Είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι παρουσιάζει σταθεροποίηση η μείωση των κρουσμάτων. Το ανέφερε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία». Ο μέσος όρος των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει πέσει στα 1.775 την ήμερα, σαφώς κάτω από τα 2000. Ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά κάτω από το 4%.  Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι πλέον στα 37 έτη και συνεχίζεται η αύξηση στις νεαρότερες ηλικίες. Οι νοσηλευόμενοι είναι 3.047 και παρουσιάζουν σημαντική μείωση, όπως και ο αριθμός νέων εισαγωγών, με μέσο όρο πλέον στις 244 την τελευταία εβδομάδα.

Πάμε τώρα στους εμβολιασμούς με τους οποίους κτίζεται το τείχος ανοσίας. Με το που άνοιξε η πλατφόρμα για τους 35 – 39 ετών κλείστηκαν περισσότερα από 102.000 ραντεβού. Το Σάββατο 29 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους 30-34 ετών με όλα τα εμβόλια. Και εκείνο που πολλοί γονείς περιμένουν είναι πότε θα εγκριθεί η πλατφόρμα για τις νεαρότερες ηλικίες ακόμα και για τα παιδιά .

***

Όταν γιατροί αρνούνται το εμβόλιο

Το ότι δεν τελειώσαμε ακόμα με την πανδημία δεν χρειάζεται να μας το πουν οι ειδικοί. Για παράδειγμα στις ΜΕΘ του μεγαλύτερου νοσοκομείου αναφοράς, στο «Σωτηρία», ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι 35- 47 έτη. Ουδείς άπαυτούς δεν είχε εμβολιαστεί. Αν και ορισμένοι που κατάγονται από νησιά είχαν την ευκαιρία. Όταν οι γιατροί τους ρωτούν γιατί δεν έκαναν το εμβόλιο ξέρετε τι απαντούν; «Δεν πρόλαβα» ή «το είχα στο μυαλό μου να το κάνω, αλλά δεν το έκανα». Στην πραγματικότητα όμως κανείς απ΄αυτούς δεν ήθελε να εμβολιασθεί νόμιζαν πως ήταν άτρωτοι. Πώς όμως αποδεικνύεται αυτό; Σε μια από της ΜΕΘ του Σωτηρία, νοσηλεύονται δύο γιατροί (ηλικίας εκεί γύρω στα 50). Και οι δύο είναι διασωληνωμένοι, με σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια και δεν έκαναν το εμβόλιο. Είναι γιατροί, μπορούσαν να είχαν εμβολιασθεί από τους πρώτους και όμως δεν το έκαναν και ιδού τώρα η κατάληξη. Στις απλές κλίνες covid του Σωτηρία νοσηλεύεται και μία νοσηλεύτρια. Ούτε αυτή ήθελε να κάνει εμβόλιο….

***

Ο Τσαβούσογλου ξεκινά από τη Θράκη

Ενώ έως και την Τετάρτη το πρωί στο βασικό σενάριο της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα ήταν το ενδεχόμενο μετάβασης του στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά και της εκεί συνάντησής του  με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, το σενάριο αυτό όμως  δεν υλοποιήθηκε. Τα σχέδια άλλαξαν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Θράκη, θέλοντας προφανώς να σηματοδοτήσει το ισχυρό ενδιαφέρον που δείχνει η Άγκυρα στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας. Η επίσκεψη  του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη χαρακτηρίζεται «ιδιωτική» και με τα έως τώρα δεδομένα δεν προβλέπεται η τουρκική αποστολή να συνοδεύεται από κάποιο μέλος της ελληνικής κυβέρνησης. Το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα βρίσκεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Νίκου Δένδια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο κ. Δένδιας θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του. Τη Δευτέρα, ο κ. Τσαβούσογλου ενδέχεται να συναντηθεί με το Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στα Χανιά για το μνημόσυνο του πατέρα του, αλλά και για εξαγγελία του Βορείου Οδικού  Άξονα της Κρήτης. Οι συνομιλίες των κ.κ. Δένδια και Τσαβούσογλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

***

Έρχεται και η Ούρσουλα

Στη συνομιλία που θα έχει ο κ. Τσαβούσογλου με τον Πρωθυπουργό, αναμένεται να  συζητηθεί και το θέμα της συνάντησης τον Ιούνιο (στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ) των κκ. Μητσοτάκη και Ερντογάν. Θα ακολουθήσει τον Ιούνιο και συγκεκριμένα από τις 14 έως τις 16 Ιουνίου ένα τριήμερο γεμάτο για τον Πρωθυπουργό. Δεν είναι μόνον η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα είναι και  συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Ακολούθως στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με τις  ΗΠΑ και την επομένη (16 Ιουνίου) αναμένεται στην Αθήνα η Ούρσουλα φορ ντερ Λάιεν. Έρχεται, μαθαίνω για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά εάν εξαιρέσουμε μια επίσκεψη που έκανε στον Εβρο κατά τη διάρκεια της κρίσης με την εισβολή προσφύγων στα σύνορα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει ξαναέρθει επισήμως στην Ελλάδα.

***

Η πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ήταν η πρώτη, μετά από πολύ καιρό, δια ζώσης συζήτηση με τους βουλευτές του κόμματός του και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από την  αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής  εξαπέλυσε, όπως ήταν αναμενόμενο, πυρά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον κατηγόρησε  ότι αρνείται για τρίτη συνεχή εβδομάδα να έρθει στην «ώρα του Πρωθυπουργού» και να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση για το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια εν μέσω πανδημίας. Με την ομιλία του προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αναδείξει το μοντέλο που εισηγείται η Κουμουνδούρου για την επανεκκίνηση της οικονομίας με «όχημα» τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Άσκησε  έντονη κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου για την προώθηση σημαντικών αλλαγών στο εργασιακό πεδίο μέσω του νομοσχεδίου που έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση και τόνισε την ανάγκη στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας.

***

Περισσότεροι βουλευτές στη Βουλή

Την αύξηση του μέγιστου αριθμού των βουλευτών που θα μπορούν να παρευρίσκονται ταυτόχρονα στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να αποφασίσει η Διάσκεψη των Προέδρων που εκτός απροόπτου συνεδριάζει σήμερα (Πέμπτη). Σύμφωνα με την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών από τον πρόεδρο, η Βουλή ακολουθεί τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τα συνέδρια (βάσει του ΦΕΚ 2141 Β 22/5/202) που βρίσκονταν σε ισχύ μέχρι τις 22 του μήνα και περιόριζαν τον αριθμό των συμμετεχόντων στους 50. Πλέον, η Βουλή εμφανίζεται διατεθειμένη τουλάχιστον να διπλασιάσει τον αριθμό, ακόμα κα να τον φτάσει στους 120 .Παρότι οι αλλαγές δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, στην πράξη έχουν τεθεί σε ισχύ από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, γεγονός που επέτρεψε και στην αξιωματική αντιπολίτευση να προχωρήσει στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής της ομάδας (86 μέλη) απροβλημάτιστα. Άλλωστε ο κ. Τσίπρας το είχε επιβάλει στην ΚΟ του κόμματός του ώστε  να προσέρχονται  όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις συνεδριάσεις της Βουλής.

***

Και εφέτος χωρίς θερινά τμήματα

Ούτε εφέτος θα συνεδριάσουν τα θερινά τμήματα της Βουλής. Το νομοθετικό έργο θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι και όπως μαθαίνω θα περάσουν σημαντικά νομοσχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση και που προτίθεται να τα περάσει το καλοκαίρι. Υπάρχει βεβαίως εν εξελίξει και η προανακριτική επιτροπή για τον Νίκο Παππά και τις τηλεοπτικές άδειες, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορεί η Βουλή να κλείσει. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να κλείσει η Βουλή  για μερικές ημέρες τον Αύγουστο (για το Δεκαπενταύγουστο) και να ξανανοίξει μετά τις 25 Αυγούστου.

***

Όταν οι δημοσιογράφοι στοχοποιούνται το πολίτευμα υπολειτουργεί

Ο ελεύθερος και ανεξάρτητος Τύπος, είναι πυλώνας της Δημοκρατίας», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τον χαιρετισμό της στη διαδικτυακή ημερίδα της ΕΣΗΕΑ, με θέμα «Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι”. Ή Πρόεδρος τόνισε ότι η έγκυρη, αξιόπιστη ενημέρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για έναν εποικοδομητικό και αποτελεσματικό δημόσιο διάλογο και σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι στον χώρο της ενημέρωσης πρέπει να είναι ελεύθεροι να αναζητούν την αλήθεια χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς, αλλά και χωρίς προκαταλήψεις, για να μπορούν να επιτελούν το καθήκον τους που δεν είναι άλλο από την ουσιαστική, αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών. Όταν τα Μέσα Ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι στοχοποιούνται και απαξιώνονται, το πολίτευμά μας υπολειτουργεί».

***

Πρώτη φορά ελληνικά F-16 στη Σαουδική Αραβία

Στην Σαουδική Αραβία  βρέθηκε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Κωνσταντίνος Φλώρος. Και δεν πήγε μόνος. Μαζί του πήγαν και 4 F-16 για συνεκπαίδευση με τα Σαουδαραβικά F-15. Τα ελληνικά μαχητικά πήγαν στη Σαουδική Αραβία ως ανταπόδοση επίσκεψης στη Σούδα Σαουδαραβικών F-15.Κατά την παραμονή του στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ο στρατηγός Φλώρος, συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili.Κατά την συνάντηση τους οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, την περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο, τη δυνατότητα αξιοποίησης και ανταλλαγής εκπαιδευτικών διευκολύνσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, καθώς και τη διεξαγωγή πολυεθνικών ασκήσεων με έτερες χώρες της περιοχής.