Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Τουρκία για την επίσημη απομάκρυνση της από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, μετέδωσε το βράδυ της Τετάρτης το πρακτορείο Anadolu.


Twitter

H εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων για την αγορά από την Τουρκία του προηγμένου αντιεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400. H Τουρκία, αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές της κατασκευάστριας εταιρείας των F-35, με βασικά υλικά για ζωτικά τμήματα των συγκεκριμένων αεροσκαφών. Ωστόσο όπως έγινε γνωστό από τις ΗΠΑ, βρέθηκαν προμηθευτές για έναν μεγάλο αριθμό υλικών που παρασκεύαζε η Τουρκία.

Ο φόβος του αμερικανικού Πενταγώνου είναι ότι η Τουρκία θα ήταν σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα των αεροσκαφών αυτών τα οποία θα μπορούσαν να περιέλθουν στην κατοχή της Ρωσίας. Αυτά τα δεδομένα θα «διαβάζονταν» από τους S-400, που αποτελούν ένα σύστημα καθόλου συμβατό με εκείνα που χρησιμοποιούν οι χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ.

Το ενδεχόμενο αυτό είχε απορρίψει κατηγορηματικά η Τουρκία, επισημαίνοντας πως οι S-400 δεν θα αποτελούσαν σε καμία περίπτωση απειλή για την αμυντική διάρθρωση του ΝΑΤΟ.