Προετοιμασία 50΄, Μαγείρεμα 25΄

 

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1 κιλό φρέσκα μεγάλα μύδια

150 ml λευκό ξηρό κρασί

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 μέτριες, ώριμες ντομάτες

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

50 ml ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το ψήσιμο

150 γρ. κρίταμο (στις λαϊκές). Αν δεν έχουμε φρέσκο κρίταμο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από βαζάκι, αφού το ξεπλύνουμε καλά

100 γρ. φρυγανιά

150 γρ. φέτα, τριμμένη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε εξωτερικά τα μύδια τρίβοντάς τα με σύρμα κουζίνας κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφαιρούμε το γένι, κρατώντας το μύδι με το ένα χέρι και τραβώντας το γένι με το άλλο με μια απότομη, κοφτή κίνηση. Πετάμε τα ανοιχτά μύδια.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λευκό κρασί και το μισό κρεμμύδι. Μόλις αρχίσει ο βρασμός προσθέτουμε τα μύδια. Κλείνουμε με καπάκι την κατσαρόλα και ανακατεύουμε πού και πού μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Σουρώνουμε και ξεκολλάμε τα μύδια από το κέλυφος. Προσοχή, όσα δεν έχουν ανοίξει τα πετάμε. Σε κάθε μύδι κρατάμε το ένα από τα δύο κελύφη και πετάμε το άλλο.

Αραδιάζουμε τα κελύφη σε ταψί στρωμένο με βρεγμένη λαδόκολλα ή καλύτερα με χοντρό αλάτι, για να παραμείνουν σταθερά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτα. Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει βουτάμε τις ντομάτες για λιγότερο από ένα λεπτό και στη συνέχεια τις μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε τη φλούδα. Τις κόβουμε στα 4, βγάζουμε τα σπόρια και κόβουμε τη σάρκα σε μικρούς κύβους, σαν ζάρια. Το μισό κρεμμύδι που μας έχει μείνει το σοτάρουμε με το σκόρδο στο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά, για περίπου 7 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ.

Ταυτόχρονα ζεματάμε τα κρίταμα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, για περίπου 5 λεπτά. Τα σουρώνουμε, τα χοντροκόβουμε και τα προσθέτουμε στη σάλτσα ντομάτα.

Βάζουμε 1 κ.γ. σάλτσα μέσα σε κάθε μισό κέλυφος, ένα μύδι, λίγη τριμμένη φέτα, λίγη φρυγανιά και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο. Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να γκρατιναριστούν τα μύδια, για περίπου 10 λεπτά.

Tips

– Αφού κάνετε την προετοιμασία, μπορείτε να κρατήσετε τα μύδια γεμισμένα στο ψυγείο και να τα γκρατινάρετε όταν έρθουν οι καλεσμένοι σας.

– Μπορείτε αν θέλετε να μη χρησιμοποιήσετε τα κελύφη και να
«μοντάρετε» τα μύδια σε ένα μικρό ταψάκι.