Σήμερα θα σας εξιστορήσω όλα αυτά που δεν έδειξαν οι κάμερες από την επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ – Σίσι στην Αθήνα και θα σταθώ σε ένα σημείο που νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον. Και ξέρετε γιατί; Επειδή αφορά την Αγιά Σοφιά και τη Μονή της Χώρας, αυτά τα δύο μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η συζήτηση έγινε στο περιθώριο του γεύματος που του παρέθεσε ο Πρωθυπουργός παρουσία των υπουργών Παναγιωτόπουλου, Χατζηδάκη και Φραγκογιάννη  όταν σε κάποια στιγμή έγινε αναφορά στο Ισλάμ.

Όπως με πληροφορούν, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είπε ότι το Ισλάμ δεν είναι αυτό που πρεσβεύει και διαλαλεί ο Ερντογάν. Πουθενά δεν αναφέρει ότι μπορεί να μετατραπούν οι χριστιανικές εκκλησίες ή οι αρχαιολογικοί χώροι σε τζαμιά και  ότι η θρησκεία του Ισλάμ αναφέρει ότι τα τζαμιά, κτίζονται,  δηλαδή τα κτίζουν οι πιστοί. Στην ουσία ήθελε να πει ότι το Ισλάμ δεν ενθαρρύνει κανέναν να «κλέψει» έναν ναό ή ένα μνημείο και να τον μετατρέψει σε τζαμί.

***

Στο Ισλάμ και πόσο διαφορετικό είναι από αυτό που πρεσβεύει ο Ερντογάν αναφέρθηκε πολλές φορές ο Πρόεδρος της Αιγύπτου στη διάρκεια του γεύματος στη Μεγάλη Βρετανία. Υπήρξε και  αναφορά και στον Μεχμέτ Αλί  ή Μωχάμεντ Αλί, τον Χεδίβη (Αντιβασιλέα) της Αιγύπτου που γεννήθηκε στην Καβάλα. Μόλις ακούστηκε στην αίθουσα η Καβάλα, πετάχτηκε ο υπουργός Άμυνας (και βουλευτής Καβάλας) Νίκος Παναγιωτόπουλος και είπε με καμάρι: «Ο Μωχάμεντ Αλί ήταν πατριώτης μου».

Ο Πρόεδρος Σίσι, διακόπτει την αφήγησή του και λέει χαριτολογώντας στον Πρωθυπουργό δείχνοντας τον  Έλληνα υπουργό Άμυνας: «Αυτόν εδώ να τον προσέχεις». Όλοι βεβαίως γέλασαν και συνεχίστηκε η αφήγηση για τον Μωχάμεντ Αλί για την εσωτερική διακυβέρνησή του που ήταν ευεργετική για την Αίγυπτο, που κατασκεύασε αρδευτικά έργα. που προήγαγε τη γεωργία που διευκόλυνε τις μεταφορές και που απέκτησε ένα είδος ανεξαρτησίας από τον Σουλτάνο.

Κραυγή αγωνίας από τον γιατρό Λευτέρη Σιώμο

Θέλω να αναφερθώ στη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και την πίεση που δέχονται, λόγω ασθενών με κορωνοϊό και όσα συγκλονιστικά αναφέρει σε ανάρτησή του ο Λευτέρης Σιώμος, γιατρός του νοσοκομείου «Παπανικολάου»:  «Χθες η Β ΜΕΘ τέθηκε εκ νέου (2η φορά) στη μάχη έναντι στον covid-19. Πόσος χρόνος νομίζετε χρειάστηκε για να γεμίσει σχεδόν? Να σας πω εγώ: 14 ώρες», γράφει. Και προσθέτει: «Δεχόμενη (σ.σ. η ΜΕΘ) τεράστια πίεση τόσο από τη γενική εφημερία του ΓΝ «Γ.Παπανικολάου», όσο και από νοσοκομεία γειτονικών νομών.

»Αν δεν πιστεύετε στη σοβαρότητα της κατάστασης, καλό είναι να συνηθίσετε στο άκουσμα της λέξης «ψεκασμένοι» (ω ναι). Δεν υπάρχει άλλη αλήθεια, ο covid-19 υπάρχει και οι ηλικίες που νοσούν σοβαρά είναι αρκετά πιο χαμηλές, ίσως επειδή η διασπορά του στο γενικό πληθυσμό είναι τεράστια. Η χτεσινή μάχη κερδήθηκε με πολύ κόπο (μπράβο στους συναδέλφους), ο πόλεμος όμως μαίνεται με πολλές -πολλές μάχες να ναι μπροστά μας. Εμείς, πρώτα ο Θεός, θα μαχόμαστε, εσείς; Θα κάνετε αυτές τις μάχες να έχουν αντίκρισμα; Θα πιστέψετε επιτέλους για να τηρήσετε τα μέτρα;».

