Οκτώ χιλιάδες λιγότεροι από πέρυσι είναι οι εισακτέοι στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ, ενώ οι υποψήφιοι ήταν 3.000 λιγότεροι από το 2020.

Συγκεκριμένα, στα ΑΕΙ είναι περίπου 16.600 λιγότεροι συγκριτικά με πέρυσι. Στα ΑΕΙ μπήκαν φέτος 56.942 υποψήφιοι  έναντι 73.560 πέρυσι και στον θεσμό των Δημόσιων ΙΕΚ 8.594 μέσω του θεσμού του παράλληλου μηχανογραφικού που εφαρμόστηκε φέτος για πρώτη φορά.

  •  Το 2021 συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 92.090 υποψήφιοι και εισάγονται 65.536 υποψήφιοι – 56.942 σε ΑΕΙ και 8.594 σε ΔΙΕΚ. Το Σεπτέμβριο θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετης υποβολής αίτησης για περίπου 20.000 επιπλέον θέσεις στα Δημόσια ΙΕΚ.
  • Το 2020 συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 94.928 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560.

 Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν επηρεάζει τους υποψηφίους που συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες και εισέρχονται στη Σχολή/Τμήμα της επιλογής τους. Αλλά με επιδόσεις χαμηλότερες από 7 στα 20 για τα ΓΕΛ και 5,5 στα 20 για τα ΕΠΑΛ, ένας υποψήφιος δεν εισάγεται πλέον στα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης , το 2020 υποψήφιος από ημερήσιο ΓΕΛ εισήχθη σε ΑΕΙ με  0,625/20 και από ημερήσιο ΕΠΑΛ με 2,7/20 ενώ φέτος η χαμηλότερη βάση εισαγωγής ΓΕΛ είναι 7,141/20 και στα ημερήσια ΕΠΑΛ 5,685/20.

Στην επιχειρηματολογία τους, τα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως «τερματίστηκε, έτσι, το εμπόριο ψεύτικων ελπίδων, με εισαγωγή στα Πανεπιστήμια χωρίς ελάχιστα ακαδημαϊκά κριτήρια, που εγκλώβιζε χιλιάδες νέους ανθρώπους σε Σχολές από τις οποίες δεν αποφοιτούσαν, χάνοντας χρόνια και χρήματα και εισάγονταν εν τέλει στον επαγγελματικό στίβο ως απόφοιτοι λυκείου»

Περισσότεροι από 25.000 υποψήφιοι συγκέντρωσαν έως 7.000 μόρια. ενώ το 95,98% των υποψηφίων των ΓΕΛ που ξεπέρασαν την ΕΒΕ και υπέβαλαν μηχανογραφικό, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Σχολές/Τμήματα ΑΕΙ.

Στην κυβέρνηση παραδέχονται ότι υπάρχουν Σχολές και Τμήματα που έχουν πολύ λιγότερους εισαχθέντες. Όπως εξηγούν, αυτό οφείλεται  στο συντελεστή ΕΒΕ που όρισαν τα ίδια και στις επιδόσεις των υποψηφίων και στη μη επιλογή τους από τους υποψηφίους. Σημειώνουν δε, πως  «29 Σχολές ή Τμήματα θα έχουν μέχρι 30 εισακτέους, εκ των οποίων το 1/3 είναι Σχολές ή Τμήματα από τα 153 που ίδρυσε ή ανωτατοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια»

Οι εναλλακτικές για τους υποψηφίους που δεν πέρασαν σε ΑΕΙ

Πάνω από 22.000 υποψήφιοι επέλεξαν ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας. Μάλιστα το 26% αυτών επέλεξαν ΔΙΕΚ σε άλλη περιφέρεια από αυτή της κατοικίας τους, υπογραμμίζοντας ότι τα ΔΙΕΚ είναι πλέον μία αξιόπιστη εναλλακτική εκπαιδευτική διαδρομή, που ανοίγει δρόμους επαγγελματικής αποκατάστασης και προοπτικής για τους νέους μας.

Στην κυβέρνηση σημειώνουν πως «για την αναβάθμιση συνολικά της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Πρότυπα ΕΠΑΛ, θεματικά/πειραματικά ΙΕΚ, ψηφιακός μετασχηματισμός) έχουμε εξασφαλίσει σχεδόν 400 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ΕΣΠΑ και λοιπούς πόρους» ενώ «ήδη σήμερα, το 25% των σπουδαστών σε ΙΕΚ έχουν πτυχίο πανεπιστημίου. Φοίτησαν και αποφοίτησαν από ΑΕΙ, δεν βρήκαν δουλειά και επέλεξαν συνειδητά το ΙΕΚ για να αποκτήσουν ειδικότητα που θα τους εξασφαλίσει ποιοτική επαγγελματική αποκατάσταση. Το 2012 το συνολικό αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5%  σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ».

Οι περιζήτητες ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ

  • τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής (πολυμέσα/web designer – developer/video games),
  • τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενέργειας,
  • τεχνικός τουριστικών μονάδων & επιχειρήσεων φιλοξενίας,
  • στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας,
  • τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος – σχεδιαστής μόδας,
  • στέλεχος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας,
  • εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και σχεδιασμός αντικειμένων,
  • τεχνικός βιολογικής/οργανικής γεωργίας.

Πολλές από τις ειδικότητες όχι μόνο έχουν μεγάλη ζήτηση στη σημερινή αγορά εργασίας, αλλά ανταποκρίνονται και στις απαιτήσεις των επαγγελμάτων που προβλέπονται να έχουν εκθετική ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον.  Τα επαγγέλματα αυτά συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 10 δυναμικών επαγγελμάτων στην Ελλάδα, βάσει δεδομένων από το Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, καθώς και στη λίστα του ΣΕΒ για τα 11 επαγγέλματα του μέλλοντος (στη βάση αριθμού πλήρως απασχολούμενων, την αυξητική τάση μισθών και τη δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού).

Το Σεπτέμβριο θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετης υποβολής αίτησης για περίπου 20.000 επιπλέον θέσεις στα Δημόσια

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ κυβενρητικά στελέχη σημειώνουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την ελάχιστη βάση εισαγωγής εργαλείο κατάλυσης της κοινωνικής πολιτικής και δημιουργίας ανισοτήτων με λιγότερους ή ελάχιστους εισαχθέντες και πως επιμένει στο λαϊκισμό και το εμπόριο ψεύτικων ελπίδων».

Υπογραμμίζουν στην κυβέρνηση πως «κοινωνική πολιτική δεν συνιστά η εισαγωγή στα πανεπιστήμια με βαθμό 1 και 2 στα 20, που εγκλωβίζει για χρόνια νέους ανθρώπους και τις οικογένειες τους σε αδιέξοδο, εφόσον η προοπτική να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν είναι μηδαμινή ή η προοπτική να βρουν δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασαν είναι εξαιρετικά χαμηλή. Κοινωνική πολιτική συνιστά η παροχή πραγματικών δυνατοτήτων και εναλλακτικών διαδρομών, όπως η επαγγελματική εκπαίδευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται σε όλους την εισαγωγή σε κάποιο ΑΕΙ, ακόμα και αναδρομικά, γνωρίζοντας και αδιαφορώντας για το ότι δεν θα γίνουν ποτέ πτυχιούχοι και θα εργάζονται μία ζωή με απολυτήριο Λυκείου. Τα στοιχεία αλλά και η εμπειρία μέχρι τώρα αυτό δείχνουν. … Εμείς θέλουμε φοιτητές που μπορούν και θα αποκτήσουν πτυχίο και επαγγελματίες που θα έχουν θέση στην αγορά εργασίας και προοπτική ζωής…Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που προσεγγίζει και τους νέους, όπως και τις άλλες κοινωνικές ομάδες, με λαϊκισμό, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα ανοίγοντας τους πραγματικές» προοπτικές αντί για ψεύτικες ελπίδες».