Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Google, θα προσφέρει σε 10.000 χρήστες «υψηλού ρίσκου» με κλειδιά ασφαλείας hardware, λίγες μόνο ημέρες αφού η εταιρεία προειδοποίησε χιλιάδες χρήστες του Gmail ότι έχουν στοχοποιηθεί από χάκερς που ενεργούν για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης.

Η σχετική προειδοποίηση εκδόθηκε από το Threat Analysis Group (TAG) της Google και έδωσε το σήμα του συναγερμού σε 14.000 χρήστες της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail ότι έχουν αποτελέσει στόχο από την χρηματοδοτούμενη από το κράτος καμπάνια phishing APT28, επίσης γνωστή και ως Fancy Bear.

Τι σχέση έχει η υπηρεσία πληροφοριών GRU

Η συγκεκριμένη καμπάνια φημολογείται ότι δημιουργήθηκε από την υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών GRU της Ρωσίας.

Η καμπάνια Fancy Bear είναι ενεργή για περισσότερο από μία δεκαετία και είναι ευρέως γνωστή για τις επιχειρήσεις υποκλοπών στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις εκστρατείες παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι προειδοποιήσεις αφορούν ότι οι λογαριασμοί έχουν στοχοποιηθεί, όχι ότι έχουν παραβιαστεί. Εάν σας προειδοποιούμε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει μπλοκάρισμα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του TAG της Google, Σέιν Χάντλεϊ

Σύμφωνα με τον Χάντλεϊ, τέτοιου είδους προειδοποιήσεις θεωρούνται φυσιολογικές για ιδιώτες με ιδιαίτερα «χαρακτηριστικά», όπως ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι γιατί αποτελούν σύνηθες στόχο χάκερς που ενεργούν για λογαριασμό κυβερνήσεων.

Πηγή: ot.gr