Πότε θα απογειωθούν τα Rafale

Μπήκε ο Ιούλιος και σύμφωνα με η σύμβαση θα πρέπει να γίνει η παράδοση του πρώτου Rafale στην Πολεμική Αεροπορία. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι η τελετή παραλαβής του πρώτου ελληνικού διθέσιου Rafale θα γίνει στις 21 Ιουλίου στη Γαλλία. Από τις 21 Ιουλίου δηλαδή ο στόλος της Πολεμικής Αεροπορίας θα διαθέτει και μαχητικά Rafale με όλο τον ισχυρό οπλισμό τους, όπως οι πύραυλοι Meteor. Αλλά μην περιμένετε ότι θα δούμε αμέσως, με την παραλαβή του δηλαδή, το Rafale να επιχειρεί στο Αιγαίο. Θα πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες.  Το Rafale θα παραμείνει για ένα χρονικό διάστημα στη Γαλλία προκειμένου να εκπαιδευτούν πάνω σε αυτό και άλλοι Έλληνες πιλότοι. Άλλωστε ένα αεροσκάφος μόνο του όσο προηγμένο κι αν είναι δεν κάνει και μεγάλη διαφορά. Αλλά, από την 21η Ιουλίου θα αρχίσει να μετρά  αντίστροφα ο χρόνος για την απόκτηση και των 18 Rafale. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης θα παραδίδεται ένα κάθε μήνα στην Πολεμική Αεροπορία. Και τότε τα Rafale θα έρθουν με Έλληνες πιλότους να προσγειωθούν στην Τανάγρα, στην 114 Πτέρυγα Μάχης, η οποία τελευταίως έχει αναβαθμιστεί και με την ενεργοποίηση των Mirage 2000-5.
***
Δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί ποιοι θα παραστούν στην τελετή παράδοσης των Rafale στις 21 Ιουλίου. Αλλά εκείνο που ξέρω είναι ότι οι Γάλλοι διοργανώνουν εντυπωσιακή τελετή στις παραδόσεις αεροσκαφών. Όταν το 1988 έγινε η τελετή για την παράδοση του πρώτου Mirage 2000 στην Πολεμική Αεροπορία, παρουσία όλης της τότε ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας και της Πολεμικής Αεροπορίας (παρουσία και του  γερόλυκου Σαρλ Ντασό), οι Γάλλοι άνοιξαν σαμπάνιες και διοργάνωσαν εορταστική εκδήλωση με μια τεράστια τούρτα σε σχήμα μαχητικού αεροσκάφους Mirage!
***
Ο Πρωθυπουργός ο Πικάσο και ο Αυστραλός εκατομμυριούχος
Μόλις είχε αρχίσει η δια αποστάσεως συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και  ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη: «Πες μας Λίνα πότε θα εκτεθεί ο Πικάσο στην Εθνική Πινακοθήκη»; Η κυρία Μενδώνη είπε ότι αναμένει από την Αστυνομία να της παραδοθεί το απόγευμα ο πίνακας και αφού γίνουν διάφορες διαδικασίες συντήρησης  πάνω σε αυτόν, τότε θα εκτεθεί αμέσως ώστε να τον δουν οι επισκέπτες. Δεν παρέλειψε να πει πως ήταν μια μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας. Ο κ. Μητσοτάκης αφού έδωσε τα συγχαρητήρια στην Αστυνομία, είπε στους υπουργούς του μια ιστορία με τον Πικάσο…

Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την ανεύρεση των δύο πινάκων που είχαν κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη και συγκεκριμένα ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Τους είπε συγκεκριμένα πως ένας πλούσιος Αυστραλός (εάν δεν κάνω λάθος) κάτοχος ενός πίνακα Πικάσο αξίας 100 εκατ. δολαρίων, έκανε κάποια στιγμή μια αδέξια κίνηση και κατέστρεψε τον πίνακα. Για αυτό, είπε ο Πρωθυπουργός χρειάζεται προσοχή ώστε ο πίνακας έως ότου εκτεθεί να μην  πάθει τίποτα. Εκείνο που μαθαίνω ότι και οι δύο πίνακες βρίσκονται σε καλή κατάσταση και ήδη κατασκευάζονται οι κορνίζες ώστε να εκτεθούν άμεσα στην Πινακοθήκη.
***
 
Η μετάλλαξη «Δέλτα» στη Κρήτη
Ανησυχεί τους εδώ ειδικούς, η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού (όπως ανησυχούν τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για την γρήγορη εξάπλωσή της), αλλά δεν τους τρομοκρατούν. Τουλάχιστον  για αυτή την  τη περίοδο, όπως μου εξήγησαν.. Ουδείς γνωρίζει όμως τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο εάν δεν αυξηθεί και άλλο ο αριθμός των εμβολιασμένων.  Κυρίως τους απασχολεί η κατάσταση στην Κρήτη που έφερε μάλιστα και τη ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο νησί. Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, o καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης είπε ότι τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί  στην Κρήτη αφορούν στο 1/3 ηλικίες από 8 έως 16 ετών και τα υπόλοιπα από 16 έως 25 ετών, ενώ πιο λίγα αφορούν σε ηλικίες από 25 έως 30 ετών».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για συρροές κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί  ακόμα και σε νηπιαγωγεία και σε μικρές επιχειρήσεις, γεγονός που είναι θετικό, αφού δεν αφορούν σε «ορφανά» κρούσματα. Και πρόσθεσε: «Κανείς δε μπορεί να σταματήσει αυτή τη μετάλλαξη, αλλά το θετικό είναι ότι την καθυστερήσαμε. Δεν είναι καλό να μολύνονται τα παιδιά, αφού υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουν ήπια, αλλά είναι πολύ πιθανόν να εκδηλώσουν και συμπτώματα της νόσου Καβασάκι»
***
Μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων
Η καθηγήτρια Εντατικολογίας, διευθύντρια των ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, μέλος της επιτροπής των ειδικών Αναστασία Κοτανίδου  καλεί όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να σπεύσουν να το κάνουν και αναφέρει ότι δεν ανησυχεί αυτή τη στιγμή για τη μετάλλαξη «Δέλτα».
Τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ είναι 633, την Τρίτη ήταν 605, οι διασωληνωμένοι ήταν 196 (την Τρίτη ήταν 204) και οι θάνατοι είναι 11 (την Τρίτη ήταν 13). To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.8 . Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας έχουν περιοριστεί στους 37.
***
 Η Εκκλησία να παροτρύνει τους πολίτες να εμβολιαστούν
Η πανδημία και ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 βρέθηκαν στο επίκεντρο του διαλόγου που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών  Ιερώνυμος στο Μέγαρο Μαξίμου. Πληροφορούμαι ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να παροτρύνει η Εκκλησία τους πολίτες να εμβολιαστούν: «Ελπίζουμε και οι υψηλές θερμοκρασίες να βοηθήσουνε στον περαιτέρω περιορισμό του κορωνοϊού και της εξάπλωσής του. Όπως ξέρετε, είμαστε σε καλή κατάσταση, έχουμε περιορίσει σημαντικά τα κρούσματα, έχουμε επιταχύνει πολύ τους εμβολιασμούς», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
***
Πρετεντέρης: Γκαζάκια εκείνοι; Γκάζια εμείς
«Ελπίζω να πάνε διακοπές, να ηρεμήσουνε», ήταν η πρώτη, γεμάτη χιούμορ  αντίδραση του δημοσιογράφου του «Βήματος» και των «Νέων»  Γιάννη Πρετεντέρη, στην επίθεση που δέχθηκε το σπίτι του στις 4 τα ξημερώματα. Ήταν μια επίθεση με δύο γκαζάκια που πραγματοποίησαν άγνωστοι στο σπίτι  του στο Ψυχικό. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην γκαραζόπορτα. Την επίθεση καταδίκασε ο πολιτικός κόσμος. Η κυβέρνηση διά της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη σημείωσε ότι ελευθερία του λόγου και ο πλουραλισμός είναι θεμελιώδη στοιχεία της Δημοκρατίας. Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση στο σπίτι του Γιάννη Πρετεντέρη», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης τόνισε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση στο σπίτι του Δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη. Τέτοιες αντιλήψεις και πράξεις δεν χωράνε στην Δημοκρατία μας», ενώ το ΚΚΕ αφού καταδικάζει την επίθεση, επισημαίνει σε σχόλιό του ότι «τέτοιες ενέργειες είναι «βούτυρο στο ψωμί» όσων επιδιώκουν την ένταση του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας”. Το απόγευμα της Τετάρτης, ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης ευχαρίστησε όσους του συμπαραστάθηκαν και έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: «Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους. Η αγάπη σας και η σκέψη σας είναι η καλύτερη απάντηση στο μίσος, τη βία και φυσικά τη βλακεία. Γκαζάκια εκείνοι; Γκάζια εμείς!»
***
Ο Πάπας Φραγκίσκος  και η Αγια-Σοφιά
Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη (ή το πολύ αρχές Οκτωβρίου)  θα πραγματοποιήσει ο Πάπας Φραγκίσκος, αποδεχόμενος την πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος είχε ενημερώσει και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι προσκάλεσε τον Πάπα στην Ελλάδα, ενώ, όπως πληροφορούμαι και ο Πρωθυπουργός χθες κατά την συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο τον ενημέρωσε με τη σειρά του για την επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα.

