ΓΣΕΒΕΕ – Παρά τα μέτρα της κυβέρνησης οι πληγές παραμένουν ανοικτές

Η ΓΣΕΒΕΕ χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ως σημαντικές ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «όμως, προσωρινού χαρακτήρα»

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 85ης ΔΕΘ και η εξειδίκευση που έκανε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι αρκετά, ώστε να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία. Μπορεί να απαλύνουν μεν τον πόνο, αλλά δεν κλείνουν τις πληγές που έχει δημιουργήσει η πολύχρονη οικονομική κρίση και η πανδημία που την διαδέχθηκε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι ο περιορισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής, η κάλυψη μέρους της αύξησης στα τιμολόγια ενέργειας, αλλά και η παράταση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», καθώς και η μείωση του ΦΠΑ για συγκεκριμένα προϊόντα, για μερικούς μήνες ακόμα, είναι «αναμφισβήτητα» σημαντικές ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – «όμως, προσωρινού χαρακτήρα».

Μειώσεις έμμεσων φόρων, όπως του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, σε τομείς όπως η ενέργεια και η εστίαση, προσθέτει η Συνομοσπονδία, «που θα μπορούσαν να ενισχύσουν επιχειρήσεις, αλλά και για μια σειρά άλλων μέτρων (πχ. τέλος επιτηδεύματος, ακατάσχετος λογαριασμός κ.α ), δεν έγινε καμία αναφορά από την κυβέρνηση».

Επιπλέον, συμπληρώνει, «δεν έγινε καμία αναφορά για συνέχιση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω των περιορισμών που ισχύουν».

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, παραμένει το  «καυτό ζήτημα» της αποπληρωμής του ιδιωτικού χρέους, που συσσώρευσαν το τελευταίο 18άμηνο οι επιχειρήσεις και για το οποίο η ΓΣΕΒΕΕ είχε τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή, ζητώντας τη διαγραφή του, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Όσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το μεγάλο στοίχημα, όπως εκτιμά η ΓΣΕΒΕΕ, «παραμένει η ισότιμη αντιμετώπισή τους στην κατανομή των πόρων, που θα διοχετευτούν στην ελληνική αγορά από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Για αυτές τις επιχειρήσεις, τονίζει η Συνομοσπονδία, «τις μικρές, πολύ μικρές, αλλά και τους επιτηδευματίες, όπου απαιτείται ένα στρατηγικό σχέδιο αναμόρφωσης, για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν έγιναν ιδιαίτερες αναφορές, εκτός από την παροχή κινήτρων για τις συγχωνεύσεις τους».

Η ΓΣΕΒΕΕ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχει καταθέσει εδώ και καιρό τις θέσεις της προς την κυβέρνηση, ζητώντας άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα, που θα βοηθήσουν στη διάσωση των ΜμΕ της χώρας, οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που διαμορφώνονται στη διεθνή και εγχώρια οικονομία, εξαιτίας της πανδημίας και των παρενεργειών που δημιούργησε, «θεωρούμε ότι απαιτούνται πιο ουσιαστικά μέτρα, ώστε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα να αφορά όλους», καταλήγει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk