Ριζότο με μελάνι σουπιάς, γαρίδες και καλαμάρι

Μελάνι σουπιάς βρίσκουμε στα περισσότερα μεγάλα σουπερμάκετ.

Food styling Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 40’, Μαγείρεμα περίπου 25’

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

100 γρ. ελαιόλαδο

1 μέτριο, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη

350 γρ. ρύζι Καρολίνα

80 γρ. λευκό κρασί

1 λίτρο σπιτικός ζωμός λαχανικών ή φτιαγμένος με βιολογικό κύβο

1 σακουλάκι μελάνι σουπιάς

Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

300 γρ. γαρίδες μικρές καθαρισμένες

400 γρ. σουπιές καθαρισμένες κομμένες σε λωρίδες (ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να τις καθαρίσει)

300 γρ. καλαμάρια καθαρισμένα και κομμένα σε δαχτυλίδια (ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να τα καθαρίσει)

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

40 γρ. ούζο

1 κ.σ. μάραθος ψιλοκομμένος

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζεσταίνουμε τα 50 γρ. από το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε το κρασί. Μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε σιγά σιγά το μισό ζωμό. Προσθέτουμε το μελάνι, το ξύσμα λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Τότε ρίχνουμε και τον υπόλοιπο ζωμό. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο (το ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει), σε περίπου 20 λεπτά, προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα θαλασσινά με τα φρέσκα κρεμμυδάκια για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το ούζο. Μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε τον μάραθο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε το ριζότο και από πάνω βάζουμε τα θαλασσινά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Parties, μόνο parties Η νεαρή, ωραιότατη Κάια Γκέρμπερ, η 18χρονη super model κόρη της Σίντι Κρόφορντ, η οποία λατρεύει την ελληνική μουσική... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk