Tο αγαπημένο παραμύθι γίνεται έκθεση στο μεγαλοπρεπές μουσείο V&A του Λονδίνου στην οποία διερευνώνται η προέλευση, οι διασκευές και οι «επανεφευρέσεις» της ιστορίας που είναι πλέον 157 ετών αλλά παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν από την εικονογράφηση της πρώτης έκδοσης του παραμυθιού με τα σχέδια του άγγλου εικονογράφου Τζον Τένιελ έως εκείνη του gonzo συνεργάτη του Χάντερ Σ. Τόμσον, Ραλφ Στέντμαν τη δεκαετία του ’70, και από πίνακες όπως ο «A Μad Τea Ρarty» του Σαλβαδόρ Νταλί το 1969 που είναι εμπνευσμένος από την περίφημη ιεροτελεστία τσαγιού στο βιβλίο έως το ημερολόγιο της Pirelli του 2018, στο οποίο ο γνωστός φωτογράφος Τιμ Γουόκερ φωτογραφίζει τη μαύρη καλλονή Ντάκι Θοτ ως μια μεγεθυμένη Αλίκη της εποχής της.

Δεδομένων των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, το V&A προχωράει ένα βήμα παραπέρα και μας προσκαλεί όλους σε μια VR (virtual reality) εμπειρία της έκθεσης μέσα από την εφαρμογή Curious Alice, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη online (κοστίζει 4 στερλίνες) για να διαδράσουμε με τη Βασίλισσα Ντάμα Κούπα σε ένα παράδοξο παιχνίδι κροκέ ή να φέρουμε εις πέρας μια σειρά από προκλήσεις ή «αποστολές» που θα συναρπάσουν μικρούς και μεγάλους.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Μαριλένα Αστραπέλλου μάς μεταφέρει στο σύμπαν της έκθεσης όπως και σε εκείνο της μικρής ηρωίδας του Λούις Κάρολ, Αλις Λίντελ, η οποία ενέπνευσε τον συγγραφέα του διάσημου παραμυθιού κατακτώντας την αιωνιότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής» εκτάκτως το Σάββατο 13 Μαρτίου 2021.