Περισσότεροι από 758 χιλιάδες followers στο Instagram, 5,1 εκατομμύρια views στο YouTube μέσα σε τρεις μόλις μήνες για το τελευταίο του σινγκλ με τίτλο «Παρασκευή πρωί», ενώ το τραγούδι «Αθήνα μου» έχει ξεπεράσει τις 25 εκατομμύρια προβολές. Δεν χωρεί αμφιβολία, το αποδεικνύουν οι αριθμοί άλλωστε, πως ο Κωνσταντίνος Αργυρός είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς έλληνες τραγουδιστές, ένας από τους ελάχιστους μη ράπερ/τράπερ που έχουν την ικανότητα να βάζουν φωτιά στις πλατφόρμες streaming με κάθε νέα κυκλοφορία τους. Το BHMAgazino τον συνάντησε τις ημέρες του επίμονου καύσωνα για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Κατ’ αρχάς, Κωνσταντίνε, πες μας λίγα λόγια για το πώς πέρασες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Τι σε έχει δυσκολέψει πιο πολύ όσον αφορά την πανδημία;

«Ηταν ένα διάστημα στο οποίο κι εγώ, όπως όλος ο κόσμος, κλήθηκα να αντιμετωπίσω μια πρωτόγνωρη κατάσταση εξαιτίας μιας αναπάντεχης πανδημίας την όποια εξακολουθούμε να βιώνουμε. Μια νέα συνθήκη με αρκετούς περιορισμούς και προβληματισμούς που ίσως αποδειχθούν ευεργετικοί μελλοντικά, για μια νέα θεώρηση των πραγμάτων και μια αναδιάρθρωση των σκέψεων και των στόχων μας. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να αποτυπώσω στην πράξη όλον αυτόν τον ενθουσιασμό και την επιθυμία που με διακατέχει να πραγματοποιήσω όλα αυτά που έχω στο μυαλό μου. Υπήρξαν αρκετές φορές που λησμόνησα τις όμορφες στιγμές που μοιραζόμουν με τον κόσμο και αναρωτιόμουν αν στη μετά COVID εποχή θα εξακολουθούν να υπάρχουν αποθηκευμένες στη μνήμη του λόγω της απορρύθμισης και των προβλημάτων που προκάλεσε ο ερχομός της πανδημίας».

Σε δύο από τα τελευταία σου σινγκλ παρατηρούμε μια στροφή προς το καθαρόαιμο λαϊκό τραγούδι. Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή;

«Ναι, σαφώς και ήταν μια συνειδητή επιλογή. Ανέκαθεν το λαϊκό τραγούδι ήταν και θα είναι οδηγός μου. Είναι η παράδοσή μας, από αυτό εμπνέομαι, αυτό με έχει διδάξει και θα το τιμώ πάντα. Αποτελεί την κληρονομιά μας και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε.
Το έρεισμα προέκυψε από τους περιπάτους μου στις γειτονιές της Αθήνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίοι τόνωσαν ακόμα περισσότερο την αγάπη και τον θαυμασμό που αισθάνομαι για τον πολιτισμό που έχει μεταλαμπαδεύσει η Ελλάδα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Υπήρξαν πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες που ανέδειξε η χώρα μας – ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και πάρα πολλοί άλλοι -, που φρόντισαν να γιγαντώσουν το ελληνικό μουσικό brand σε κάθε γωνιά της Γης και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης όχι μόνο για εμένα αλλά για αρκετό κόσμο. Είμαι σίγουρος ότι το αποτύπωμά τους και η επιρροή τους θα συντροφεύουν πολλές γενιές».

Ολοκληρωμένο άλμπουμ πότε να περιμένουμε;

«Σύντομα, ευελπιστώ μέσα στο φθινόπωρο. Είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας του και ανυπομονώ και εγώ ο ίδιος για την κυκλοφορία του. Το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει από την PANIK PLATINUM. Είναι μια δουλειά που ετοιμάζεται με πολύ μεράκι και ενθουσιασμό από εμένα και τους συνεργάτες μου και θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω για τις ανεξάντλητες ώρες που έχουν αφιερώσει και την προσήλωση που έχουν επιδείξει σε αυτό το εγχείρημά μας. Είναι οι ήρωές μου».

Ποια είναι η εμπειρία σου από τις συναυλίες εφέτος το καλοκαίρι; Είναι αμήχανη η συνθήκη λόγω των μέτρων;

«Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση στην οποία προσπαθούμε να προσαρμοστούμε όλοι. Είναι δύσκολο να βάζεις περιορισμούς στη διασκέδαση, καθώς πρόκειται για μια κοινωνική ανάγκη που εξ ορισμού έχει να κάνει με την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων και συνεπώς τη συνάθροιση. Παρ’ όλα αυτά, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που υπάρχουν όσον αφορά τη δημόσια υγεία, οφείλουμε να εναρμονιστούμε στους κανόνες και στις οδηγίες των αρμοδίων. Οσο άχαρο κι αν είναι αυτό, το μέλημά μας είναι να μην εξαλείψουμε την επικοινωνία μας με το κοινό και να φροντίσουμε να διατηρήσουμε τη διά ζώσης επαφή. Είναι αυτή που μας δίνει κίνητρο και δύναμη για τη συνέχεια».

Πώς βλέπεις τον διχασμό που επικρατεί με αφορμή τον εμβολιασμό;

«Δεν μου αρέσει αυτός ο ορισμός του διχασμού. Πιστεύω ότι μια κοινωνία προχωρεί μπροστά όταν δίνεται προτεραιότητα στην έννοια του συνόλου. Θεωρώ απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν η επιφύλαξη και ο φόβος ορισμένων ανθρώπων προς κάτι καινούργιο, αλλά νομίζω ότι η επιστήμη και η τεχνολογία προχωρούν, οι κοινωνίες εξελίσσονται, επομένως θα πρέπει να ακολουθούμε τα σημάδια που θα μας δείξουν τον δρόμο της εξέλιξης και με αυτόν τον τρόπο να καθησυχάσουμε τη μερίδα των ανθρώπων που το βλέπουν με δυσπιστία».

Η μουσική πόσο παρούσα είναι στην καθημερινότητά σου; Ακούς νέα τραγούδια; Μελετάς;

«Εννοείται. Αυτό δεν σταματάει ποτέ. Οσο ζεις μαθαίνεις. Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Παρακολουθώ και μελετώ όλα τα είδη της μουσικής. Είμαι ανοιχτός σε καθετί καινούργιο και πρωτοποριακό και μου αρέσει να τολμώ πράγματα που είναι και έξω από τα νερά μου. Από όπερα μέχρι ροκ, ραπ και μέταλ. Πολλές φορές το ταίριασμα διαφορετικών ειδών μουσικής αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα και έτσι επιβεβαιώνεται αυτό που είναι κοινώς αποδεκτό, ότι η μουσική ενώνει κόσμο, λαούς και πολιτισμούς. Γενικότερα δεν απορρίπτω τίποτα, έχω μάθει να επιβραβεύω οτιδήποτε είναι άρτια δομημένο και προσεγμένο μουσικά και από άποψη παραγωγής».

Εκανες πρόσφατα μια αποχαιρετιστήρια ανάρτηση με αφορμή τον θάνατο του Τόλη Βοσκόπουλου. Τον θαύμαζες; Με ποιες φωνές μεγάλωσες αλήθεια;

«Ναι, ήταν ένας από τους ανθρώπους που θαύμαζα απεριόριστα και τον μελετούσα από τα πρώτα βήματα της πορείας μου. Ενας θρύλος της εγχώριας μουσικής σκηνής που άφησε και αυτός με τη σειρά του ανεξίτηλα τα σημάδια του στο λαϊκό τραγούδι. Είχα την τιμή να τον γνωρίσω και να διαπιστώσω και από κοντά το αστείρευτο ταλέντο του και το μεγαλείο του και ως ανθρώπου και ως καλλιτέχνη. Του οφείλουμε τον σεβασμό μας και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για αυτόν τον πλούτο των τραγουδιών που μας κληροδότησε. Είναι αρκετοί καλλιτέχνες που στιγμάτισαν τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια, με τους οποίους ταυτίστηκα και ονειρεύτηκα κάποια στιγμή να πραγματοποιήσω ανάλογη καριέρα με τη δικιά τους, όπως ο Γιάννης Πάριος, ο Στράτος Διονυσίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας και πάρα πολλοί άλλοι».

Η αναγνωρισιμότητα πόσο σε έχει δυσκολέψει στην προσωπική ζωή σου;

«Δεν νομίζω ότι έχω δώσει προτεραιότητα ποτέ σε ό,τι έχει να κάνει με την αναγνωρισιμότητά μου. Θεωρώ ότι αν αποδεχθείς αυτό το status, αυτόματα πέφτεις στην παγίδα της ανασφάλειας. Είναι μια κατάσταση που περισσότερο σε διαβρώνει και σε κρατάει πίσω. Προτιμώ και προσπαθώ να κρατάω μια ισορροπία ψυχική και σωματική, ώστε να δίνω περισσότερη έμφαση στη δουλειά μου για να βγάλω το καλύτερο αποτέλεσμα. Την προσωπική μου ζωή προσπαθώ να τη διαφυλάττω έτσι ώστε να μην εκθέτω και τον άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα μου».

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια αύξηση των φαινομένων έμφυλης βίας. Τι θα ήθελες να πεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα στα νεαρά αγόρια και κορίτσια που σε βλέπουν ως πρότυπο;

«Είναι πάρα πολύ λυπηρό αυτό που συμβαίνει και δεν σου κρύβω ότι με στενοχωρεί όταν ακούω ή διαβάζω για τέτοια περιστατικά. Καταδικάζω οποιαδήποτε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται και στέκομαι στο πλευρό όσων ανθρώπων έχουν υποστεί μια τέτοια απάνθρωπη πράξη. Εχω ευαισθητοποιηθεί αρκετά πάνω σε αυτό το κομμάτι και είναι στα άμεσα σχέδιά μου να ηγηθώ μιας προσπάθειας για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις, έτσι ώστε να μπορέσω και εγώ με τη σειρά μου να περάσω στους νεότερους το μήνυμα του σεβασμού προς τη γυναίκα, του σεβασμού προς τη διαφορετικότητα και γενικότερα του σεβασμού προς τον άνθρωπο. Τα περιστατικά βίας το μόνο που κάνουν είναι να μας γυρνούν χρόνια πίσω, στον κόσμο του σκοταδισμού».

Είναι δύσκολο να πρέπει, λόγω φήμης, να δίνεις το καλό παράδειγμα με τη συμπεριφορά σου;

«Δεν το βλέπω ως δύσκολο ή εύκολο. Θεωρώ υποχρέωσή μου να μεταφέρω στον κόσμο που με ακολουθεί ποιο είναι το σωστό και το ηθικό. Μια κοινωνία προχωρεί μπροστά όταν υπάρχει αλληλεγγύη. Αυτό είναι το θετικό κομμάτι της αναγνωρισιμότητας που λέγαμε πριν. Είναι καθήκον μας να προβάλλουμε αυτά που προάγουν την κοινωνία και τον άνθρωπο ούτως ώστε να προλάβουμε φαινόμενα που θα έχουν αρνητικές συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο».

Ασχολείσαι με την πολιτική; Παρακολουθείς την επικαιρότητα;

«Ναι, προσπαθώ να παρακολουθώ και να ενημερώνομαι για τις πολιτικές εξελίξεις. Στον ελεύθερό μου χρόνο σερφάρω στο κινητό μου έτσι ώστε να έχω μια εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης και της επικαιρότητας. Μου αρέσει να είμαι ενεργός πολίτης και όσο μπορώ από την πλευρά μου να βοηθάω με τη στάση μου στην πρόοδο της κοινωνίας και να παρεμβαίνω σε ό,τι θεωρώ ότι προσβάλλει την ανθρώπινη ύπαρξη».

Εφέτος το καλοκαίρι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρες. Τι μέτρα θα ήθελες να παρθούν προκειμένου να γλιτώσουμε τα ακόμη χειρότερα;

«Είναι γεγονός ότι τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής έχουν αρχίσει και επηρεάζουν τον πλανήτη μας. Νομίζω ότι πρέπει όλοι μας να δείξουμε μια πιο υπεύθυνη στάση σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και να το αποδείξουμε έμπρακτα με πρωτοβουλίες που θα αποσκοπούν στην προτεραιοποίηση της φύσης. Να κατανοήσουμε όλοι ότι ο σεβασμός προς αυτήν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μη βρεθούμε ενώπιον σοβαρών φυσικών καταστροφών και δυσμενών συνεπειών για την ανθρωπότητα».

Τηλεόραση παρακολουθείς; Ποιες είναι οι αγαπημένες σου σειρές;

«Προσπαθώ στον ελεύθερο χρόνο μου να παρακολουθώ όσο μπορώ. Επειδή όμως είναι λίγο περίεργα τα ωράριά μου και γυρνάω συνήθως αργά στο σπίτι λόγω του ότι αφιερώνω πολύ χρόνο στο στούντιο, θα προτιμήσω να δω σειρές στο Netflix οι οποίες θα με αποφορτίσουν και θα με βοηθήσουν να αποβάλω το στρες της καθημερινότητας. Η τελευταία που παρακολούθησα ήταν το «Το γκαμπί της βασίλισσας». Με εντυπωσίασε η σκηνοθεσία και βρήκα άκρως ενδιαφέρον το σενάριό της. Η αφοσίωση και η επιμονή σε κάτι ώστε να εξελίξεις ένα προσόν σου ή ένα έμφυτο ταλέντο σου είναι ένα μήνυμα που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και θα παρότρυνα κάθε νέο παιδί να το υιοθετήσει σαν στάση ζωής. Τον τελευταίο καιρό παρατήρησα ότι υπάρχουν και ελληνικές σειρές με πάρα πολύ ωραία παραγωγή που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές του εξωτερικού. Χαίρομαι που και ο ελληνικός κινηματογράφος έχει ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά. Είμαι επίσης λάτρης των ντοκιμαντέρ και αρκετές φορές ξενυχτάω παρακολουθώντας ώρες ένα από τα αγαπημένα μου κανάλια, το History Channel».

Βιβλία διαβάζεις; Υπάρχει κάποιο που να σε έχει επηρεάσει πολύ;

«Διάβασα αρκετά βιβλία κατά τη διάρκεια της καραντίνας, που ο ελεύθερος χρόνος μου ήταν περισσότερος. Διαβάζω βιβλία που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία και γενικότερα την αυτοβελτίωση. Με βοηθούν να γίνομαι καλύτερος και στη δουλειά μου αλλά και ως άνθρωπος και να διορθώνω τυχόν λάθη που εντοπίζω στη συμπεριφορά μου και στον τρόπο ζωής μου».

 

Σε τι σε έχει βοηθήσει και τι εμπόδια έχει δημιουργήσει η εντυπωσιακή σου εμφάνιση;

«Ποτέ δεν στάθηκα σε αυτό. Σαφώς είναι ένα συν στη δουλειά αυτή, αλλά ποτέ δεν επαναπαύτηκα σε αυτό. Τα πιο σημαντικά στοιχεία για να υπάρξει πρόοδος σε οποιοδήποτε επάγγελμα και κατ’ επέκταση και στο δικό μας είναι η προσήλωση στον στόχο, η σκληρή δουλειά, η επιμονή, οι σωστές αλλά όχι βιαστικές επιλογές, η τύχη – γιατί και οι συγκυρίες παίζουν τον ρόλο τους – και η πεποίθηση ότι θα εκπληρώσεις αυτό που αγαπάς πάση θυσία. Με λίγα λόγια, η πίστη στον εαυτό σου. Τίποτα δεν είναι ανέφικτο αν υπάρχει θέληση. Αυτή είναι η άποψή μου».

 

Τι ρόλο έχει παίξει η φιλία στη ζωή σου; Εχεις φίλους από τον καλλιτεχνικό χώρο;

«Σημαντικό ρόλο. Είναι σημαντικό να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που θα μπορείς να τους εμπιστευτείς, ανθρώπους που θα μπορείς να τους συμβουλευτείς και να τους συμβουλεύσεις, ανθρώπους που θα μπορείς να τους εκφράσεις τους προβληματισμούς σου, τις ανησυχίες σου, ανθρώπους που θα χαρούν με την επιτυχία σου, θα σε στηρίξουν σε δύσκολες στιγμές. Και όλα αυτά χωρίς ιδιοτέλεια. Επομένως, όπως καταλαβαίνεις, οι φίλοι μου κατέχουν σημαντική θέση στη ζωή μου και στην καθημερινότητά μου. Υπάρχουν και από τον καλλιτεχνικό χώρο άνθρωποι με τους οποίους διατηρώ πάρα πολύ καλές σχέσεις και τους συναναστρέφομαι αρκετά συχνά».

 

Σε ποιους ανθρώπους στρέφεσαι όταν χρειάζεσαι βοήθεια;

«Τον πρώτο ρόλο έχει η οικογένειά μου, ο πυρήνας μου. Ετσι τους αποκαλώ. Τα αδέλφια μου, οι γονείς μου είναι οι άνθρωποι που θα απευθυνθώ σχετικά με τα διάφορα εμπόδια που μπορεί να παρουσιαστούν και θα ζητήσω τη βοήθειά τους. Μου δίνουν δύναμη και θάρρος για να αντιμετωπίσω το οτιδήποτε».

 

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου το 2030;

«Δεν μπορώ να το προβλέψω αυτό. Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω να κάνω μεγαλεπήβολα σχέδια, προτιμώ να πηγαίνω βήμα-βήμα, όπως έχω κάνει μέχρι σήμερα στη ζωή μου. Σίγουρα κάποια στιγμή θέλω να δημιουργήσω τη δική μου οικογένεια. Να έχω την υγεία μου πάνω απ’ όλα έτσι ώστε να μπορέσω να πραγματοποιήσω όλα αυτά που έχω ονειρευτεί από μικρός και έχω θέσει ως στόχους μου. Κατά τα άλλα, ανατρέχω στο παρελθόν μου και διδάσκομαι από αυτό, ζω το τώρα και όσο για το μέλλον… έχει ο Θεός».