***

Το θλιβερό ρεκόρ και οι συστάσεις των ειδικών

Διπλό είναι το θλιβερό ρεκόρ της Τετάρτης με 297 διασωληνωμένους και 43 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα παρουσίασαν νέα έκρηξη και έφθασαν τα 2.752. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σκληρότερα μέτρα για όλη την Ελλάδα με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί: «Η κοινωνία δεν συμμορφώνεται στα μέτρα», μου λένε οι ειδικοί, επειδή οι πολίτες δεν πείθονται από τα ετερόκλητα μηνύματα που ακούν: «Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι εάν δεν τηρούμε τα μέτρα, θα έχουμε το πρόβλημα επ΄άπειρο. Ό,τι και να λέμε εάν δεν τηρούνται τα μέτρα δεν έχει κανένα νόημα», μου λέει η καθηγήτρια Πνευμολογίας- Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου, η οποία απευθύνει έκκληση στους πάντες για τήρηση των μέτρων.

***

Κόκκινος συναγερμός σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως η διασπορά του κορωνοϊού είναι τεράστια. Σημειώθηκε αύξηση κατά 50% στα ενεργά κρούσματα μέσα στο lockdown, δεκάδες είναι οι διασωληνωμένοι. Ο δείκτης μεταδοτικότητας, το γνωστό R βρίσκεται σήμερα στο 1,8, ποσοστό πολύ υψηλό για τα ελληνικά δεδομένα.  Ανησυχία υπάρχει και στη Λάρισα και γενικότερα στη Θεσσαλία. Μου λέει ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός ότι τα νοσοκομεία και ειδικότερα οι ΜΕΘ δέχονται αυτές τις ημέρες μεγάλη πίεση. Τη μεγαλύτερη από την Άνοιξη. Οι 34 ΜΕΘ σε όλη τη Θεσσαλία θα ήταν σήμερα γεμάτες εάν δεν μετέτρεπαν άλλες 8 κοινές κλίνες σε ΜΕΘ. Οι ειδικοί συστήνουν προσοχή και αυστηρή (αυστηρότατη) τήρηση των μέτρων, αν και δεν είναι ανάγκη να είσαι ειδικός για να συστήσεις τέτοια μέτρα.

***

79% οι κρατήσεις για τον Δεκέμβριο στην Αράχωβα

Από τα στοιχεία που έδωσε το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών οι Αθηναίοι φαίνεται να πιστεύουν ότι τον Δεκέμβριο θα τον περάσουμε χωρίς lockdown (ούτε καν θα απαιτηθεί… «ακορντεόν lockdown») και θα έχουμε ελεύθερα, χωρίς μέτρα, Χριστούγεννα. Αυτός είναι ο λόγος που βιάζονται να γιορτάσουν και άρχισαν από τώρα (εν μέσω lockodown) να κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία σε χειμερινούς περιορισμούς. Στα Τρίκαλα Κορινθίας η πληρότητα των ξενοδοχείων  (βάσει των κρατήσεων) έφθασε το 84%, στην Αράχωβα το 79% και στο Καρπενήσι το 74%.

***

Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας και το Oruc Reis

Καμιά διάθεση για αποκλιμάκωση της έντασης δεν φαίνεται να έχουν οι Τούρκοι. Εκδίδουν συνεχώς NAVTEX για αποστρατιωτικοποίηση τεσσάρων νησιών και επέκταση των ερευνών του Oruc Reis, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στη νέα NAVTEX δεσμεύουν για έρευνες έως τις 23 Νοεμβρίου σε μια μεγάλη περιοχή που ξεκινά από τη Ρόδο και φθάνει έως και δυτικά της Κύπρου, Εξακολουθούν όμως (όπως φαίνεται στις συντεταγμένες που έδωσαν) να μην «σπάνε» το όριο του 28ου μεσημβρινού. Πού όμως βρίσκεται αυτές τις ημέρες το Oruc Reis;

***

Οι στρατιωτικοί μου λένε ότι κινείται με μικρή ταχύτητα σε περιοχή ανάμεσα στην Ρόδο και την Κάρπαθο. Ίσως να έχει αρχίσει και τις τρισδιάστατες έρευνές του. Το μόνο που έχει αλλάξει από την τουρκική επιθετικότητα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι ότι αυτή τη φορά οι Τούρκοι δεν έβγαλαν έξω όλο τον στόλο τους για να προστατεύσει το Oruc Reis, όπως έκαναν την προηγούμενη φορά. Μάλλον επειδή το να έχεις όλο τον στόλο σου εκτός ναυστάθμων στοιχίζει και μάλιστα στοιχίζει πολύ. Και έτσι όπως κατρακυλά η τουρκική οικονομία δεν έχουν τη δυνατότητα για σπάταλες οθωμανικού τύπου επιδείξεις. Μόνον, μαθαίνω δύο πολεμικά πλοία το συνοδεύουν.

