Ήταν δική της επιλογή της Δάφνης Μητσοτάκη, της μικρότερης κόρης του Πρωθυπουργού να σπουδάσει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Επέλεξε το Γέιλ το ιδιωτικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ιδρύθηκε το 1701 στην αποικία του Κονέκτικατ και είναι το τρίτο παλαιότερο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ένα από τα 8 πανεπιστήμια της περίφημης Ivy League (τα άλλα 7 είναι: Χάρβαρντ, Πρίνστον, Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, Κολούμπια, Ντάρτμουθ, Μπράουν και Κορνέλ). Έτσι ο πατέρας της, πήρε την Πέμπτη το μεσημέρι το αεροπλάνο της γραμμής (όπως τουλάχιστον με πληροφόρησαν από το Μαξίμου) και πήγε στο Κονέκτικατ για να γράψει την κόρη του στο Πανεπιστήμιο.

Η Δάφνη δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις σπουδές ούτε του πατέρα της, ούτε της μητέρας της, ούτε του αδελφού της (που επίσης σπούδασαν στην Αμερική), αλλά θα σπουδάσει ανθρωπιστικές επιστήμες. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο με άριστα και ήταν μια εξαιρετικά ενεργή έφηβη, έχοντας πλούσια φιλανθρωπική δράση. Πριν από λίγους μήνες, είχε βρεθεί σε ταβέρνα, η οποία παρείχε συσσίτια σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, βοηθώντας στη συσκευασία των τροφίμων και καθαρίζοντας πατάτες, με τις πληροφορίες τότε να λένε ότι δεν σταματούσε να δουλεύει όση ώρα βρισκόταν στο χώρο. Επιπλέον, μαζί με μια φίλη της έχει δημιουργήσει ήδη τη δική της φιλανθρωπική οργάνωση, το «Make A Difference – Youth Helping Youth». Η οργάνωση προσφέρει προστασία και βοήθεια σε νέους και ιδίως στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας.

▪▪▪

Θα ξαναπάει ο Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ

Ο Πρωθυπουργός επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ θα πάει στην Σλοβενία για ένα φόρουμ, αλλά πρόκειται να ξαναπάει στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη. Άρχισαν ήδη από τώρα οι προετοιμασίες (με ποιους θα συναντηθεί) στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ εκεί γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου.

▪▪▪

Ερχονται οι πιο κρίσιμες ημέρες της πανδημίας

Καλόν είναι να λάβουμε σοβαρά την προειδοποίηση των ειδικών: «Εμβολιαστείτε, καθότι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν» και ότι «οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες». Για την κρισιμότητα των αμέσως επόμενων εβδομάδων το φωνάζουν πλέον ανοικτά οι ειδικοί, το είπε και στην ενημέρωση των 6 μ.μ. το μέλος της Επιτροπής των ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου: « Αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες σημαντικό κίνδυνο μεταφοράς στην ηπειρωτική Ελλάδα», είπε κάνοντας παράλληλα έκκληση για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και εφιστά την προσοχή μας στις πρώτες 7 με 10 μέρες μετά την επιστροφή σε εργασία, σπίτι και συναναστροφές. Πρόσθεσε μάλιστα ότι από την 1η έως την 25η Αυγούστου το ποσοστό κρουσμάτων στους άνω των 65 υπερδιπλασιάστηκε, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση νοσηλειών και εισαγωγών σε ΜΕΘ.

Αν και τα νέα κρούσματα επιμένουν να μην πέφτουν κάτω από 3.500 (για την ακρίβεια 3.538) και ο αριθμός των διασωληνωμένων να αυξάνεται συνεχώς (έφθασαν τους 336), ωστόσο οι ειδικοί περίμεναν αυτή την εβδομάδα εκτόξευση των κρουσμάτων πάνω από 4.000. Κάτι όμως που έως τώρα δεν έγινε (λόγω της μη επιστροφής ακόμα όλων των παραθεριστών), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι δύσκολες και δυσκολότερες μόλις ανοίξουν τα σχολεία, όπως εκτιμά ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

▪▪▪

Συναγερμός στο ΕΣΥ για τους ανεμβολίαστους

Συναγερμός, στο μεταξύ, έχει σημάνει στο ΕΣΥ και τις δομές Υγείας της χώρας, καθώς πάνω από 22.000 εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί, μετρούν αντίστροφα το χρόνο μέχρι να βρεθούν αντιμέτωποι με αναστολή εργασίας, χωρίς μισθό και ασφαλιστική κάλυψη, από την 1η Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός είναι εξαιρετικά μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν νοσοκομεία (για παράδειγμα το Σωτηρία) που ναι μεν το ιατρικό προσωπικό έχει εμβολιαστεί, αλλά ένα υπολογίσιμο ποσοστό του νοσηλευτικού προσωπικού δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί. Με τον κορωνοϊό ήδη να προκαλεί πίεση στα νοσοκομεία, εκφράζονται φόβοι για το πώς αυτά θα λειτουργήσουν μετά τις αναστολές των ανεμβολίαστων, που σε κάθε περίπτωση είναι ένα μέτρο που προκαλεί αντιδράσεις. Λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή του μέτρου, το υπουργείο Υγείας προχώρησε χθες σε αναστολή όλων των κανονικών αδειών των εργαζομένων στη δημόσια υγεία. Στόχος είναι να υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό για την αναπλήρωση των κενών που θα προκύψουν από την έναρξη αναστολής συμβάσεων εργασίας για τους μη εμβολιασμένους. Υπάρχουν προτάσεις για αναζήτηση νοσηλευτικού προσωπικού (με συμβάσεις) από τον ιδιωτικό τομέα, κάτι όμως που δεν δέχονται τα συνδικαλιστικά σωματεία.

▪▪▪

Πόρτα- πόρτα στους ανεμβολίαστους

Δεν είναι λίγοι ειδικοί επιστήμονες που προτιμούν την πειθώ παρά τα μέτρα. Ανάμεσά τους και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος προτείνει να υπάρχει μια χαρτογράφηση των ανεμβολίαστων (πόσοι είναι, σε ποιες περιοχές βρίσκονται, τι ηλικίες έχουν) και να σπεύσουν επί τόπου οι ειδικοί, πόρτα- πόρτα να τους πείσουν με επιστημονικά κριτήρια.

▪▪▪

Η αγωνία των ανεμβολίαστων στον Ευαγγελισμό

Έχω ρεπορτάζ για τους ανεμβολίαστους ιατρούς και νοσηλευτές από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ξέρετε πόσοι είναι αυτοί; Εκατό ακριβώς (περισσότεροι νοσηλευτές). Ε, λοιπόν σας πληροφορώ ότι οι περισσότεροι έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν την 31η Αυγούστου, την παραμονή δηλαδή που λήγει η προθεσμία και οι ειδικοί τώρα περιμένουν εάν θα φανούν συνεπείς.

▪▪▪

Ζητούν από τον Πολάκη να εμβολιαστεί δημοσίως

Εντύπωση μου έκανε μια συζήτηση που είχα με μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών. Μου ανέφερε τον Παύλο Πολάκη και μου υπενθύμισε ότι εάν δεν έχει ήδη εμβολιαστεί υποσχέθηκε πως θα εμβολιαστεί τον Σεπτέμβριο. Το ίδιο υποσχέθηκε και στον κ. Τσίπρα. Μου είπε μάλιστα ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί δημοσίως γιατί θα παρασύρει πολλούς να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο.

▪▪▪

Τι συμβαίνει με τους αλεξιπτωτιστές;

Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν και στις Ένοπλες Δυνάμεις στελέχη που δεν έχουν εμβολιαστεί ή που αρνούνται το εμβόλιο. Το ποσοστό αυτών είναι περίπου το ίδιο με ότι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και προφανώς συμβαίνει και σε Αλεξιπτωτιστές των Ειδικών Δυνάμεων. Ίσως λόγω της νεαρής τους ηλικίας και της σκληρής εκπαίδευσής τους να μη φοβούνται ότι θα νοσήσουν, ή εάν νοσήσουν θα έχουν ήπια έως καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο τους λένε ο ειδικοί μπορεί όταν κολλήσουν να μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειές τους. Υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των στελεχών των ΕΔ, αλλά ακόμα δεν έχουν προχωρήσει. Περιμένουν να αυξηθούν οι εμβολιασμένοι στην κοινωνία. Αυτό που απομένει είναι η πειθώ. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, Λοκατζής και αυτός , αλεξιπτωτιστής και βατραχάνθρωπος προτρέπει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να εμβολιαστούν. Μάλιστα του λέει ότι το «εμβόλιο στη μάχη δεν είναι το δόρυ, αλλά η ασπίδα η οποία προφυλάσσει αυτόν που την κρατά, αλλά και τους γύρω του». Ανεμβολίαστοι υπάρχουν και στην Αστυνομία, αλλά και στο Λιμενικό.

▪▪▪

Η αρμενικής καταγωγής σύζυγος του Μενέντεζ

Μαζί με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ βρίσκεται στην Αθήνα και η αρμενικής καταγωγής σύζυγός του Ναντίν Αρσαλιάν. Η 54χρονη επιχειρηματίας συνόδευσε τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Γερουσίας στο δημαρχείο της Αθήνας όπου ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης του απένειμε το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών.

Μάλιστα κάποια στιγμή πήρε τη γραβάτα που δώρισε ο Κώστας Μπακογιάννης στον σύζυγό της και θέλησε να δει εάν ταιριάζει με το κουστούμι που φορούσε. Να σημειώσω εδώ και τούτο: Η Ναντίν Αρσαλιάν τον περασμένο Ιούνιο, είχε δεχθεί μία απαράδεκτη επίθεση από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Τουρκικού Κοινοβουλίου, Akif ÇaÇatay Kılıç. Πιο συγκεκριμένα επειδή ο Ρόμπερτ Μενέντεζ αρνήθηκε να απαντήσει στο αίτημά του για συνάντηση ο Τούρκος πολιτικός ισχυρίστηκε ότι αυτό συνέβη επειδή η Ναντίν Αρσαλιάν έχει καταγωγή από την Αρμενία και ότι δεν ήθελε να ακούσει την…αλήθεια για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

▪▪▪

Το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο

Το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του καλοκαιριού θα γίνει την προσεχή Τρίτη με θέματα τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και προετοιμασία για την ΔΕΘ.

▪▪▪

Όταν ο Ανδρέας δεν συνάντησε τον Σημίτη

Όσοι πέρασαν την Πέμπτη το μεσημέρι από την Πλατεία Κολωνακίου, σε γνωστό καφέ, σίγουρα θα πρόσεξαν το ζεύγος Κώστα Σημίτη και Δάφνη Σημίτη που γευμάτιζαν. Ήταν και οι δύο πολύ προσεκτικοί κρατώντας σχολαστικά τα μέτρα προστασίας, ακόμα και στις όποιες χαιρετούρες είχαν. Στο ίδιο τραπέζι, λίγα λεπτά νωρίτερα καθόταν ο Ανδρέας Λοβέρδος υποψήφιος στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πίνοντας τον καφέ του. Έφυγε λίγο πριν εμφανιστεί ο κ. Σημίτης. Το λες και ατυχία μάλλον αυτό Ανδρέα.