Μήνυμα αποφασιστικότητας, ενότητας και καταστολής δίνεται τούτες τις ώρες στον ουρανό του Αιγαίου από τους Οθωνούς έως το Καστελλόριζο και την Χάλκη και από τον Έβρο έως την Κρήτη, τη Λήμνο, τη Χίο, και τις βραχονησίδες. Ο ελληνικός εναέριος χώρος και ολόκληρο το FIR Αθηνών έχουν γεμίσει με μαχητικά αεροσκάφη από επτά χώρες που μετέχουν στην άσκηση «Ηνίοχος», τη μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση που διεξάγεται εφέτος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Υπερσύγχρονα μαχητικά απογειώνονται μέρα- νύχτα από την 117 Πτέρυγα Μάχης για αποστολές υψίστης ακρίβειας. Ο επαγγελματισμός των πιλότων, των στρατιωτικών υποστήριξης εδάφους, των χειριστών των ραντάρ είναι εντυπωσιακός. Τα μαχητικά αεροσκάφη που έφθασαν στην Ανδραβίδα πραγματοποίησαν, όπως λένε στην Πολεμική Αεροπορία, το εντυπωσιακό «elephant walk». Πρόκειται για την παρέλαση όλων των μαχητικών που μετέχουν στην άσκηση.

https://youtu.be/rU1LKjjZoOQ

***
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson και ο εμβολιασμός των εγκύων

Την ώρα που υπάρχει προβληματισμός με τις απανωτές ακυρώσεις εμβολιασμού με το εμβόλιο AstraZeneca ανακοινώθηκε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ασφαλές, πρακτικό και αποτελεσματικό. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσαν, ιδιαίτερα το πλεονέκτημα που διακρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο δεν είναι άλλο ότι γίνεται σε μία δόση. Πρόσθεσαν, επίσης, ότι σύμφωνα με δείγμα μεγαλύτερο των 90.000 εγκύων από τις ΗΠΑ, ο εμβολιασμός στις γυναίκες που κυοφορούν δεν διατρέχουν κίνδυνο. Και κάτι ακόμα: Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, δεν εντοπίστηκε κανένας κίνδυνος από τους εμβολιασμούς των εγκύων. Να σημειώσω εδώ ότι υπάρχει κάποια γκρίνια ανάμεσα σε βουλευτές, που ζητούν να εμβολιασθούν, επειδή όπως λένε κάνουν πολλές περιοδείες στις εκλογικές τους περιφέρειες.

***
Ποιος διέρρευσε τα πρακτικά των Λοιμωξιολόγων

Πάμε τώρα στο θέμα που από προχθές απασχολεί και τα 31 μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι πώς διέρρευσαν τα πρακτικά των συνεδριάσεων, που δημοσιεύθηκαν σε κυριακάτικη εφημερίδα. Και οι 31 δηλώνουν έκπληκτοι, επειδή ουδείς απ΄αυτούς κρατά πρακτικά κατά τις πολύωρες συνεδριάσεις της Επιτροπής. Επιπλέον αναφέρουν ότι τα πρακτικά που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρονται σε τρία έγγραφα και είναι αποσπάσματα από «Πρακτικά της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων από τις συνεδριάσεις στις 12 Μαρτίου, στις 19 Μαρτίου και 26 Μαρτίου 2021. Είναι μεν πρακτικά εν περιλήψει, αλλά είναι ακριβή. Η απορία των Ειδικών για το πώς έφτασαν σε ΜΜΕ τα πρακτικά των συνεδριάσεων, μεγαλώνει εάν λάβει κανείς υπόψη ότι τα υπογράφουν τα ενώπιον γραμματέως του υπουργείου Υγείας, η οποία μάλιστα, όπως μου είπαν «κάθεται από πάνω τους έως ότου τα υπογράψουν».

***
Ζήτησαν να μαγνητοφωνούνται

Αφού κανείς από τους ειδικούς δεν κρατά πρακτικά, τότε ποιος είναι αυτός ή αυτοί που τα έχουν; Να σκεφτείτε ότι όταν ορισμένα κόμματα ζήτησαν στο παρελθόν να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων υπήρξε από τους ειδικούς η πρόταση μαγνητοφωνούνται και εν συνεχεία να γίνεται η απομαγνητοφώνηση τους. Αλλά και αυτό στο τέλος κρίθηκε άσκοπο, αφού πολλές φορές οι συνεδριάσεις διαρκούσαν επτά ώρες (ακόμα και περισσότερο).

***
Απειλές κατά της ζωής τους

Ένας από τους ειδικούς που μετέχει στην Επιτροπή και πολλές φορές εμφανίζεται να έχει αντιρρήσεις από τις προτάσεις για χαλάρωση μέτρων, μου λέει κατηγορηματικά ότι δεν γίνονται δεκτές οι προτάσεις της κυβέρνησης, δηλαδή δεν ακολουθούν τα μέλη της Επιτροπής τις κυβερνητικές προτάσεις και ως παράδειγμα έφερε τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, όπου εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και ζήτησε άνοιγμα της εστίασης και τις διαδημοτικές μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα και τα αιτήματά του απορρίφθηκαν. Ναι, το βεβαιώνουν πολλοί, ότι πολλά μέλη της Επιτροπής δέχονται απειλές κατά της ζωής τους, ακόμα και στους χώρους εργασίας τους. Όπως υπάρχουν και άλλοι(όχι κατ΄ανάγκη μέλη της Επιτροπής) που καλοβλέπουν μια συμμετοχή σε ψηφοδέλτιο όποτε διεξαχθούν εκλογές.

***
Καβγάς για τη διαρροή πρακτικών

Η διαρροή μέρους των πρακτικών προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση: Η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί το ότι η κυβέρνηση ακούει τις εισηγήσεις των ειδικών, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις για το Πάσχα. Τα πρακτικά, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνουν πως μοναδικός υπεύθυνος για το εξάμηνο λοκντάουν είναι ο κ. Μητσοτάκης. Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε το υπουργείο Υγείας με τη σημείωση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προσβάλλει τους επιστήμονες». Παλαιότερα ο κ. Γεραπετρίτης είχε πει ότι είναι αδύνατον να δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά, για να προφυλαχθούν τα μέλη της Επιτροπής και να μπορούν ελεύθερα να εκφράζουν στη συνεδρίαση τις απόψεις τους.

***
Μάσκα υψηλής τεχνολογίας

Η πρώτη συσκευή μάσκας ατομικής προστασίας που ενσωματώνει εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, αποστειρώνοντας τον εισπνεόμενο, αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα, η οποία δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παραδόθηκε το μεσημέρι στη διοίκηση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας. Η αναπνευστική συσκευή καλύπτει πλήρως το πρόσωπο του φορέα, φέρει την ονομασία «VITER1 GR», εκ του «Virus Terminator Greece»

***
Τα κορωνοπάρτι, ο Τσίλερ και ο λογαριασμός

Άλλος λερώνει και άλλος πληρώνει τον λογαριασμό, λέει ο δήμαρχος Αθηναίων και τρέχουν τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Από τα διάφορα κορωνοπάρτι να τα μαζέψουν που τα Σαββατοκύριακα αρχίζουν από το απόγευμα και τελειώνουν τις πρωινές ώρες. Σκηνές ντροπής, γιατί πέραν του συνωστισμού (οι περισσότεροι δεν φορούν μάσκα), πέραν ακόμα και των σκουπιδιών υπάρχουν φωτογραφίες που ανέβηκαν στο Διαδίκτυο, που δείχνουν άτομα να κάνουν την φυσική ανάγκη τους πάνω σε αγάλματα για την ακρίβεια πάνω από ένα φανοστάτη, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, ιστορικό κειμήλιο της πλατείας, αφού λέγεται ότι το δημιούργησε ο ίδιος ο Τσίλερ.

Από την Κυριακή το βράδυ τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος σχεδιασμός για την αποτροπή των κορωνοπάρτι, όταν αστυνομικοί, πεζή και εποχούμενοι , εμφανίστηκαν σε διάφορα σημεία στην Αθήνα ζητώντας από τους πολίτες α) να μη συναθροίζονται και β) γιατί κόντευε μεσάνυχτα και οι χρονικοί περιορισμοί είχαν παραβιαστεί κατά πολύ. Ωστόσο αυτό συνέβη στο Κολωνάκι, στην Αγ. Ειρήνης και σε ένα – δυο σημεία στο Ψυρρή. Στην πλατεία Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη, στη Βαλτετσίου στα Εξάρχεια, στο Περιστέρι, το Αιγάλεω, στη Γλυφάδα και στις δύο μεγάλες πλατείες της Αγ. Παρασκευής, στην Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη, το κλίμα ήταν πολεμικό κι ως εκ τούτου οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης ισοδυναμούσε με εκτεταμένα επεισόδια τα οποία μοιραίως θα γενικεύονταν.

