Κινηματογραφικά, ιστορικά, ενίοτε ακόμη και πολιτικά, τα φιλιά είναι κάτι παραπάνω από μια απόδειξη του έρωτά μας. Και ορισμένα από αυτά θα μείνουν για πάντα στην ιστορία, έχοντας σημαδέψει ανεξίτηλα ορισμένες από τις μεγαλύτερες στιγμές της ανθρωπότητας – ή της καλλιτεχνικής της παραγωγής.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού, που γιορτάζεται σήμερα, ας δούμε τα 10+1 που ξέρουμε ότι θα μας μείνουν αξέχαστα.

Unconditional Surrender

View this post on Instagram

A post shared by Taylor Xu (@siranxs)


Έτσι ονομάστηκε το άγαλμα που δημιουργήθηκε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια για να τιμήσει ένα από τα πιο θρυλικά φιλιά της ιστορίας, ανάμεσα σε έναν ναύτη και μια νοσοκόμα, μέσα στους εορτασμούς για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο, η εικόνα παρά την ομορφιά της παραμένει αμφιλεγόμενη: Καθώς τα άτομα που απεικονίζονταν δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, και ο άνδρας ήταν μεθυσμένος και απλώς έπιασε τη γυναίκα και άρχισε να τη φιλά, ουσιαστικά πρόκειται για σεξουαλική παρενόχληση,

«Ένιωσα ότι ήταν πολύ δυνατός. Με κρατούσε πολύ σφιχτά. Δεν είμαι σίγουρη για το φιλί», είχε δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της. «Ήταν απλώς ένας τύπος που πανηγύριζε. Δεν ήταν ρομαντικό».

Μπρέζνιεφ και Χόκενερ


Το φιλί που έχει αποτυπωθεί με γκραφίτι στο τείχος του Βερολίνου ανταλλάχθηκε μεταξύ του πρώην Γενικού Γραμματέα της Σοβιετικής Ένωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ (1906-1982) και του προέδρου της Ανατολής Γερμανίας  Έρικ Χόνεκερ (1912-1994) το 1979, ημερομηνία που ο πρώτος επισκέφτηκε τον δεύτερο για την 30ούς εορτασμούς από την ίδρυση Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας ή πιο γνωστής σαν Ανατολική Γερμανία.

Το φιλί στο στόμα και πιο συχνά στα μάγουλα ανάμεσα στους δύο άνδρες δεν πρέπει να μας παραξενέψει, ήταν σχεδόν κάτι το εθιμοτυπικό στις συναντήσεις κομμουνιστών ηγετών και δείχνει τους ισχυρούς δεσμούς που είχαν.

Κάποιοι κατηγόρησαν τον καλλιτέχνη πως απλά αντέγραψε την φωτογραφία του 1979 αλλά το μήνυμα του έργου παραμένει διαχρονικά τόσο δυνατό που ο ίδιος δεν περίμενε ποτέ αυτή την αναγνώριση. Το 2014, ο Ντμίτρι Βραμπέλ θα δηλώσει «Σε αυτό το έργο, υπάρχει ένας Γερμανός και ένας Ρώσος. Το Τείχος του Βερολίνου είναι το ίδιο πράγμα αλλά με μια διαφορά: Εδώ (στο έργο), υπάρχει η απόλυτη αγάπη και ενώ το Τείχος χωρίζει στη μέση δύο κόσμους, ταίριαξαν απόλυτα».

Όσα παίρνει ο άνεμος


«Χρειάζεσαι επειγόντως ένα φιλί», λέει ο Ρετ Μπάτλερ στη Σκάρλετ Ο’Χάρα πριν της το προσφέρει. «Θα πρέπει να σε φιλάνε, και συχνά. Και κάποιος που να ξέρει πώς να το κάνει».

Τα βασιλικά φιλιά με… κοινές θνητές (ή περίπου)


Από τον Κάρολο και τη Νταϊάνα, μέχρι τα παιδιά τους και τις συζύγους τους, τα φιλιά των βασιλικών γάμων πάντοτε είχαν τους λάτρεις τους.

Το (καθυστερημένο) φιλί του Ρος και της Ρέιτσελ


Ποιος δεν αναστέναξε από ανακούφιση όταν συνέβη για πρώτη φορά; Και πρόσφατα μάθαμε ότι το φιλί ήταν αρκετά πραγματικό, αφού οι ηθοποιοί Τζένιφερ Άνιστον και Ντέιβιντ Σουίμερ βίωναν έναν ανεκπλήρωτο έρωτα.

Brokeback Mountain


Ένα γκέι φιλί σε μια ταινία που κατάφερε να ανοίξει έναν ολόκληρο διάλογο για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών και άνοιξε μια νέα εποχή για τον queer κινηματογράφο.

Οι βασίλισσες επί σκηνής

Μαντόνα και Μπρίτνεϊ: Δυο από τα μεγαλύτερα ποπ ινδάλματα στην ιστορία της σκηνής ανταλλάσσουν το 2003 ένα φιλί στα VMA. Και γράφουν ιστορία, αφού για την εποχή ήταν μια εξαιρετικά τολμηρή κίνηση.

Έρωτας στη φωτιά

View this post on Instagram

A post shared by Ariana (@ariblama)

Το 2011, οι Vancouver Canucks χάνουν το Stanley Cup και οι δρόμοι του Βανκούβερ παίρνουν φωτιά από εξοργισμένους οπαδούς. Καθώς οι κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας φτάνουν στο σημείο, ένα ζευγάρι ξαπλώνει στο οδόστρωμα και ανταλλάσσει ένα καυτό φιλί.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η φωτογραφία ήταν στημένη, όμως ο Σκοτ Τζόουνς, ο άνδρας που απεικονίζεται, δήλωσε στο CBC ότι «προσπαθούσε απλώς να ηρεμήσει την κοπέλα του».

Τιτανικός

Το θρυλικό φιλί στην κουπαστή ενός πλοίου καταδικασμένου να βουλιάξει, ενώνει δυο διαφορετικούς ταξικούς κόσμους και ανακουφίζει την μοναξιά των ηρώων.

My Girl

Μια ταινία που διέλυσε τα παιδικά μας όνειρα, πρόλαβε τουλάχιστον να μας χαρίσει ένα από τα πιο χαριτωμένα φιλιά του κινηματογράφου.

Η Λαίδη και ο Αλήτης

View this post on Instagram

A post shared by @pareryprys

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη σκηνή που οι δυο τετράποδοι πρωταγωνιστές ανταλλάσσουν το πρώτο τους φιλί πάνω από ένα πιάτο μακαρόνια;

The Notebook

Ένα φιλί που έγινε σημείο αναφοράς του millennial ρομαντισμού.