Για πλήρη αποτυχία στην διαχείριση της πανδημίας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και το μήνυμα, μέσω διαρροών της Κουμουνδούρου, συνοψίζεται στην φράση: «Οι πολίτες έχουν χάσει την υπομονή τους γιατί ο κ. Μητσοτάκης τα έχει κάνει μπάχαλο στην πανδημία, έχει χάσει κάθε αξιοπιστία και προσπαθεί να το κρύψει μέσα από την αδιαφάνεια στη λήψη αποφάσεων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα την κατά μέτωπο επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πλέον είναι εμφανής και από την διαρροή η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέσει στο επίκεντρο της κριτικής τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

«Για τη διαχείριση της πανδημίας η εκάστοτε κυβέρνηση χρειάζεται τρία βασικά πράγματα: Αξιοπιστία, σοβαρότητα και διαφάνεια, ώστε να πειστούν οι πολίτες» λένε ανώτερα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και συμπληρώνουν: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μετά από 6 μήνες αποτυχημένου lockdown – το πιο μακρόχρονο στην Ευρώπη – και με την πανδημία να παραμένει απολύτως εκτός ελέγχου, έχει καταφέρει να μην διαθέτει τίποτα από τα τρία συστατικά».

«Πλειοδοσία υπουργών στα τηλεπαράθυρα»

Από το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ όπως προκύπτει και από τις τοποθετήσεις κυρίως του εκπροσώπου του κόμματος Νάσου Ηλιόπουλου, το επιχείρημα είναι ότι η κυβέρνηση, «έχει χάσει κάθε αξιοπιστία και σοβαρότητα από τις καθημερινές αντιφάσεις της και τη μη τήρηση των μέτρων από τα ίδια τα στελέχη της». Παράλληλα σημειώνουν ότι αυτό το κλίμα ενισχύεται από την πλειοδοσία υπουργών στα τηλεπαράθυρα, ερήμην των επιστημόνων, για το ποιος θα ανοίξει περισσότερες δραστηριότητες. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαφημιζόμενη από υπουργούς απελευθέρωση μετακινήσεων το Πάσχα, την οποία τώρα προσπαθούν να μαζέψουν κακήν κακώς» λένε.

Στο πλαίσιο αυτό θέτουν και πάλι το ζήτημα της δημοσιοποίησης των πρακτικών της Επιτροπής των ειδικών. «Κανείς δεν την εμπιστεύεται πλέον, αφού δεν υπάρχει ίχνος διαφάνειας, με τον κ. Μητσοτάκη να αρνείται για πολλοστή φορά τη δημοσίευση των πρακτικών της Επιτροπής» τονίζουν συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα και συμπληρώνουν: «Η αποκάλυψη μέρους τους επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση ουσιαστικά ανακοινώνει τις πολιτικές της αποφάσεις και πιέζει τους επιστήμονες απλά για επικύρωσή τους, παρά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώνονται. Για αυτό το λόγο και δε θέλει να δημοσιευθούν τα πρακτικά».

«Χάος συνωστισμού»

Το ενδιαφέρον πλέον στοιχείο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση, συνεχίζει να επιβάλλει προσχηματικά ένα αποτυχημένο ιδιότυπο lockdown, στο οποίο ούτε η κυβέρνηση πλέον πιστεύει αλλά ούτε οι πολίτες, αφού κάθε μέρα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα: «Χάος συνωστισμού στα ΜΜΜ, κανένας έλεγχος στους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Και μέσα σε όλα αυτά προσπαθεί να πείσει πως μοναδικός υπαρκτός κίνδυνος για την πανδημία είναι ο συνωστισμός σε πλατείες και δημόσιους χώρους, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Λες και φτάσαμε μετά από 6 μήνες lockdown να έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων από τις εικόνες συνωστισμού σε πλατείες της τελευταίας εβδομάδας» λένε.

Ακόμη, από την Κουμουνδούρου διευκρινίζουν, ότι επειδή και εκεί εγκυμονεί κίνδυνος διασποράς και οι πολίτες είναι εξουθενωμένοι από το εξάμηνο ατελέσφορο εγκλεισμό, η κυβέρνηση οφείλει – παράλληλα με τα μέτρα που πρέπει να πάρει επιτέλους για τις μεγάλες εστίες υπερμετάδοσης – να κάνει το μόνο ορθολογικό που αποφεύγει για τις συγκεντρώσεις σε πλατείες, ζητώντας άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.

Ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς

«Να προχωρήσει σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε και ο κόσμος να μπορεί να βγει έξω και να υπάρχουν κανόνες ασφαλείας και πρωτόκολλα και παράλληλα να επανεκκινήσει η δραστηριότητα στην εστίαση, όπου 80.000 καταστηματάρχες και σχεδόν 400.000 εργαζόμενοι βρίσκονται στο χείλος της απόλυτης καταστροφής, λουκέτων και απολύσεων» είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ.

Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζουν ότι πρέπει να εφαρμοστούν με λίγα λόγια κανόνες ασφαλείας που θα επιτρέψουν το αυτονόητο, δηλ. την κοινωνική ζωή με όρους σεβασμού κ διασφάλισης της υγειονομικής σταθερότητας της χώρας και επικαλούνται δηλώσεις επιστημόνων και υγειονομικών, όπως π.χ. ο Θάνος Δημόπουλος (MEGA), Αθηνά Λινού (ΑΝΤ-1), Αθανάσιος Σκουτέλης (Open), Χαράλαμπος Γώγος (ΣΚΑΙ), Μανώλης Δερμιτζάκης (ΣΚΑΙ) καιι Ματίνα Παγώνη (Open).