Αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι παρουσιάζουν καλλιτέχνες που κατοικούν ή δραστηριοποιούνται στον Δήμο Αγίας Παρασκευής την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Ιουλίου στο Πολιτιστικό & Αθλητικό Πάρκο «Σταύρος Κώτσης» (πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη, Θεμιστοκλέους και Σπάρτης 1,  21:00). Τις δύο συναυλίες διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής – Μουσείο «Αλέκου Κοντόπουλου» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό & Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΟΔΑΠ).

Η πρώτη βραδιά έχει τον τίτλο «Νύχτες Μαγικές κι ονειρεμένες…» με την Κατερίνα Τσιρίδου και τη μουσική της παρέα να παρουσιάζουν  λαϊκά τραγούδια των Μάρκου Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Γιώργου Μητσάκη, Απόστολου Καλδάρα, Μανώλη Χιώτη και άλλων λαϊκών συνθετών. Μαζί της ο Νίκος Πρωτόπαπας (κιθάρα – φωνή), ο Σπύρος Πατράς (μπουζούκι – φωνή), η Εύη Κανέλλου (κρουστά) και ο Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν). Την Παρασκευή 9 Ιουλίου με τίτλο της συναυλίας «Μη τον ρωτάς τον Ουρανό» εννέα σολίστες – καλλιτέχνες της Αγίας Παρασκευής παρουσιάζουν ένα  ταξίδι με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταμάτη Κραουνάκη κ.ά. και τις ωραιότερες μελωδίες της Παλιάς Αθήνας. Ερμηνεύουν οι: Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη (σοπράνο), Πέτρος Σαλάτας (βαρύτονος), Βασίλης – Δεναχής Κωστόπουλος (βαθύφωνος), Μάνια Βλαχογιάννη ( crossover σοπράνο) και Αμαλία Τάτση (μετζοσοπράνο crossover). Μαζί τους ο κιθαρίστας και συνθέτης Μανόλης Ανδρουλιδάκης παρουσιάζει βραβευμένα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, διασκευασμένα για σόλο κιθάρα. Τους ερμηνευτές συνοδεύουν οι πιανίστες Δημήτρης Χρυσανθακόπουλος και Βύνη Φουντά και η βιολοντσελίστρια Μιρέλα Ρούτση.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος υπογράφει η σοπράνο και μουσικός Μάνια Βλαχογιάννη, ειδική σύμβουλος του δημάρχου Αγίας Παρασκευής σε πολιτιστικά θέματα, η οποία μιλά στο vima.gr

Με ένα ενδιαφέρον project η crossover σοπράνο και μουσικός Μάνια Βλαχογιάννη παρουσιάζει τη θεατρική της πλευρά, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας.  «Με το δισκογραφικό project «ΜουσικοΘεατρικό Αναλόγιο Ι & ΙΙ» θέλησα να συνδέσω τη σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία με τη Μουσική και μέσα από τη θεατρική αφήγηση να ζωντανέψω βραβευμένα διηγήματα σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών.  Στις ιστορίες των βραβευμένων πεζογράφων Μαριάννας Χριστοδουλίδου, Μαρίας Γεωργαντά, Μιχάλη Γριβέα, Λαμπρινής – Ειρήνης Αναστασίου, Μαρίας Κορρέ, Κώστα Βασιλάκου, Τάκη Μιχαήλ και Στέλλας Δέδε έδωσαν πνοή, με τις ταιριαστές στο πνεύμα του κειμένου συνθέσεις τους, οι διακεκριμένοι συνθέτες Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου, Φύτος Στρατής, Γιώργος Πρινιωτάκης και Γιάννης Γιαλίνης, ενώ σε άλλα σημεία οι σολίστες Μιρέλα Ρούτση (βιολοντσέλο), Ζήσιμος Σουλκούκης (βιολί) και Σοφία Παπάζογλου (πιάνο) έντυσαν την αφήγηση με κλασικά μουσικά κομμάτια συνδυασμένα με την υπόθεση του διηγήματος. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για τη μεγάλη απήχηση που βρήκε το «ΜουσικοΘεατρικό Αναλόγιο Ι & ΙΙ» στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ και τη θέρμη με την οποία αγκαλιάζει το κοινό την πρωτότυπη αυτή δισκογραφική δημιουργία. »

Τον περασμένο χειμώνα κυκλοφόρησαν τρεις ακόμη δισκογραφικές της εργασίες. Οπως σημειώνει η ίδια πρόκειται : «για επτά πολύ όμορφα νέα τραγούδια, που θυμίζουν αλλοτινές εποχές, γεννήθηκαν μέσα στην περίοδο της καραντίνας σε μουσική του συνθέτη Κώστα Νούσια.Το single σε ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού « Έπος Καρδιάς & Δέησις: 2 τραγούδια σε ποίηση Κ.Π.Καβάφη» και τα maxi single «Λίγο πιο ψηλά» και «Γεια σου, σ’ αγαπώ…» σε στίχους της ποιήτριας – στιχουργού Βέρας Κλαρέβα και τη συμμετοχή της βιρτουόζου στο ακορντεόν και συνθέτριας Ζωής Τηγανούρια.»

Οσο για τα… απόνερα της πανδημίας και την επίδραση που είχε και έχει στον κλάδο των καλλιτεχνών, υπογραμμίζει ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα για τον κλάδο των καλλιτεχνών είναι ακόμη αβέβαιη. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις νέες συνθήκες που θα επικρατήσουν στον χώρο μας τον ερχόμενο χειμώνα ούτε και την πορεία της πανδημίας μακροπρόθεσμα. Αγκαλιάζουμε όμως το φετινό καλοκαίρι με αισιοδοξία και ελπίδα, παραμένοντας καλλιτεχνικά δημιουργικοί με κάθε δυνατό τρόπο, παλαιό ή νέο, μέχρι την οριστική στιγμή του απεγκλωβισμού του κλάδου μας.»’

Η Μάνια Βλαχογιάννη δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, είναι μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου για την  UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, αλλά και άμισθη Ειδική Σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού στο Δήμο Αγίας Παρασκευής. «Σημαντικό γεγονός για τον Όμιλο UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε. είναι ο ετήσιος πλέον Πανελλήνιος Μουσικός Διαγωνισμός,  στην οργάνωση του οποίου έχω τη χαρά να πρωτοστατώ. Ο Όμιλος μας με Πρόεδρο την εικαστικό Νίνα Διακοβασίλη, προκηρύσσει τον 6ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό 2021, ο οποίος πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 5 – 6 – 7 Νοεμβρίου με την υποστήριξη του Ωδείου Φίλιππος Νάκας και Πρόεδρο τον Διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων και συνθέτη Ελευθέριο Καλκάνη.  Ως Ειδική Σύμβουλος του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά για πολιτιστικά θέματα εισηγήθηκα για το φετινό καλοκαίρι και πρόκειται να πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις που στοχεύουν στη στήριξη καλλιτεχνών που ζουν ή δραστηριοποιούνται στην πόλη μου».

Οσον αφορά στα μελλοντικά της σχέδια, σημειώνει τα εξής: «ολοκληρώνοντας μια δισκογραφική πορεία 8 ετών με 24 κυκλοφορίες και θέλοντας να τιμήσω τους συνοδοιπόρους μου συνθέτες, στιχουργούς και μουσικούς, συγκέντρωσα 20 αγαπημένα μου τραγούδια σε ένα άλμπουμ με τίτλο «Φλογισμένα Χείλη», το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα σε vinyl CD από την FM Records.  Ανάμεσα στις συναυλίες του φετινού καλοκαιριού ξεχωρίζουν επίσης λυρικές βραδιές μαζί με τους Βασιλική Καραγιάννη, Μίνα Πολυχρόνου, Αντώνης Κορωναίος, Βασίλης Ασημακόπουλος, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, Βασίλης – Δεναχής Κωστόπουλος, Πέτρος Σαλάτας, Αμαλία Τάτση, Γιούλη Φιλιππίδου κ.ά.