Την αγωνία τους για πιθανά προβλήματα που θα υπάρξουν στην απόκτηση του πτυχίου από τους φοιτητές των ιατρικών σχολών της χώρας οι οποίοι φοιτούν στο πέμπτο και έκτο έτος εκφράζουν με επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας οι Πρόεδροι των επτά ιατρικών σχολών της χώρας.

Αφορμή για την επιστολή είναι η απόφαση να ανασταλούν οι κλινικές ασκήσεις των φοιτητών, που αποτελεί μέρος των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού.

Οι Πρόεδροι καλούν τους αρμοδίους να αναθεωρήσουν την απόφαση αναστολής των κλινικών ασκήσεων των τελειόφοιτων στις Ιατρικές Σχολές και του μεταφέρουν την ισχυρή επιθυμία των φοιτητών να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις κλινικές ασκήσεις.

Όπως επισημαίνουν «η κατά τρεις εβδομάδες διακοπή της κλινικής άσκησης δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί με εξ αποστάσεως εκπαίδευση», ενώ «ως διάρκεια αποτελεί τη μέγιστη ανεκτή, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη λήψη του πτυχίου».

«Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ Παναγιώτης Μέγας, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. «Ολοι συμφωνούμε ότι προέχει η υγεία. Όμως το πρόβλημα για τους φοιτητές είναι πολύ σοβαρό. Αν αναφερθώ στη δική μας σχολή οι φοιτητές του 6ου έτους κάνουν αποκλειστικά κλινικές ασκήσεις που σημαίνει ότι βρίσκονται στο νοσοκομείο και ασχολούνται με ασθενείς. Αυτό έχει σταματήσει. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αγωνία και δυστυχώς δεν γνωρίζουμε για πόσο ακριβώς θα κρατήσει αυτή η κατάσταση. Από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση δεν γνωρίζουμε και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Οι προσπάθειες που θα γίνουν είναι να μη χαθεί το εξάμηνο. Αν σταματήσει αυτή η αναστολή στο τέλος του μήνα, δηλαδή αν από 1η Δεκέμβρη μπουν πάλι οι φοιτητές στις κλινικές ασκήσεις, θα δυσκολευτούμε, αλλά νομίζω ότι θα βρεθεί λύση. Αν συνεχίσει δεν γνωρίζω τι θα γίνει. Πάντως οι κλινικές ασκήσεις δεν μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως», τονίζει

Οι Πρόεδροι με την επιστολή τους επισημαίνουν επίσης για ακόμα μία φορά το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Ιατρικών Σχολών «που καθίσταται ασφυκτικό εν μέσω πανδημίας, με αρνητικές συνέπειες τόσο στο εκπαιδευτικό όσο και στο κλινικό έργο που επιτελούν οι Πανεπιστημιακές Κλινικές. Όπως γνωρίζετε, οι Κλινικές μας έχουν την ευθύνη των 2/3 του έργου του ΕΣΥ στη χώρα. Στο σχετικό αίτημα για μετατροπή θέσεων ιατρών του ΕΣΥ σε θέσεις μελών ΔΕΠ, που έχει ήδη αποσταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, ζητάμε για μια ακόμη φορά τη συμπαράστασή σας».

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Ως Πρόεδροι των επτά Ιατρικών Σχολών της χώρας, αιτούμαστε την αναθεώρηση της απόφασης αναστολής των κλινικών ασκήσεων των τελειόφοιτων των Ιατρικών Σχολών και σας μεταφέρουμε την ισχυρή επιθυμία των φοιτητών, να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις κλινικές ασκήσεις, προσφέροντας, κατά το δυνατόν, στο ΕΣΥ στην κρίσιμη αυτή φάση της

πανδημίας. Η κατά τρείς εβδομάδες διακοπή της κλινικής άσκησης δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως άλλωστε αναφέρετε και εσείς στην εγκύκλιό σας, ως διάρκεια δε, αποτελεί τη μέγιστη ανεκτή, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη λήψη του πτυχίου. Η συνέχιση της κλινικής άσκησης, η οποία αποτελεί και εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, είναι εφικτή στα περισσότερα Νοσοκομεία στην παρούσα φάση και παρακαλούμε να επανεξετάσετε το θέμα, όταν αυτό είναι δυνατόν. Επιπλέον, η διαδικτυακή εκπαίδευση, αν και με κανένα τρόπο δεν υποκαθιστά τη δια ζώσης κλινική άσκηση, μπορεί ως ένα σημείο να διδάξει τις θεωρητικές δεξιότητες, ώστε οι πρακτικές να μπορούν να διδαχτούν όποτε οι συνθήκες το επιτρέψουν εντός των υγειονομικών δομών.

Επίσης, επανερχόμαστε στην υποστελέχωση των Ιατρικών Σχολών, πρόβλημα που καθίσταται ασφυκτικό εν μέσω πανδημίας, με αρνητικές συνέπειες τόσο στο εκπαιδευτικό όσο και στο κλινικό έργο που επιτελούν οι Πανεπιστημιακές Κλινικές. Όπως γνωρίζετε, οι Κλινικές μας έχουν την ευθύνη των 2/3 του έργου του ΕΣΥ στη χώρα. Στο σχετικό αίτημα για μετατροπή θέσεων ιατρών του ΕΣΥ σε θέσεις μελών ΔΕΠ, που έχει ήδη αποσταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, ζητάμε για μια ακόμη φορά τη συμπαράστασή σας».

Την επιστολή υπογράφουν οι:

Κυριάκος Αναστασιάδης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Αθανάσιος Γιαννουκάς, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Γεώργιος Κοχιαδάκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Παναγιώτης Μέγας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Αννα Μπατιστάτου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μιχαήλ Πιτιακούδης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Πέτρος Σ. Σφηκάκης, Ε.Κ.Π.Α.