Αποφασισμένος φαίνεται ότι είναι ο Ταγίπ Ερντογάν να κλιμακώσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λίγο πριν τη γιορτή της Παναγίας, καθώς δεν επέτρεψε την είσοδο στη χώρα του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργου Βαρυθυμιάδη, ως οποίος επρόκειτο να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.

Ο κ. Βαρυθυμιάδης κρατήθηκε επί ώρες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μέχρι τις 7 το απόγευμα, όταν και επιβιβάστηκε σε πτήση προς την Αθήνα προκειμένου να απελαθεί.

Τι συνέβη

«Όταν φτάσαμε στον έλεγχο διαβατηρίων γύρω στις 11, πέρασαν όλοι οι υπόλοιποι. Εμένα με κρατήσανε. Με πήρανε λοιπόν, ένας αστυνομικός στην αρχή, και μετά άλλοι δύο, από διάφορα γραφεία και ελέγχους του διαβατηρίου μου, καταλήξαμε να μού πάρουν δαχτυλικά αποτυπώματα και να κάτσω και έξι ώρες στο κρατητήριο του αερολιμένα» τόνισε ο κ. Βαρυθυμιάδης.

Σε ερώτηση εάν οι τουρκικές Αρχές τον ενημέρωσαν γιατί δεν μπορεί να περάσει στη χώρα, ο πρόεδρος της ΠΟΕ ανέφερε ότι «δεν είπαν κάτι». Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ανεπιθύμητος εξαιτίας της δράσης του για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Όπως δήλωσε στη συνέχεια «το έμαθα από το προξενείο ότι είμαι ανεπιθύμητος για τη χώρα και θα με απελάσουν. Όποια αγωνία κι αν τραβάμε, ειλικρινά εγώ νιώθω ότι αυτή τη στιγμή ανάβουμε ένα κεράκι στη μνήμη των προγόνων μας για όλα αυτά που τραβάμε. Και δεν με ενδιαφέρει κι άλλο τόσο να ταλαιπωρηθώ. Το θέμα είναι ότι αυτοί πρέπει να καταλάβουν τι πράξανε τότε. Και αυτά που κάνουν τώρα, ότι είμαστε ανεπιθύμητοι για τη χώρα κι όλα αυτά, εμένα δεν με αγγίζουν» υποστήριξε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Η αντίδραση του ΥΠΕΞ

Η Αθήνα αντέδρασε με έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό ΥΠΕΞ στην παράνομη κράτηση του προέδρου της ΠΟΕ και την απέλασή του από τις τουρκικές αρχές.

«Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη. Ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγές στην Αθήνα πάντως, εκτιμούσαν ότι το μπλόκο στον κ. Βαρυθυμιάδη εκφεύγει πιθανών προτεραιοτήτων του τουρκικού ΥΠΕΞ, «φωτογραφίζοντας» ότι η συγκεκριμένη απόφαση για τον -δραστήριο σε ζητήματα αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας και με ικανό συγγραφικό έργο- κ. Βαρυθυμιάδη, ίσως ελήφθη από ψηλότερα.