Μπορεί το καλοκαίρι να αγαπάμε τα κοκτέιλ και τα παγωμένα ποτά, αναζητώντας μεγαλύτερη δροσιά, αλλά πάντοτε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, θα θελήσουμε να απολαύσουμε και ένα καλό ποτήρι κρασί, είτε μαζί με το γεύμα μας είτε ως απεριτίφ. Αναζητώντας τις δικές μας επιλογές για αυτό το καλοκαίρι, καταλήξαμε στα εξής ξεχωριστά.

Ροζέ

Το καλοκαίρι είναι η εποχή τους, καθώς είναι ιδιαιτέρως δροσερά, συνήθως φρουτώδη και με χαμηλό αλκοόλ.

Κτήμα Αβαντίς, Ροζέ

Πάνω από 20 βραβεία και διακρίσεις κατέχει το «τριανταφυλλένιο», φρουτώδες Syrah του Κτήματος Αβαντίς, με αρώματα φράουλας, κερασιού, ροδιού, αλλά και καραμέλας. Είναι ένα από τα best sellers του δημοφιλούς οινοποιείου και αποτελεί κρασί Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) από την Εύβοια – μια παραδοσιακά αμπελουργική περιοχή, γνωστή ως «Αμπέλια». Ταιριάζει απόλυτα με όλα σχεδόν τα εδέσματα της μεσογειακής κουζίνας, τα ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες, τα κόκκινα κρέατα, αλλά και με όλα τα τυριά. Σημαντικό είναι να σερβίρεται σε χαμηλή θερμοκρασία, δηλαδή στους 9-12°C.

Κτήμα Σκούρας, Peplo Ροζέ

Ακόμη ένα ΠΓΕ, από την Πελοπόννησο αυτή τη φορά, το «Peplo Ροζέ» από το Κτήμα Σκούρας, είναι ένα πολυποικιλιακό κρασί (Αγιωργίτικο, Syrah, Μαυροφίλερο), με κάθε ποικιλία να συμμετέχει κατά το 1/3. Το Αγιωργίτικο ωριμάζει σε βαρέλια ακακίας, το Syrah στις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το Μαυροφίλερο σε πήλινους αμφορείς μαζί με τη φλούδα του για τέσσερις μήνες. Διαθέτει λαμπερό, κοραλλί χρώμα με ανταύγειες κόκκινου χρυσού. Στη μύτη αλλά και στη γεύση κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα, ένα ίχνος λεμονιού, γκρέιπφρουτ και βιολέτας. Ταιριάζει εξαιρετικά με κόκκινα λαδερά, όπως τα φασολάκια, ο αρακάς, οι μελιτζάνες ιμάμ, το μπριάμ φούρνου, αλλά και τα γεμιστά.

Οινοποιείο Δουλουφάκης, Enotria Ροζέ

Η κρητική ποικιλία κοτσιφάλι (60%) συνδυάζεται με το Syrah (40%), για να δημιουργηθεί ένας άκρως ενδιαφέρων οίνος με λαμπερό τριανταφυλλένιο χρώμα και πορτοκαλί αποχρώσεις. Διαθέτει έντονα φρουτώδη αρώματα από φράουλα και κεράσι με νότες καραμέλας, μακρά και ευχάριστη επίγευση. Πρόκειται για ένα «μαλακό» κρασί, το οποίο σερβίρεται δροσερό, περίπου στους 10°C. Ιδανικό για τα καλοκαιρινά barbecue, ταιριάζει όμως και με ζυμαρικά, θαλασσινά, όσπρια, ψάρια και φρουτοσαλάτες.

Κτήμα Γεροβασιλείου, Ξινόμαυρο Ροζέ

Αστακομακαρονάδες, γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα, λαδερά, καλοκαιρινά μεσογειακά και εξωτικά πιάτα, μαζί με ένα ποτήρι «Ξινόμαυρο» του Κτήματος Γεροβασιλείου είναι γευστικά ταιριάσματα συνώνυμα του καλοκαιριού. Με απαλό ροζ-σομόν χρώμα και έντονο άρωμα εσπεριδοειδών (ροζ γκρέιπφρουτ), φρούτων του δάσους, κερασιού και φράουλας, το μονοποικιλιακό «Ξινόμαυρο» παρουσιάζεται πλούσιο στο στόμα, με πολύ καλή οξύτητα και ισορροπία, αλλά και με μία έντονα αρωματική επίγευση. Οπως τα περισσότερα ροζέ, σερβίρεται στους 10-12°C.

