Μια μεταλλική ράμπα που οδηγεί στην εξωγήινη κόκκινη έρημο διακρίνεται στις πρώτες φωτογραφίες που μετέδωσε το Zhurong, η πρώτη αποστολή της Κίνας στον Άρη.

Η ράμπα θα επιτρέψει στο εξάτροχο ρομπότ να κατέβει από το σκάφος προσεδάφισης στο οποίο επέβαινε κατά την άφιξή του στον Άρη την περασμένη Κυριακή.

Μέχρι τότε παρέμενε συνδεδεμένο στο μητρικό σκάφος Tianwen-1, το οποίο τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη τον Φεβρουάριο, λίγες ημέρες πριν από την άφιξη του Perseverence, του νέου ρομποτικού γεωλόγου της NASA.

Οι ηλιακοί συλλέκτες στο πίσω μέρος του ρομπότ (Πηγή: CNSA)

Μια δεύτερη, έγχρωμη εικόνα που δημοσιοποιήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας δείχνει το πίσω μέρος του ρομπότ, καλυμμένο από φωτοβολταϊκά πάνελ.

Το Zhurong, βάρους 240 κιλών, θυμίζει εμφανισιακά τα ρομπότ της NASA, κινείται όμως με ηλιακή ενέργεια αντί με θερμοηλεκτρική γεννήτρια πλουτωνίου.

To Zhurong παραμένει στερεωμένο στο σκάφος προσεδάφισης (καλλιτεχνική απεικόνιση: CNSA)

Προσεδαφίστηκε περίπου 1.800 χιλιόμετρα δυτικά της περιοχής που εξερευνά το Perseverance, μια αχανή πεδιάδα στερεοποιημένης λάβας που ονομάζεται Utopia Planitia. Σχηματίστηκε κατά την πρόσκρουση αστεροειδή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι φιλοξένησε αργότερα έναν ρηχό ωκεανό.

Εξοπλισμένο με κάμερες, λέιζερ για την ανάλυση πετρωμάτων από απόσταση, καθώς και με ραντάρ υπεδάφους, το Zhurong θα μελετήσει τη γεωλογική δομή, τη σύσταση των επιφανειακών πετρωμάτων, το μαγνητικό πεδίο και το κλίμα του Άρη.

Θα αναζητήσει επίσης υπόγεια αποθέματα νερού, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές για την παραγωγή οξυγόνου και καύσιμου υδρογόνου.

Τα δεδομένα μεταδίδονται αρχικά στον δορυφόρο Tianwen-1 και από εκεί στη Γη.

Μόνο δύο άλλες χώρες, οι ΗΠΑ και η πρώην Σοβιετική Ένωση, έχουν καταφέρει να προσεδαφίσουν ρομποτικές αποστολές στον Άρη.

Η αποστολή Tianwen – Zhurong είναι η πρώτη διαπλανητική επιτυχία της Κίνας, μετά την αποτυχία μιας προηγούμενης, σινο-ρωσικής αποστολής το 2011.

Η αποστολή θεωρείται επίσης πρόβα για την εκτόξευση σκάφους που θα επιχειρήσει να φέρει στη Γη δείγματα από τον Άρη τη δεκαετία του 2030.