαΣοΚ (διαδρομή που πάντως υπήρξε λιγότερο σύντομη από την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ) και εν τέλει ο πραγματικός του θάνατος στην εποχή των μνημονίων δεν αναιρούν την ανάγκη να αναστοχαστούμε συνολικά τη μεταπολιτευτική περίοδο, να αναλογιστούμε την επικαιρότητα των διεκδικήσεων για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη και βεβαίως να αναμετρηθούμε στις σημερινές τόσο διαφορετικές συνθήκες με το ερώτημα της διεκδίκησης του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, που έθετε στις αρχές της Μεταπολίτευσης ένα διαρκώς διευρυνόμενο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας».

 

Ομοιότητες

Η θετική στάση του Γιάνη Βαρουφάκη για τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠαΣοΚ δεν είναι τωρινό φαινόμενο, καθώς για το κόμμα που πρωταγωνίστησε επί τέσσερις δεκαετίες, σημειώνεται στην πρόσκληση – ιδίως η αρχική εμφάνισή του, και μάλιστα με διαδικασίες αυτοοργάνωσης -, «αποτελεί τμήμα μιας ριζοσπαστικής στην αντιφατικότητά της μεταπολιτευτικής ιστορίας, η οποία δεν μπορεί να παραδοθεί στη λήθη, στη γραφικοποίηση ή στη δαιμονοποίηση του «λαϊκισμού», αλλά μας αφορά ως πηγή θετικών και ακόμα περισσότερο αρνητικών συμπερασμάτων για τις στρατηγικές μας αναζητήσεις».

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 πριν από δύο χρόνια σε άρθρο του για την 3η Σεπτέμβρη, ημέρα ίδρυσης του ΠαΣοΚ, έκανε σύγκριση του κόμματός του με τον σχηματισμό που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και κυρίως εστίασε, στις κατά τον ίδιο, ομοιότητες με τις αρχές του ιδρυτή του. Μάλιστα, τότε έδωσε έμφαση σε ένα γεγονός που συνέβη στο σπίτι του μετά την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠαΣοΚ, στο ξενοδοχείο «Park», και κυρίως όταν η μητέρα του έφερε το πράσινο βιβλιαράκι από την εκδήλωση.

«Από την πρώτη σελίδα, η «3η Σεπτέμβρη» με απορρόφησε με μια έλξη που μόνο ένας «Θούριος» ή ένα «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» μπορούσαν να συναγωνιστούν. Ποιο ήταν το βασικό δίδαγμα της 3ης του Σεπτέμβρη, τουλάχιστον για μένα; Σαράντα ένα χρόνια μετά, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών μου δηλώσεων ως υπουργού Οικονομικών τον Φεβρουάριο του 2015, δήλωνα από το βήμα της Βουλής πως στις επικείμενες συναντήσεις μου με τους εκπροσώπους της τρόικας, με τον Σόιμπλε, με τη Λαγκάρντ κ.λπ., πάνω από όλα θα θυμάμαι το μάθημα που μας δίδαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το οποίο κάποιοι δυστυχώς ξέχασαν, ότι τον «yes man» δεν τον εκτιμά καθόλου αυτός στον οποίο λέει συνεχώς δουλικά και φοβικά «ναι, ναι, ναι». Οι ρίζες της ρεαλιστικής ανυπακοής, που αργότερα έγινε ο βασικός πυλώνας του ΜέΡΑ25, ήταν εκείνο το μάθημα. Περαιτέρω, επρόκειτο για μάθημα με στέρεες βάσεις στην ιστορική, πολιτική και οικονομική ανάλυση την οποία τόσο έξοχα ανέπτυξε ο Ανδρέας Παπανδρέου στη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη» είχε γράψει ο κ. Βαρουφάκης.

Ομιλητές

Στην εκδήλωση ομιλητές θα είναι ο δικηγόρος, δρ Πολιτικής Κοινωνιολογίας, διδάσκων στο ΔΠΘ, Βασίλης Ασημακόπουλος, η καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος του mέta, μέλος της ΠΓ του ΜέΡΑ25, Σίσσυ Βελισσαρίου, ο δρ Πολιτικής Επιστήμης και ιδρυτής της Public Issue Γιάννης Μαυρής και ο λέκτορας Πολιτικής Κοινωνιολογίας ΔΠΘ Χρύσανθος Τάσσης, που έχει γράψει και βιβλία για το ΠαΣοΚ.