Καλαμαράκια με ρύζι

Παραδοσιακή συνταγή της Λήμνου – που μπορεί να γίνει επίσης με σουπιές ή με χταπόδι, με ντομάτα (όπως η συγκεκριμένη) αλλά και με σκέτο λεμόνι.

Food styling Μάκης Γεωργιάδης Φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 10΄, Μαγείρεμα 45-60΄

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες

2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε καρεδάκια ή 6 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες

250 γρ. φρέσκια ντομάτα τριμμένη στο χοντρό μέρος του τρίφτη

Ελάχιστη ζάχαρη

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί

75 ml ελαιόλαδο

Αλατοπίπερο

½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο

250 γρ. ρύζι για πιλάφι (παρμπόιλντ)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αφήνουμε να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε και αυτά για 5 λεπτά ανακατεύοντάς τα για να μην αρπάξουν. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα τη ζάχαρη και τον μαϊντανό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε 500 ml νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το ρύζι και λίγο ζεστό νερό αν χρειάζεται (η αναλογία υγρών / ρυζιού πρέπει να είναι 2 προς 1). Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να γίνει το ρύζι, προσέχοντας να μην πιει όλο το υγρό. Το φαγητό πρέπει να είναι «χυλωμένο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk