Η αναθέρμανση της οικονομίας που έφερε η έκρηξη του τουρισμού και της κατανάλωσης και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 4% εφέτος επιτρέπουν στην κυβέρνηση να επαναχαράξει την οικονομική της πολιτική, που όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει «μπούσουλα» μέσα στο ταραγμένο πολιτικό περιβάλλον και την ένταση που δημιουργήθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος» η οικονομία έρχεται σε πρώτο πλάνο, εν όψει μάλιστα της ΔΕΘ που, όπως κάθε χρόνο, αποτελεί σταθμό για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο και εν όψει της προετοιμασίας των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη η κατεύθυνση που δόθηκε στους οικονομικούς υπουργούς είναι «η ανάπτυξη να μεταφράζεται σε βελτίωση της οικονομικής θέσης και των εισοδημάτων των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων».

 

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα εξαντλήσουν τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργεί η αύξηση του ΑΕΠ και είναι πιθανόν πέραν της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους και της οριζόντιας μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2022, όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή «Το Βήμα», να επεκταθούν με στοχευμένη μείωση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ και τελών) για τους επαγγελματίες που επλήγησαν από την πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση θα εξαγγείλει και την περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους – με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – πέραν των 3,6 μονάδων που ήδη ισχύει από τον περασμένο Ιούνιο και παρατάθηκε έως το τέλος του 2022.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί