Προετοιμασία-παρασκευή 1 ώρα, Ψήσιμο 30′-40′

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

Για τα μανιτάρια

8 μανιτάρια πορτομπέλο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι

Αλάτι, πιπέρι

Για τα μπιφτέκια

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη

1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. μέλι

1 κ.γ. πάπρικα

1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν

40 γρ. μπέικον γαλοπούλας ψιλοκομμένο

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος άπαχος

1 αβγό

1 φλ. τριμμένη φρυγανιά με πάπρικα, καπνιστή πάπρικα και αλάτι (χτυπάμε τις φρυγανιές με τα μπαχαρικά και το αλάτι στο μούλτι)

70 ml γάλα 2%

15 γρ. ρεγκάτο light

Αλάτι, πιπέρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο light

2 ξερά κρεμμύδια, σε ροδέλες

2 κ.σ. μπαλσάμικο

1½ κ.σ. μέλι

½ κ.γ. φρέσκο θυμάρι

Αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα μπάρμπεκιου

100 ml κέτσαπ με στέβια

100 γρ. καστανή ζάχαρη

2 κ.σ. wοrcestershire sauce

¼ μήλο χτυπημένο στο μπλέντερ με 100 ml νερό

1 κ.γ. tabasco chipotle

2 κ.σ. μπαλσάμικο από κόκκινο κρασί

50 ml μπέρμπον ή ουίσκι

1 κ.σ. μουστάρδα

Αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μανιτάρια: Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με βρεγμένο χαρτί κουζίνας. Αφαιρούμε το κοτσάνι τους και με ένα πινέλο τα αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Βάζουμε ένα σχαροτήγανο ή ένα απλό αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ψήνουμε τα μανιτάρια για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.

Μπιφτέκια: Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά για 5 λεπτά σε αντικολλητικό σκεύος με το ελαιόλαδο. Μόλις τα λαχανικά πάρουν χρώμα, προσθέτουμε το μέλι, την πάπρικα, την καπνιστή πάπρικα, το καγιέν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να καραμελώσουν για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το μπέικον γαλοπούλας και αφήνουμε για άλλα λίγα λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο τους 180°C. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον ωμό κιμά με τα ψημένα λαχανικά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Πλάθουμε σε 4 μεγάλα μπιφτέκια και ψήνουμε, στη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα, για 30-40 λεπτά.

Καραμελωμένα κρεμμύδια: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα, προσθέτουμε το μπαλσάμικο, το μέλι, το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα κρεμμύδια

Σάλτσα μπάρμπεκιου: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και, ανακατεύοντας συχνά, αφήνουμε για αρκετά λεπτά μέχρι η σάλτσα να πάρει τη χαρακτηριστική κολλώδη υφή της.

Βάζουμε πάνω σε ένα μανιτάρι ένα μπιφτέκι, 1 φύλλο μαρουλιού, 1 κ.σ. σούπας καραμελωμένα κρεμμύδια και 1 κ.σ. σάλτσα μπάρμπεκιου. Καλύπτουμε με ένα άλλο μανιτάρι. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.