ΔΕΘ – Δείτε το αυθεντικό νεκρικό εκμαγείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Στολές, σπαθιά, όπλα, ευαγγέλια και άλλα κειμήλια από την περίοδο της Επανάστασης φιλοξενούνται στο περίπτερο, που βρίσκεται στην είσοδο της ΔΕΘ από τη βόρεια πύλη

Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας προβάλλονται οι σημαντικές μορφές των επαναστατών, που έπαιξαν ρόλο στον ξεσηκωμό του γένους στην Πελοπόννησο.

Το εκμαγείο της νεκρικής μορφής του Κολοκοτρώνη, από το Πολεμικό Μουσείο της Τρίπολης, είναι το ένα από τα δύο αυθεντικά που κατασκευάστηκαν για το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο τη δεκαετία του 1960, ενώ εκτίθενται και δύο εθνικές ενδυμασίες, μία ανδρική φουστανέλα και μία από την Τσακωνιά της Αρκαδίας, από τη Συλλογή Ενδυμασιών Βικτωρίας Καρέλια στην Καλαμάτα.

Το εκμαγείο της νεκρικής μορφής του Κολοκοτρώνη, από το Πολεμικό Μουσείο της Τρίπολης

Στο περίπτερο ο επισκέπτης μπορεί επίσης να δει το ευαγγέλιο, πάνω στο οποίο ορκίστηκε, στις 26 Μάιου του 1821, η πρώτη Πελοποννησιακή Γερουσία και ένα ευαγγέλιο, το οποίο έχει αφιερωθεί από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στους κατοίκους και στην εκκλησία της Καρύταινας.

Ανάμεσα στα σημαντικά κειμήλια από την Επανάσταση του 1821 εκτίθενται ακόμη όπλα του αγώνα, ένα καριοφίλι, μία πιστόλα και ένα γιαταγάνι, που έχουν παραχωρηθεί από το πρώην Μπενάκειο Μουσείο της Καλαμάτας, καθώς και ένα σπαθί που ανήκε στην οικογένεια του Παπαφλέσσα, από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τρία «λιτά», όπως ονομάζονται, έγγραφα. Πρόκειται για την επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, με την οποία ζητάει πολεμοφόδια και στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά «φωτιά και μπαλτά».

Το δεύτερο είναι μια δραματική έκκληση του επισκόπου Ιωσήφ Ανδρούση, που ήταν υπουργός Θρησκευτικών της πρώτες μέρες του αγώνα.

Το τρίτο έγγραφο, που μπορούν να δουν οι επισκέπτες, είναι αυτό της πελοποννησιακής Γερουσίας με τη σφραγίδα, με το οποίο ζητά από τον μπαρουξή Σπηλιωτόπουλο από τη Δημητσάνα να στείλει άμεσα μπαρούτι.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκθέτει επίσης της τρεις εκδόσεις της για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και μια συλλεκτική κασετίνα, που έχει μέσα σφραγίδες ελευθερίας. Κειμήλια που, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέτρος Σαραντάκης, συνεργάτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν από την Αρκαδία.

Στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και το ΔΗΘΕΠΕ Ρούμελης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα παρουσιάσουν στο θερινό κινηματογράφο «Ελληνίς» μουσικο-θεατρική παράσταση που διερευνά την προσωπικότητα του πρώτου κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους, Ιωάννη Καποδίστρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk