Φέτος το καλοκαίρι, για 11η φορά, νέοι Έλληνες και ξένοι ανερχόμενοι μουσικοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εμπειρίες και σκέψεις για τη μουσική και να μοιραστούν τη σκηνή του αρχαίου θέατρου Πυθαγορείου στη Σάμο. Σε αυτή την τοποθεσία φυσικής ομορφιάς και ιστορίας, με θέα την θάλασσα και τις ακτές της γειτονικής Τουρκίας, πραγματοποιείται από το 2010 το μουσικό φεστιβάλ Samos Young Artists Festival. Το φετινό πρόγραμμα εκτείνεται από την προκλασική μουσική και το μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία και διαρκεί από τις 7 έως και τις 13 Αυγούστου. Το φεστιβάλ συνεχίζει υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Masha Ilyashov και του Αλέξη Καραϊσκάκη – Νάστου,  επιδιώκοντας να παραμείνει βήμα μουσικού προβληματισμού και δραστηριότητας.

Μετά από την αναγκαστική παύση που επέβαλε η πανδημία, το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών επιστρέφει στην ελληνική περιφέρεια, τόσο για τους κατοίκους του νησιού, όσο και για τους επισκέπτες του. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ μουσικής του Βορείου Αιγαίου που πραγματοποιείται από το 2010 ανελλιπώς ενώ το 2018 βραβεύτηκε από την κριτική επιτροπή του Συλλόγου Μουσικής και Κριτικών Θεάτρου ως το «Καλύτερο Περιφερειακό Μουσικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα». Μέχρι σήμερα, έχουν συνυπάρξει περισσότεροι από 150 διεθνούς φήμης μουσικοί εδραιώνοντας έτσι τη Σάμο και το φεστιβάλ ως μουσικό προορισμό. Η τιμή του εισιτηρίου διατηρείται χαμηλή, 5 Ευρώ ανά συναυλία, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ένα όσο το δυνατόν πιο πλατύ κοινό να συμμετέχει στις εκδηλώσεις.

Το Ίδρυμα Schwarz προσπαθεί να στηρίξει έμπρακτα τον πολιτισμό και σε αυτή την υγειονομική συγκυρία που η κοινωνία και ειδικά οι καλλιτέχνες πλήττονται από την πανδημία. Η υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η μουσική και πολιτιστική ανταλλαγή, η σύγχρονη μουσική́ παραγωγή́ και η ερμηνεία κλασικών έργων αποτελούν στόχο του Ιδρύματος και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ακριτικού νησιού́ της Σάμου.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Samos Young Artists Festival 2021

Gypsy Jazz – Σάββατο 07/08

Sandro Roy βιολί
David Gazarov πιάνο

Solo Piano – Music of Chopin – Κυριακή 08/08

Έργα του Frédéric Chopin

Eva Gevorgyan πιάνο

Klezmer Explosion – Δευτέρα 09/08

Moritz Weiß κλαρινέτο
Niki Waltersdorfer κιθάρα, κρουστά, φωνή
Maximilian Kreuzer κοντραμπάσο

Great Sonatas for Violin and Piano – Τρίτη 10/08

Έργα των Ludwig van Beethoven, Cesar Franc

Liza Ferschtman βιολί
Enrico Pace πιάνο

Different Faces of Chamber Music – Τετάρτη 11/08

Έργα των Franz Schubert, Guillaume Conesson, Johannes Brahms

Δημήτρης Καρακαντάς βιολί
Léa Hénino βιόλα
Jérémie Billet βιολοντσέλο
Αλεξία Μουζά πιάνο

Lachrimæ Lyræ – Tears of exile – Πέμπτη 12/08

Έργα του John Dowland

Σωκράτης Σινόπουλος λύρα
Σύνολο παλαιάς μουσικής L’Achéron:
Ανδρέας Λινός βιόλα ντα γκάμπα
Sarah van Oudenhove βιόλα ντα γκάμπα
Aude-Marie Piloz βιόλα ντα γκάμπα
Francois Joubert-Caillet βιόλα ντα γκάμπα

Feast of the Human Voice – Παρασκευή 13/08

Έργα των W. A. Mozart, Henry Purcell, Fransesco Cavalli, Franz Schubert, Μάνου Χατζιδάκι, Michael Nyman, Arvo Pärt, G. F Handel

Xavier Sabata κοντρα-τενόρος
Αλεξία Μουζά πιάνο
Πάνος Ηλιόπουλος τσέμπαλο
Jérémie Billet βιολοντσέλο
Léa Hénino βιόλα
Σύνολο παλαιάς μουσικής L’Achéron:
Ανδρέας Λινός βιόλα ντα γκάμπα
Sarah van Oudenhove βιόλα ντα γκάμπα
Aude-Marie Piloz βιόλα ντα γκάμπα
Francois Joubert-Caillet βιόλα ντα γκάμπα