Προετοιμασία 1 ώρα και 15′, Ψήσιμο 40′

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

Για τα μακαρόνια

300 γρ. μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τον κιμά

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

1 κ.γ. μέλι

¼ κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο

1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

Λίγη σκόνη κανέλας (1/8 κ.γ.)

Λίγη σκόνη τσίλι ή 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

200 γρ. άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς (από κιλότο)

200 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας

Αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ γιαουρτιού

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%

150 γρ. νερό

40 γρ. βούτυρο light

40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

1 κρόκος αβγού

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βράζουμε, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει, τα μακαρόνια για 13-15 λεπτά. Σουρώνουμε και ανακατεύουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Κιμάς: Σοτάρουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τον πελτέ, το μέλι, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, τη σκόνη τσίλι, αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα και τον κιμά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

Μπεσαμέλ γιαουρτιού: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με το νερό. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή σύρμα συνεχώς μέχρι να καβουρδιστεί το αλεύρι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τμηματικά το μείγμα με το γιαούρτι και ανακατεύουμε γρήγορα και συνεχώς ώστε να μη σβολιάσει το μείγμα. Μόλις η μπεσαμέλ δέσει αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να ενσωματωθεί στην μπεσαμέλ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με το ¼ της μπεσαμέλ. Τα στρώνουμε σε ένα ταψί. Απλώνουμε από πάνω τον κιμά και στη συνέχεια την μπεσαμέλ. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, να ροδίσει η επιφάνεια.