Google Button Κάντε TO BHMA προτιμώμενη πηγή

Κατεπείγουσα ποινική εισαγγελική έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αριστείδης Κορέας με αφορμή το θέμα που ανέδειξε σήμερα το tovima.gr σχετικά με τις ρωγμές και καθιζήσεις που προκλήθηκαν σε πολυκατοικίες στην Κυψέλη από τις εργασίες του μετροπόντικα για τη Γραμμή 4 του Μετρό.

Ο εισαγγελέας ζητά να διαπιστωθεί στο πλαίσιο της έρευνας εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις και εάν προκύπτει επικινδυνότητα από τις εργασίες που τελούνται.

– Κυψέλη: Σεισμός από τα έργα του Μετρόν – Καταπίνει σπίτια, εφιάλτης για τους κατοίκους

Όπως καταγγέλλουν μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κυψέλης για το Μετρό, στους δρόμους μεταξύ της πλατείας Κυψέλης και της Ευελπίδων, το προηγούμενο διάστημα και μέχρι να σταματήσει ο μετροπόντικας, όσοι μένουν εκεί, βίωναν σκηνές συνεχιζόμενης καταστροφής μέσα στα ίδια τους τα σπίτια: ρωγμές που ολοένα και άνοιγαν, πόρτες – παράθυρα που σταμάτησαν να ανοίγουν και να κλείνουν, αποκολλήσεις δομικών υλικών και κτηρίων από τα διπλανά ακίνητα, ύδατα που άρχισαν να αναβλύζουν σε υπόγεια τα οποία δεν έχουν σταματήσει ως σήμερα.

«Κάποιοι κάτοικοι χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν από τα σπίτια τους εξαιτίας θυρών που δεν μπορούσαν πια να ανοίξουν. Μερικοί εγκαταλείψανε προσωρινά την οικία τους. Ενοικιαστές που είχαν τη δυνατότητα, εγκατέλειψαν τελείως τη γειτονιά. Το φαινόμενο έμοιαζε με έναν σεισμό που συνεχίζεται για μέρες», τονίζουν.

Η επιστολή εστάλη στον Δήμο Αθηναίων και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Το μετρό είναι φιλολαϊκό μέτρο και απαραίτητο μέσο για τη μεταφορά των πολιτών. Ταυτόχρονα συμβάλει και στην ποιότητα ζωής στην πόλη. Πλην όμως, όσοι εργάζονται στις υποδομές πρέπει να σέβονται τους ίδιους τους πολίτες για τους οποίους προορίζονται, και τις περιουσίες τους. Γι’ αυτό, δίνουμε σήμερα το λόγο στους κατοίκους της περιοχής προκειμένου να μάς εκθέσουν τον προβληματισμό τους και να εξετάσουμε λύσεις», δηλώνει στο «Βήμα», ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, Παναγιώτης – Πάρης Χαρλαύτης.

«Γενικευμένη καθίζηση εδάφους»

Σύμφωνα με την καταγγελία των κατοίκων της Κυψέλης, «… αυτή η διαδικασία ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε κατά πόσο έχει λήξει, μιας και κατά πώς φαίνεται η καθίζηση του εδάφους είναι γενικευμένη και είναι άγνωστο πότε το έδαφος θα σταθεροποιηθεί εντελώς: με λίγα λόγια ίσως μιλάμε για ένα φαινόμενο ακόμα εν εξελίξει».

Οι ζημιές αυτές – τονίζουν – δεν αφορούν την αισθητική κατάσταση των κτηρίων. Δημιουργούν εύλογη ανησυχία για τη στατική συμπεριφορά τους και συνεπώς για τη σωματική ακεραιότητα όσων κατοικούν σε αυτά, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπου το μεγαλύτερο μέρος των κτηρίων έχουν κατασκευαστεί πολλές δεκαετίες πριν. Τονίζουν δε, ότι από την κατάσταση αυτή επηρεάζονται και σχολεία της περιοχής καθώς και άλλα δημόσια κτήρια, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο και την ανησυχία.

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κυψέλης για το Μετρό, αναλύουν τις κινήσεις που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα προς τους αρμόδιους φορείς, χωρίς να έχουν μέχρι σήμερα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παράλληλα, σημειώνουν, οι κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με σημαντική οικονομική επιβάρυνση, καθώς κλήθηκαν να καλύψουν με δικά τους έξοδα τεχνικούς συμβούλους και μηχανικούς για να διαπιστώσουν την πραγματική έκταση των βλαβών που έχουν προκληθεί στις περιουσίες τους.

Τέλος, διευκρινίζουν ότι δεν είναι αντίθετοι στα έργα υποδομής. Ωστόσο, θεωρούν αυτονόητο, ότι «τα μεγάλα δημόσια έργα θα έπρεπε να υλοποιούνται με πλήρη διαφάνεια, επιστημονική τεκμηρίωση και σεβασμό προς τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στις γειτονιές που επηρεάζονται από αυτά».

«Δε ζητούμε προνόμια», επισημαίνουν. «Ζητούμε το αυτονόητο: να μπορούμε να ζούμε με ασφάλεια στα σπίτια μας, να γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει και να μην επωμιστούμε οι ίδιοι το κόστος και τις συνέπειες ενός δημόσιου έργου. Το Μετρό αφορά ολόκληρη την πόλη. Δεν μπορεί όμως να κατασκευάζεται σε βάρος της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των κατοίκων».