Για να έρθει όμως ο Πάπας στη Ελλάδα (για τρίτη φορά από την εκλογή του) υπήρξε ένα πολιτικό-θρησκευτικό παρασκήνιο το οποίο και σας μεταφέρω: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνήσει προ μηνών στον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με αφορμή, τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, αλλά και  την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης και προσωπικά του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Η κυρία Σακελλαροπούλου είχε ευχαριστήσει τότε τον Πάπα  για τις υποστηρικτικές του δηλώσεις ζητώντας του να ασκήσει και αυτός, από την πλευρά του, όλη του την επιρροή ώστε να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη, προκειμένου η τουρκική ηγεσία να ανακαλέσει την απόφασή της και να επαναφέρει την Αγία Σοφία σε καθεστώς προστατευόμενου μνημείου: «Η απόφαση αυτή πληγώνει βαθιά όσους θεωρούν ότι το κορυφαίο αυτό σύμβολο της Χριστιανοσύνης ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του κοσμικού κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού», είχε επισημάνει τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
***
Η αναδιοργάνωση της Αστυνομίας
Και στις δυο συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου (σε διάρκεια μιας εβδομάδας) ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Αστυνομία απέσπασαν τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού. Η πρώτη ήταν για την εξιχνίαση της δολοφονίας της Κάρολαιν στα Γλυκά Νερά και η δεύτερη για την ανακάλυψη του δράστη της κλοπής των πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομία.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει την Ελληνική Αστυνομία ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις σημερινές αυξημένες προκλήσεις. Δεν είναι μόνον ότι ιδρύεται Αστυνομική Ακαδημία και ότι αλλάζει ριζικά η εκπαίδευση των αστυνομικών, αλλά με το νομοσχέδιο προωθείται μία συνολική μεταρρύθμιση του τομέα εσωτερικής ασφάλειας στην Ελλάδα, με έμφαση στην αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση νέων απειλών και κινδύνων, αλλά και τη συντονισμένη διαχείριση κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας». Στο επίπεδο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αναβαθμίζεται ο επιτελικός σχεδιασμός, εξορθολογικοποιούνται οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και διοίκησης επιχειρήσεων, επιχειρείται η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού και των μέσων, ενισχύεται η δυνατότητα συνεργασίας, καθώς και η επικοινωνία και η ενημέρωση των πολιτών.
***
 
Παπασταύρου: Το παρακράτος επιδίωξε την ηθική μου εξόντωση
Το παρακράτος που επιδίωξε συστηματικά την ηθική μου εξόντωση και την ποινική μου καταδίκη ηττήθηκε ολοκληρωτικά», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σταύρος Παπασταύρου με αφορμή το απαλλακτικό βούλευμα 2723/2020, του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο κατέστη αμετάκλητο. «Τα τελευταία έξι χρόνια δαιμονοποιήθηκα και υπήρξα στόχος μιας επιχείρησης δολοφονίας χαρακτήρα λόγω της πολιτικής μου δράσης με τη ΝΔ και της συνεργασίας μου με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά», σημειώνει ο κ. Παπασταύρου προσθέτοντας: «εκατοντάδες τα δημοσιεύματα λάσπης για τη λίστα Lagarde, τα Panama Papers, ακόμη και για συμμετοχή μου σε εγκληματική οργάνωση ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Τώρα, όπως λέει περιμένει κάποια συγνώμη από τον κ. Τσίπρα.
***
Τα κλαρίνα πάνε  Βουλή
Με κλαρίνα επέλεξε η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. βουλευτής Ηλείας της ΝΔ να συνοδεύσει την «τελετή έναρξης» της ειδικής κοινοβουλευτικής συνεδρίασης που θα επιχειρήσει να αναδείξει την συμβολή της χλωρίδας στην επανάσταση του 1821. Έτσι με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της εθνικοαπελευθερωτικής επαναστάσεως και την πληθώρα επετειακών εκδηλώσεων η κυρία Αυγερινοπούλου αποφάσισε να εντάξει στο πρόγραμμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής δύο συνεδριάσεις με θέμα «τη συμπλήρωση 200 ετών από την Εθνική Επανάσταση – Ειδικό αφιέρωμα στα αιωνόβια φυτά από την εποχή της Επαναστάσεως: Καταγραφή και ανάδειξη». Επιχειρώντας δε να «παρασύρει» και τους συμμετέχοντες στην συνεδρίαση στο απαραίτητο φολκλόρ κλίμα τους κάλεσε να παρακολουθήσουν βίντεο με τα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια «Ιτιά – ιτιά» και «για ιδέστε τον αμάραντο».