***

32 δευτερόλεπτα για να ανέβεις στην Ακρόπολη

Θα σας πάω τώρα στην Ακρόπολη, όπου παρατήρησα αυξημένη κίνηση εν μέσω lockdown. Ήταν στον Ιερό Βράχο Ιταλοί μηχανικοί και τεχνίτες, ήταν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ήταν εκεί οι συνεργάτες της κάπου 20 άτομα γύρω από τον ανελκυστήρα πλαγιάς που μόλις τοποθετήθηκε. Έκαναν δοκιμές. Πήγαιναν πάνω κάτω, χρονομετρούσαν πόση ώρα χρειαζόταν να φθάσεις από το έδαφος έως την Ακρόπολη. Χρόνος ρεκόρ. Μόνον 32 δευτερόλεπτα με το ανελκυστήρα πλαγιάς. Είπαν ότι στις 20 Νοεμβρίου οι δοκιμές τελειώνουν και ότι στις 3 Δεκεμβρίου θα εγκαινιάσει το ασανσέρ πλαγιάς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ήταν είπαν ένα δύσκολο έργο, ίσως από τα πιο δύσκολα που έκαναν οι Ιταλοί.

***

Ο μαρμάρινος περίβολος της Αμφίπολης

Και από την Ακρόπολη θα σας πάω στην Αμφίπολη. Εάν νομίζετε ότι οι εργασίες ανάπλασης του ταφικού τύμβου έχουν σταματήσει λόγω lockdown κάνετε λάθος. Οι εργασίες συνεχίζονται αλλά με όλα τα μέτρα προστασίας, με λιγότερους ειδικούς στον τάφο. Να σας πω ακόμα ότι το μνημείο θα είναι έτοιμο για επισκέψεις το 2023 και ότι ο περίβολός του θα είναι αποκλειστικά από μάρμαρο.

***

Επιασε δουλειά στην Παγκόσμια Τράπεζα η Παναγιωταρέα

Σας έγραφα χθες για την Ελένη Παναγιωταρέα, υποψήφια ευρωβουλευτή της ΝΔ, οικονομολόγο και κάτοχο διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ότι θα είναι η εκπρόσωπος της χώρας μας στην Παγκόσμια Τράπεζα και που διαδέχεται τον Χρήστο Παπουτσή του οποίου η θητεία έχει λήξει. Σας πληροφορώ λοιπόν, ότι η κυρία Παναγιωταρέα υπέγραψε ήδη τη σύμβαση με την Παγκόσμια Τράπεζα, έπιασε αμέσως δουλειά, με μηνιαίο μισθό 11.000 δολάρια (με τη διευκρίνιση ότι ο μισθός της καταβάλλεται από την Τράπεζα και όχι από την ελληνική  κυβέρνηση) και ότι εργάζεται σχεδόν αποκλειστικά τα… βράδια. Λόγω κορωνοϊού είναι ακόμα στην Αθήνα, επικοινωνεί με τη Τράπεζα με τηλεδιάσκεψη και με ωράριο… Ουάσιγκτον (αυτός είναι και ο λόγος της νυχτερινής εργασίας της).

***

Τι θα γίνει με την πορεία για το Πολυτεχνείο;

Αν ακούσει κανείς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να μιλούν για την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, καταλαβαίνουν πως ούτε γιορτασμός θα γίνει ούτε η καθιερωμένη πορεία.

Αν όμως διαβάσει τις ανακοινώσεις του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Εργατικών Ομοσπονδιών αλλά και Φοιτητικών Συλλόγων τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού ήδη οργανώνουν τη συμμετοχή τους στην πορεία με όλα τα μέτρα προστασίας!

Επειδή, όμως, όταν μιλάμε για την πορεία του Πολυτεχνείου μιλάμε κυρίως για το ΚΚΕ το οποίο κάθε χρόνο δίνει τον τόνο με τη μεγάλη του συμμετοχή, τα στελέχη του λένε πως η πορεία θα γίνει με όλους όσους πρέπει, με μάσκες, με αντισηπτικά, με αποστάσεις άνω των δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον και άλλα μέτρα προστασίας. Μπορεί, λένε  εφέτος να μην γιορτάσαμε το Πάσχα, την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου κι έτσι δεν θα γιορτάσουμε και την επέτειο του Πολυτεχνείου, όμως από το ΚΚΕ λένε πως όπως γιορτάσαμε την Πρωτομαγιά έτσι θα γιορτάσουμε και την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

***

Έτοιμος να πετάξει

Οσοι βρέθηκαν στην Τανάγρα την περασμένη Κυριακή είδαν τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να εισέρχεται σε ένα shelter των μαχητικών, να ανεβαίνει σε ένα F-16 blk30, να κάθεται στο πιλοτήριο, να του εξηγεί ο χειριστής του μαχητικού πώς γίνονται οι αναχαιτίσεις, χωρίς όμως να πετάξει. Μαθαίνω όμως ότι αυτό που έκανε ήταν μια πρόβα πτήσης και ετοιμάζεται να πετάξει. Αλλωστε είναι από τους λίγους υπουργούς Άμυνας που δεν έχει ακόμα πετάξει με μαχητικό.