Λευκά

Η σταθερή επιλογή των περισσοτέρων, ειδικά στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

234 συνταγές,

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Amethystos

Με χρυσά μετάλλια από τα «Concours Mondial 2020» στο Βέλγιο, «Texsom 2020» στο Τέξας, «Vinalies Internationales 2020» στη Γαλλία, «Berliner Wein Trophy 2016» στη Γερμανία, «The Balcans International Wine Competition 2015» στη Βουλγαρία, «Selections Mondiales des Vins 2011» στον Καναδά, «Challenge International du Vin 2010» στη Γαλλία και «Concours Mondial 2006» στο Βέλγιο, το αχυρόξανθο, με πρασινωπές ανταύγειες, λευκό του Domaine Costa Lazaridi δεν πρέπει να λείπει από καμία λίστα κρασιών. Sauvignon Βlanc κατά 85% και 15% αιγαιοπελαγίτικο Ασύρτικο, με φρέσκα αρώματα, από ροδάκινο, μάνγκο και ανανά, σε λεμονάτο φόντο, το «Amethystos» είναι ένα φίνο κρασί με ένταση, δροσερό αλλά γεμάτο στόμα και μακρύ φρουτώδες τελείωμα. Ταιριάζει με θαλασσινά και όστρακα με ελαφρές σάλτσες, ψάρια στη σχάρα, πράσινες σαλάτες, χορτόπιτες και ψητά λαχανικά.

Κυρ Γιάννη, Sauvignon Blanc

Από το αμπελοτόπι Ντρούμο στο Αμύνταιο μας έρχεται αυτό το τυπικό Sauvignon Blanc με τον εξωτικό χαρακτήρα και το απαλό λεμονοπράσινο χρώμα. Τα αρώματά του από πράσινες πιπεριές, άγουρο πεπόνι, νότες από γρασίδι και σπαράγγια, καθώς και το κρεμώδες, με πλούσιο όγκο «στόμα» του, έχουν τονισμένη οξύτητα και διάρκεια. Ακόμη ένα κομψό λευκό που ταιριάζει με ψάρι, θαλασσινά και σαλάτες.

Oινοποιείο Anhydrous, ICON

Στο οινοποιείο Anhydrous που βρίσκεται στον Βόθωνα παράγεται τo Ασύρτικο «Icon» του μεγαλειώδους terroir της Σαντορίνης. Το κρασί με την αυστηρή, στιβαρή δομή, που ωριμάζει σε τσιμεντένια δεξαμενή για εννέα μήνες, έχει «στόμα» με κοφτερή οξύτητα και ορυκτότητα. Εντονη είναι η παρουσία του πυκνού φρούτου από νεκταρίνια, βερίκοκα, λεμονανθούς, ενώ έχει αξιοσημείωτη αλμύρα και παρουσία θαλασσινής αύρας. Αναδεικνύει τα ωμά θαλασσινά και όστρακα, το σούσι, τα τηγανητά και ψητά ψάρια.

Αφρώδεις οίνοι

Oινοποιείο Δουλουφάκη, Αφρώδης Λευκός

Εχουμε συνηθίσει να τους καταναλώνουμε συνήθως σε γιορτές, κυρίως ως απεριτίφ, και λίγοι γνωρίζουμε ότι τα αφρώδη κρασιά μπορούν με άνεση να συνοδεύσουν και τα γεύματά μας, ειδικά τα θαλασσινά, όπως είναι τα στρείδια, τα μύδια, τα χτένια, τα κυδώνια, οι γυαλιστερές, τα χάβαρα, οι γαρίδες και οι αστακοί σε οποιοδήποτε στυλ μαγειρέματος – ψητοί, βραστοί ή στον ατμό -, με λίγο λάδι και λεμόνι. Ταιριάζουν πολύ με τα μανιτάρια, αλλά και με τα ελαφριά πιάτα με κοτόπουλο. Μία εξαιρετική επιλογή αφρώδους είναι του Κτήματος Δουλουφάκη. Διαθέτει όμορφο αχυροπράσινο χρώμα, με μικρές φυσαλίδες, οι οποίες καταλήγουν σε κρεμώδη αφρό. Αρωματικά είναι πολύπλοκο, δημιουργεί αρωματικές εντυπώσεις που θυμίζουν μήλο, αχλάδι, τσουρέκι από τη μαγιά της ζύμωσης, σε φόντο μελιού, κεριού και βερίκοκου. Οσο για το σερβίρισμα, βάζουμε τη φιάλη στον πάγο για μισή ώρα, σε θερμοκρασία 9-10°C και σερβίρουμε σε ποτήρι ανοιχτής τουλίπας