Πρόκειται για ένα δίλημμα σχεδόν τόσο παλιό όσο και η αυτοκίνηση. Και αν με την πρώτη ματιά η απάντηση μοιάζει ξεκάθαρη, στην πραγματικότητα οι παράγοντες που θα πρέπει να κρίνουν την επιλογή σας είναι πολλαπλοί – και οι απαντήσεις ενδέχεται να διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο. Ποιες παραμέτρους πρέπει, λοιπόν, να εξετάσετε για να είστε σίγουρος ότι θα κάνετε την πιο συμφέρουσα επιλογή όταν διχάζεστε ανάμεσα στην αγορά ενός καινούργιου ή ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου;

Εμπιστοσύνη: Το θεμέλιο της σχέσης σας με το αυτοκίνητό σας

Δεν θα ξεκινήσουμε από το budget. Το αυτοκίνητό σας πάνω από όλα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία της καθημερινότητάς σας και μπορεί είτε να σας σώσει τη ζωή είτε να την εκθέσει σε κινδύνους. Επομένως, ο πιο κρίσιμος παράγοντας κατά την επιλογή σας είναι η αξιοπιστία του. Και όπως καταλαβαίνετε, σε αυτή την περίπτωση ένα καινούργιο όχημα από έναν έμπιστο κατασκευαστή πάντα θα κερδίζει στα σημεία, αφού σας γλιτώνει από την ανησυχία για κενά στη συντήρησή του, παιχνίδια με τα χιλιόμετρα, κλπ.

Κόστος δεν είναι μόνο η απόλυτη τιμή

Είναι γεγονός ότι συνήθως το κόστος ενός μεταχειρισμένου οχήματος είναι ελαφρώς χαμηλότερο. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για την αξία του, η οποία είναι ήδη σημαντικά μειωμένη όταν φτάνει στα χέρια σας. Άλλωστε, ένα παλιότερο όχημα είναι πιθανό να έχει σημαντικά αυξημένα ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας και κόστη συντήρησης, που εντέλει το καθιστούν ακριβότερο.

Παράλληλα, στην αγορά υπάρχουν συμφέρουσες προσφορές για την αγορά νέων αυτοκινήτων που αλλάζουν εντελώς αυτή την ισορροπία, όπως το νέο πρόγραμμα Double Play της Fiat που εξασφαλίζει στους καταναλωτές όχι μόνο ένα όφελος, αλλά ένα σύνολο προνομίων τόσο για την αγορά όσο και για τη χρήση του οχήματός τους. Το πρόγραμμα προβλέπει εκπτώσεις που αγγίζουν ακόμη και τα €3.200 για το σύνολο της γκάμας μοντέλων Fiat, με κινητήρες βενζίνης, φυσικού αερίου (CNG) και diesel. Ταυτόχρονα κάθε όχημα έρχεται με εργοστασιακή εγγύηση πέντε ετών με ισχύ έως 200.000 χλμ. – αλλά και με δωρεάν παροχή οδικής βοήθειας, επίσης για πέντε χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι σημαντικά μειωμένο κόστος όχι μόνο τη στιγμή της αγοράς, αλλά και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από αυτή.

Θα το πάρετε τοις μετρητοίς;

Παραμένοντας στο ζήτημα του κόστους, τα χρήματα που έχετε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή σας δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα το σύνολο του κεφαλαίου που μπορείτε να δαπανήσετε για το νέο σας αυτοκίνητο. Τουλάχιστον όχι στην περίπτωση που επιλέγετε ένα καινούργιο όχημα, που συχνά συνοδεύεται από ιδιαίτερα προνομιακά προγράμματα χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Fiat Double Play, έχετε τη δυνατότητα να αποπληρώσετε το αυτοκίνητό σας έως και σε 72 μήνες, με το επιτόκιο να ξεκινά από το 3,9% – ενώ μπορείτε να αποφύγετε πλήρως την προκαταβολή. Σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις που αναφέραμε παραπάνω, σας δίνεται η ευκαιρία να επιλέξετε μοντέλα με όνομα βαρύ σαν ιστορία όπως το Fiat 500, ακόμη και αν το αρχικό σας budget είναι περιορισμένο.

Η δύναμη της επιλογής

Πόσους συμβιβασμούς είστε διατεθειμένος να κάνετε στον εξοπλισμό, το μοντέλο ή ακόμη και τον κατασκευαστή του νέου σας οχήματος; Στην περίπτωση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, δεν είστε σε θέση να αναζητήσετε κάτι υπερβολικά συγκεκριμένο – εκ των πραγμάτων, θα διαλέξετε μια από τις διαθέσιμες επιλογές. Αντιθέτως, στην περίπτωση της αγοράς καινούργιου αυτοκινήτου από κάποια επίσημη αντιπροσωπεία, οι επιλογές είναι πολλές – και όπως είπαμε, σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται από καλύτερες προσφορές από ό,τι φαντάζεστε.

Για παράδειγμα, το νέο πρόγραμμα Fiat Double Play προσφέρει:

  • Το θρυλικό Fiat 500 με μέγιστο όφελος έως 3.200€ & 5 χρόνια εγγύηση
  • Το Ιταλικό SUV, Fiat 500X με χρηματοδότηση ακόμα και μηδενική προκαταβολή & 5 χρόνια εγγύηση
  • Το Fiat Panda με όφελος έως  2.250€  & 5 χρόνια εγγύηση
  • Το Tipo Hatchback με όφελος έως 1.400€.
  • Το Νέο Tipo Cross  με μέγιστο όφελος που φτάνει τα 1.300€. Χρηματοδότηση μέχρι 72 μήνες, 0% προκαταβολή και 6,95% επιτόκιο ή εναλλακτικά προνομιακή χρηματοδότηση με 3,9% επιτόκιο και 35% προκαταβολή.

Με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της Fiat, μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαθέσιμες προσφορές, να ζητήσετε επιπλέον πληροφορίες, να έρθετε σε επαφή με τον διανομέα, αλλά και να κλείσετε ραντεβού για test drive μέσα σε λίγα μόνο κλικ.