Μοιραία, όσο ανοίγει ο καιρός και παραμένει κλειστή η εστίαση – διασκέδαση, τόσο τα κορωνοπάρτι θα πολλαπλασιάζονται, όχι μόνο τη νύχτα αλλά και τη μέρα στους εμπορικούς δρόμους. Πέρα από τα «πρέπει και τα μη» λοιπόν, το ζητούμενο είναι τι θα γίνει εφεξής.

Η συζήτηση για άνοιγμα των υπαιθρίων κέντρων αναψυχής, των μπαρ και των εστιατορίων έχει επανέλθει για τα καλά στο Μέγαρο Μαξίμου και όπως λέγεται εξετάζεται σοβαρά η επαναλειτουργία «καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος» από το Σαββατοκύριακο κιόλας. Αν πάντως οι ειδικοί επιμείνουν στη θέση τους ότι η υγειονομική κατάσταση δεν επιτρέπει τέτοιες ενέργειες, το βέβαιο η κεντρική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δήμους θα λάβει πρόσθετα μέτρα στα σημεία των συγκεντρώσεων, ήτοι περισσότεροι κάδοι σκουπιδιών, χημικές τουαλέτες, απολυμάνσεις εκ των προτέρων και πολλούς προληπτικούς ελέγχους για διακίνηση νοθευμένων ποτών, εμπόριο ναρκωτικών κτλ.

***
Περιφορά του Επιταφίου γύρω από τους ναούς

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Η συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, είχε ως αντικείμενο τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων: «Δεν πιστεύουμε να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος κατά την αποχώρησή του. «Βρήκαμε μία λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό, για να μην ταράξουμε τα νερά» , ενώ για την Μεγάλη Παρασκευή και την περιφορά του Επιταφίου είπε ότι θα γίνει γύρω από τους Ιερούς Ναούς.

***
Παράσημα σε τρεις Αμερικανούς Φιλέλληνες

Με αφορμή την Ημέρα Φιλελληνισμού, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρασημοφόρησε τρεις διακεκριμένους Αμερικανούς αρχαιολόγους για την προσφορά τους στη μελέτη και ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού.

Ειδικότερα, η κυρία Σακελλαροπούλου απένειμε το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα στον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cincinnati Jack L. Davis, στην επιστημονική συνεργάτη του Πανεπιστημίου του Cincinnati Sharon R. Stocker και στον επίτιμο διευθυντή Ανασκαφών Αρχαίας Κορίνθου (Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή) Charles Williams.

Κατά την προσφώνησή της, η κυρία Σακελλαροπούλου, υπενθύμισε ότι η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και «θέλοντας να τιμήσουμε τη διαχρονική αξία του φιλελληνισμού, απονέμουμε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα σε τρεις διακεκριμένους Αμερικανούς αρχαιολόγους, τον Δρα Jack L. Davis, την Δρα Sharon R. Stocker και τον Δρα Charles K. Williams»

***
Μια κηδεία χίλια χαμόγελα

Μοιάζει απίστευτο και όμως στην ΕΡΤ χαμογελούσε η ηγεσία της όταν έδειχναν σε ζωντανή μετάδοση την κηδεία του Πρίγκηπα Φίλιππου. Παρότι, όπως μου είπε ο Κώστας Ζούλας «μας έβριζαν οι αριστεροί που την δείχναμε». Τώρα ποιοι συγκεκριμένα τον έβριζαν και γιατί δεν είπε. Αλλά όμως γιατί χαμογελούσαν; Επειδή έφερε θεαματικότητα 18,6%, κάτι που η διοίκηση της ΕΡΤ δεν περίμενε. Λένε λοιπόν ότι την κηδεία σε απευθείας μετάδοση την έδειξαν όλα τα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά κανάλια «γιατί να λείπει από τη μετάδοση η ΕΡΤ;», απαντούν στους επικριτές τους. Και κάτι ακόμα σχετικά με την ΕΡΤ: Τις αυξήσεις στους διευθυντές που προτάθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών δεν δόθηκαν ακόμα και οι διευθυντές ακόμα περιμένουν την αναπροσαρμογή των μισθών τους.