Μια ειλικρινής και διαχρονική φιλία, που θα μπορούσε να αποτελέσει θεμέλιο για τη συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας στον τομέα του παιδικού καρκίνου και όχι μόνο, ενώνει την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τη σύζυγο του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, κυρία Μπριζίτ Μακρόν.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της κυρίας Μακρόν στη χώρα μας και αμέσως μετά την άφιξή της στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η κυρία Μακρόν, συνοδευόμενη από τη σύζυγο του Πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη, επισκέφθηκε την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». Η συγκεκριμένη επίσκεψη αποτελούσε επιθυμία της κυρίας Μακρόν εδώ και αρκετούς μήνες. Λόγω της στενής σχέσης με την κυρία Βαρδινογιάννη είχε ενημερωθεί για το έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και της Ογκολογικής Μονάδας και είχε εκφράσει έντονα την επιθυμία να βρεθεί και εκείνη στο πλευρό των παιδιών.

Αυτό έγινε σαφές από τα πρώτα λεπτά της επίσκεψης της κυρίας Μακρόν. Με μια θερμή αγκαλιά φιλίας και εκτίμησης ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη: «Ma chère Marianna, c’est extraordinaire ce que vous avez fait» («Αγαπημένη μου Μαριάννα, είναι συγκλονιστικό αυτό που έχεις καταφέρει») είπε στο πλαίσιο ενός ζεστού διαλόγου που είχαν οι δυο τους στα γαλλικά.

Μια εντυπωσιακή, πρωτοποριακή Μονάδα

Κρατώντας από το χέρι τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η Μπριζίτ Μακρόν περιηγήθηκε στους χώρους του Ογκολογικού Νοσοκομείου μένοντας εντυπωσιασμένη, όχι μόνο από τις υποδομές, αλλά κυρίως από την αγάπη και τη ζεστασιά που περιβάλλει τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους.

«Η κυρία Βαρδινογιάννη είναι η κινητήριος δύναμή μας και η έμπνευση πίσω από καθετί μέσα στην Ογκολογική Μονάδα» σημείωσε ο κοινός Διοικητής των Διασυνδεδεμένων Γενικών Νοσοκομείων Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού» κ. Μανώλης Παπασάββας. «Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένη από τις καινοτόμες ιδέες που βλέπω να έχουν υλοποιηθεί. Η Μαριάννα είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα, μια προσωπικότητα που η Ελλάδα θα έπρεπε να «εξάγει» κατά τη γνώμη μου» είπε η κυρία Μακρόν.

Αυτό που εντυπωσίασε όσους ήταν παρόντες στην επίσκεψη, πέρα από την ευγένεια και τη ζεστασιά και το πόσο προσιτή υπήρξε η σύζυγος του γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ήταν το πόσο ενημερωμένη εμφανίστηκε για όλα τα θέματα γύρω από τον παιδικό καρκίνο.

Ζήτησε να πληροφορηθεί με κάθε λεπτομέρεια για τον τρόπο της λειτουργίας της Μονάδας, για τις νέες θεραπείες, τα ποσοστά ίασης των παιδιών. Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών, οι οποίες όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα αντιμετώπισης του καρκίνου». Η κυρία Μακρόν εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι ήδη στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων εδώ και δύο χρόνια εφαρμόζονται αυτές οι θεραπείες, στο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, το οποίο επίσης αποτελεί δωρεά της «ΕΛΠΙΔΑΣ», ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα αυτόν.

Με συγκίνηση η κυρία Μακρόν άκουσε την ομιλία της κυρίας Βαρδινογιάννη, η οποία ήταν στα γαλλικά, και τα λόγια που την αφορούσαν προσωπικά: «Η παρουσία της Πρώτης Κυρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας κυρίας Μπριζίτ Μακρόν, την οποία έχω την ξεχωριστή τιμή να μπορώ να αποκαλώ «αγαπημένη φίλη», αποτελεί μια σπουδαία στιγμή στην ιστορία της «ΕΛΠΙΔΑΣ». Η κυρία Μακρόν είναι μια κορυφαία προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας, που με τη μεγάλη της καρδιά, την αγωνιστικότητα, την ευγένεια και την αύρα της αποτελεί ένα παγκόσμιο πρότυπο, μια γυναίκα-σύμβολο για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το έργο που προσφέρει στην αγαπημένη της πατρίδα είναι πραγματικά ανεκτίμητο: μάχεται καθημερινά, χωρίς ποτέ να το βάζει κάτω, για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρίες, για όλα τα παιδιά και για να μπει τέλος στη μάστιγα του σχολικού εκφοβισμού. Είναι μια πραγματική φίλη της χώρας μας, που με το παράδειγμά της επιβεβαιώνει και ισχυροποιεί τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας που ενώνουν τις δύο χώρες μας, την Ελλάδα και τη Γαλλία».

Τόσο η κυρία Μακρόν όσο και η κυρία Μητσοτάκη έλαβαν από την Πρόεδρο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» τιμητικά βραβεία και συγκεκριμένα ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς και το άγαλμα της μητέρας που κρατά στην αγκαλιά της ένα παιδί, και στη συνέχεια κλήθηκαν να τοποθετήσουν στον «Τοίχο των Αστεριών της ΕΛΠΙΔΑΣ» από ένα αστέρι με το όνομά τους. «Είναι όμορφο να κρατάς ένα αστέρι με το όνομά σου» είπε χαμογελώντας η κυρία Μακρόν.

Ενα σχολείο ΕΛΠΙΔΑΣ

Στη συνέχεια, οι κυρίες επισκέφθηκαν το σχολείο της Ογκολογικής Μονάδας. Η κυρία Μακρόν επισκέφθηκε και τις τρεις τάξεις του σχολείου (Νηπιαγωγείο – Δημοτικό – Γυμνάσιο), παρατηρώντας πως είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται σχολείο που λειτουργεί μέσα σε νοσοκομείο. «Ηταν ένα από τα πρώτα πράγματα που ζήτησα όταν κατασκευάζαμε τη Μονάδα. Να υπάρχει σχολείο, ώστε τα παιδιά να συνεχίζουν τα μαθήματά τους, να νιώθουν πως για αυτά υπάρχει ελπίδα, υπάρχει μέλλον» εξήγησε η κυρία Βαρδινογιάννη.

Η κυρία Μακρόν δεν δίστασε να καθίσει μαζί με την κυρία Βαρδινογιάννη και την κυρία Μητσοτάκη στα θρανία της τάξης του Δημοτικού, θαύμασε τις χειροτεχνίες των παιδιών και ενημερώθηκε με κάθε λεπτομέρεια για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου. Οταν πληροφορήθηκε πως η κυρία Βαρδινογιάννη γνωρίζει κάθε ένα από τα παιδιά της Μονάδας με το μικρό του όνομα έδειξε πραγματικά να ξαφνιάζεται: «Και τα θυμάσαι όλα;» τη ρώτησε.

Ισως η πιο ιδιαίτερη στιγμή της επίσκεψης, που επιβεβαίωσε την ευαισθησία και την προσήνεια της κυρίας Μακρόν, ήταν όταν η μικρή Λουίζα που νοσηλεύεται στην Ογκολογική Μονάδα ζήτησε να της μιλήσει. Η συγκεκριμένη συνάντηση ήταν εκτός του προγράμματος της κυρίας Μακρόν.

«Φυσικά και μπορεί το κοριτσάκι να έρθει να γνωρίσει την κυρία Μακρόν» είπαν χωρίς δεύτερη σκέψη οι συνεργάτες της συζύγου του γάλλου Προέδρου στον πατέρα της μικρής Λουίζας που με ευγένεια εξέφρασε την επιθυμία της κόρης του.

Η εξάχρονη Λουίζα αγκάλιασε την κυρία Βαρδινογιάννη και ακολούθησε ένας ζεστός διάλογος γύρω από την πορεία της υγείας της. Η κυρία Μακρόν ζήτησε να ενημερωθεί με ειλικρινές ενδιαφέρον για την υγεία του μικρού κοριτσιού και της ευχήθηκε μέσα από την καρδιά της να επιστρέψει σύντομα στο σπίτι της γερή και δυνατή.

Κατά την αποχώρησή της από την Ογκολογική Μονάδα, η κυρία Μακρόν ζήτησε από την κυρία Βαρδινογιάννη να βγάλουν μια φωτογραφία κρατώντας το χέρι η μία της άλλης. «Αυτή για εμένα είναι η πιο σημαντική φωτογραφία» της είπε, καθώς «συμβολίζει την προσωπική μας φιλία, τη φιλία ανάμεσα στις χώρες μας, αλλά και την κοινή μας δέσμευση να δώσουμε τη μάχη ενάντια στον παιδικό καρκίνο».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κυρίες Μακρόν και Βαρδινογιάννη συνδέονται με στενούς δεσμούς φιλίας, έχοντας χτίσει μια σχέση αλληλοεκτίμησης και θαυμασμού. Δεν είναι λίγες οι φορές που η κυρία Βαρδινογιάννη έχει δεχθεί πρόσκληση να επισκεφθεί την κυρία Μακρόν στα Ηλύσια Πεδία, ενώ σε κάθε επίσκεψη της κυρίας Μακρόν στη χώρα μας πάντοτε βρίσκονται λόγω της προσωπικής φιλίας και αγάπης που τις συνδέει. Κοινή συνισταμένη και στόχος και των δύο αποτελούν η κοινωνική προσφορά, η συνεργασία ανάμεσα στους λαούς και το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο.