Ο αριθμός των κρουσμάτων, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ (3.656) είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί εδώ και τρεις μήνες, όταν συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου είχαν καταγραφεί 3.789 κρούσματα. Δεν θα σταθώ όμως στην αύξηση των κρουσμάτων που έτσι και αλλιώς ήταν αναμενόμενη. Αλλά θα σας μεταφέρω πάλι σε δύο ΜΕΘ: Σωτηρία και Ευαγγελισμός. Και ξέρετε γιατί; Επειδή σε αυτές νοσηλεύονται νέα παιδιά, ακόμα και 20αρηδες, σχεδόν όλα ανεμβολίαστα. Δικαιολογούνται όμως πως δεν πρόλαβαν και υπόσχονται στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ότι μετά από έξι μήνες θα πάνε χωρίς καθυστέρηση να εμβολιαστούν.

Το πιο σοκαριστικό όμως συμβαίνει με τους αρνητές των εμβολίων. Ορισμένοι απ’ αυτούς βρίσκονται διασωληνωμένοι και άλλοι μόλις ένα βήμα πριν από τη διασωλήνωση. Μπορεί να χαροπαλεύουν, αλλά επιμένουν να είναι αρνητές: «Δεν ήταν και τίποτα το φοβερό, μια γριπούλα ήτανε», λένε στους νοσηλευτές και στις νοσηλεύτριες που, όπως μου είπαν, όταν ακούν τέτοια λόγια πραγματικά ανατριχιάζουν.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία (που δόθηκε στις 8 το βράδυ της Δευτέρας) ήταν 141 και οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με τη νόσο Covid-19 ήταν 910 (δηλαδή 10 περισσότερους από προχθές). Κλίνες κενές στις ΜΕΘ υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά για άλλη μια φορά η καθηγήτρια Εντατικολογίας- Πνευμονολογίας και υπεύθυνη των ΜΕΘ Ευαγγελισμού Αναστασία Κοτανίδου κάνει δραματική έκκληση όχι μόνον προς τους νέους αλλά προς όλους: «Η μόνη σωτηρία είναι ο εμβολιασμός. Το είπαμε και άλλες φορές αλλά το επαναλαμβάνουμε και τώρα, εμβολιαστείτε εάν θέλετε να μη νοσήσετε».

***

Σήμερα το πρώτο ελληνικό Rafale

Με κατευθείαν πτήση του κυβερνητικού αεροπλάνου από τη Λάρνακα της Κύπρου στη Μασσαλία και όχι στο Merignac (όπως γράφτηκε) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πάνε σήμερα (Τετάρτη) Γαλλία για να παραλάβουν (σε επίσημη τελετή) το πρώτο Rafale. Στη Γαλλία για την παραλαβή το δικινητήριου αυτού αεροσκάφους τέταρτης plus γενιάς θα είναι και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης. Το αεροσκάφος θα εγγραφεί στο μητρώο της 332Μ «Γεράκι», η οποία επιχειρεί τώρα με τα Mirage 2000EGM/.BGM. Πρόκειται για το πρώτο από τα 18 συνολικά Rafale που θα παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία έως το 2023. Το αεροσκάφος δε θα έρθει στην Ελλάδα αμέσως. Θα προσγειωθεί στην Τανάγρα με ακόμη πέντε στα τέλη του έτους (μέσα Δεκεμβρίου) . Γιατί όμως στη Μασσαλία; Πως άλλαξε το πρόγραμμα; Στη πόλη Merignac είναι η «φωλιά» των Rafale, αλλά στη Μασσαλία και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση στο Ιστρ είναι η έδρα της Ντασώ. Στην τελετή δεν θα είναι παρούσα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, επειδή αλλάζει στη Γαλλία ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με την Γαλλίδα ομόλογό του, όχι όμως στη Μασσαλία, αλλά στο Παρίσι. Έτσι μόλις τελειώσει η τελετή και γίνει η παραλαβή (συμβολικά δίνεται και ένα κλειδί) του Rafale, ο υπουργός παίρνει πάλι κυβερνητικό αεροπλάνο και πετά για Παρίσι.

***
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και οι εμβολιασμοί

Όπως έχει συμφωνηθεί στη συνάντηση που είχαν οι κκ. Κικίλιας και Τσιόδρας με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο εστάλη προς όλες τις εκκλησίες εγκύκλιος προκειμένου να διαβασθεί την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Μέσω της εγκυκλίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί τους πιστούς να ακούν τη φωνή της επιστήμης και των ειδικών οι οποίοι ενημερώνουν τους πολίτες προτείνοντας τις ενδεδειγμένες λύσεις. Ξεκαθαρίζει ότι το εμβόλιο δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με την Αγιογραφική, Κανονική και Πατερική Διδασκαλία της Εκκλησίας.

***
Τι λέει η Παλαιά Διαθήκη για τα φάρμακα

Για να ξέρετε υπάρχουν ιερωμένοι που επιχειρούν να πείσουν πιστούς και άλλους ιερωμένους να εμβολιαστούν. Εις εξ αυτών, όπως μου έλεγε ο Μάκης Βορίδης διάβασε την Παλαιά Διαθήκη (προσοχή Παλαιά και όχι Καινή Διαθήκη) και διάβασε εκεί μέσα ότι τα φάρμακα τα στέλνει ο Θεός. Το μήνυμα αυτό το έστειλε σε όλους ιερωμένους της Μητρόπολής του.

***
Τι απαντά η Κεραμέως στον μαθητή που αρίστευσε

Απάντηση στον μαθητή – ο οποίος αν και αρίστευσε, έμεινε εκτός της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και του ΑΠΘ εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής – έδωσε η Νίκης Κεραμέως από το βήμα της Βουλής. Να σημειώσω ότι: Για το ζήτημα έχει δημιουργηθεί πολιτική αντιπαράθεση στο κοινοβούλιο, με τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρά σε σκληρή επίθεση προς την κυβέρνηση για τον αποκλεισμό «των χιλιάδων υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές». Η υπουργός Παιδείας απάντησε ότι «Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα επέλεξαν τον αριθμό εισακτέων και όχι το υπουργείο Παιδείας». Αναφερόμενη ειδικότερα στην περίπτωση μαθητή, του πρώτου πρότυπου λυκείου Αθηνών, που αν και αριστούχος με 20.988 μόρια και 1.838 πάνω από την περσινή βάση, έμεινε εκτός της Αρχιτεκτονικής Σχολής λόγω της ελάχιστης βάσης στο ειδικό μάθημα του σχεδίου, η κυρία Κεραμέως τόνισε χαρακτηριστικά:

«Προφανώς ο μαθητής δεν θα έμπαινε ούτε πέρσι στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Η εισαγωγή του προκύπτει επί του συντελεστή που επιλέγει το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η επιλογή του αριθμού των εισακτέων έγινε από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όχι από το υπουργείο Παιδείας. Τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει ότι δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να μην έχουν λόγο. Επί διακυβέρνησής του έμπαιναν με βαθμό, ένα, δύο τρία, τέσσερα. Ξέρετε πόσοι παραμένουν φοιτητές; Το 40% δεν αποφοιτούν ποτέ. Το μόνο εύκολο για εμάς ήταν να παραμείνει ως έχει το σύστημα. Όμως εμάς δεν μας ενδιαφέρει να εγκλωβίζουμε τους μαθητές, να τους δημιουργούμε φρούδες ελπίδες. Αυτό που μας νοιάζει είναι να τους δημιουργούμε προοπτικές”. Έμεινε εκτός για 0,43 μονάδες.

***
Ο Τσίπρας πάει Μύκονο

Την Τρίτη το απόγευμα σχεδίαζαν στην Κουμουνδούρου με κάθε λεπτομέρεια την μετάβαση την Πέμπτη ή την Παρασκευή του Αλέξη Τσίπρα στη Μύκονο. Στόχος του, όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, να παρέμβει στην υπόθεση του τοπικού lockdown, το οποίο επιβλήθηκε μετά από την καταγραφή πολύ μεγάλης αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού, λόγω του έντονου συνωστισμού σε κέντρα διασκέδασης του νησιού. Στους πάντες είναι πλέον γνωστό ότι στη Μύκονο έχει επιβληθεί απαγόρευση της μουσικής στα μαγαζιά όλο το 24ωρο, ενώ υπάρχει και απαγόρευση κυκλοφορίας από τη μία το πρωί. Υπενθυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας παρενέβη από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του lockdown στο νησί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας: «Το lockdown στη Μύκονο πιστοποιητικό της παταγώδους αποτυχίας. Να σημειώσω ωστόσο ότι έως τώρα τα μέτρα αποδίδουν και εάν μειωθεί και άλλο ο αριθμός των κρουσμάτων, τότε δεν αποκλείεται να γίνει νωρίτερα η άρση των μέτρων. Ίσως και αυτό το Σαββατοκύριακο.

***
Ο κόφτης πλούτου του Αρσένη

Στα όρια της ακρότητας κινούνται για μια ακόμη φορά οι δηλώσεις του βουλευτή του Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ 25, Κρίτωνα Αρσένη. Αυτή τη φορά προτείνει να μπει… κόφτης στον πλούτο και να απαγορεύεται να αποκτήσει κάποιος πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό. Όπως γράφει χαρακτηριστικά με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Αν είναι ντροπή να έχουμε φτωχούς, γιατί να μην είναι ντροπή να έχουμε πλούσιους; Γιατί να μην υπάρχει κόφτης πλούτου, πχ. για αρχή τα 100.000 €. Γιατί να μην απαγορεύεται να έχεις ετήσιο εισόδημα πάνω από αυτά και να σου αφαιρούνται; Καιρός να βάλουμε εμείς την ατζέντα». Περιττό να σας πω ότι το twitter αναστέναξε. Αφήστε που πολλοί διερωτήθηκαν εάν γνωρίζει αυτή την πρότασή ο Πρόεδρος του κόμματός του και γιατί δεν την έκανε ο κ. Αρσένης όταν ήταν ευρωβουλευτής.

***
Πότε έμαθε ο Χατζηδάκης την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

«Ήμουν 9 χρονών παιδί στην Κρήτη όταν το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974 ακούσαμε από τα ραδιόφωνα ότι η Τουρκία είχε εισβάλει στην Κύπρο. Από τότε σε όλους τους Έλληνες έχει ανοίξει μια πληγή που δεν έχει κλείσει. Δεν ξεχνάμε την Κύπρο! Δεν ξεχνάμε τους αδελφούς μας και όλους όσους Ελλαδίτες και Ελληνοκυπρίους χάθηκαν στους δύο γύρους της τουρκικής εισβολής» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθυμούμενος τον τρόπο με τον οποίο βίωσε τα γεγονότα της αποφράδας 20ής Ιουλίου πριν από 47 χρόνια που οι δυνάμεις του Αττίλα εισέβαλλαν στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου.