Το ντελίριο αγορών της περασμένης Παρασκευής εν όψει της δεύτερης καραντίνας δεν είχε προηγούμενο. Ούτε στην επιστράτευση του ’74 δεν είχε τέτοια κίνηση η Αθήνα, έλεγαν οι παλαιότεροι. Οπως ακριβώς συνέβη στο Λονδίνο και στο Παρίσι την παραμονή των αντίστοιχων lockdowns. Μποτιλιάρισμα στους δρόμους, το αδιαχώρητο στα εμπορικά καταστήματα, πανικός στα σουπερμάρκετ, μια μεγαλούπολη στην κυριολεξία στο πόδι, σαν να ερχόταν η συντέλεια του κόσμου. Και ταυτόχρονα μαζικές μετακινήσεις στην ύπαιθρο – πάνω από 60.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα, ούτε Πάσχα να ήταν. Θα μετρηθεί σε μερικές μέρες στα νοσοκομεία και στις Εντατικές ο παροξυσμός της υποτιθέμενης «τελευταίας μέρας». Ολοι μπορούν να φανταστούν την απόγνωση του Πρωθυπουργού αντικρίζοντας τις εικόνες χάους και συνωστισμού στην πρωτεύουσα. Σε σημείο που εύλογα θα μπορούσε να αναφωνήσει: «Σωτήρη, χάσαμε…». Δυστυχώς, δεν υπάρχει σωτηρία…

Οι εν Ελλάδι «τραμπιστές»

Αλλά δεν είναι το μόνο σημάδι απογοήτευσης. Τελευταίως εμφανίστηκαν και εδώ «τραμπιστές», οπαδοί του απερχόμενου Ντόναλντ Τραμπ, που διαμαρτύρονταν για την υποτιθέμενη νοθεία των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές. Διάφορα φρούτα, ορισμένοι αυτοπροσδιοριζόμενοι εκπρόσωποι της «καραμανλικής πτέρυγας» (αν και αμφιβάλλουμε ότι υπάρχει) και άλλοι θιασώτες της «μάτσο» εκδοχής στην πολιτική, εμφανίστηκαν δώθε-κείθε υπερασπιζόμενοι τον χαμένο και τα θλιβερά αντιδημοκρατικά καμώματά του. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι εδώ έχουν απορροφήσει όλες τις πτυχές της πολιτικής του. Περιφρονούν κι αυτοί την επιστήμη, επικρίνουν τον Τσιόδρα, όπως ο μέντοράς τους τον Φάουτσι, παριστάνουν τους γενναίους απέναντι στον κορωνοϊό, δεν αντέχουν τις όποιες μειονότητες, την «πέφτουν» στις «ελίτ», δηλώνουν αντισυστημικοί γενικώς παρότι σιτίζονται από το σύστημα και φιλοδοξούν, καταπώς λέγεται, να στήσουν αντίστοιχο μαγαζί. Για γέλια και για κλάματα δηλαδή…

«Τραμπιστές» υπό μία έννοια υπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ. Διάφοροι επηρεασθέντες από την παρέα που έκαναν επί χρόνια με τον πρώιμο οπαδό του Τραμπ στην Ελλάδα, τον Πάνο Καμμένο, έχουν απορροφήσει πλήρως τα χούγια του, το ήθος και το ύφος του απερχόμενου αμερικανού προέδρου. Με την αυτή «μάτσο» μέθοδο επιτίθενται λοιπόν πότε στον έναν, πότε στον άλλον και εσχάτως τα βάζουν και με τους δικούς τους. Τελευταία τα έβαλαν και με τον μετριοπαθή και ευγενή Ανδρέα Ξανθό, τον άλλοτε υπουργό Υγείας στα χρόνια του Τσίπρα, επειδή μιλάει κανονικά, πολιτισμένα, με επιχειρήματα, χωρίς κραυγές και ύβρεις. Δεν αντέχουν φαίνεται αυτή τη στάση και βάλθηκαν να τον ξεκάνουν, εμφανίζοντάς τον ως δήθεν προστατευόμενο των θεωρούμενων από τους ίδιους «συστημικών» media. Είδε και απόειδε ο άνθρωπος, δεν ήξερε τι να κάνει, πώς να αντιμετωπίσει τον οχετό του ιδιότυπου ελληνικού σταλινίζοντος «τραμπισμού». Μέχρι που στη συνέντευξη της περασμένης Παρασκευής τον είδαν να συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα και να απαντά μαζί του στις ερωτήσεις για το δεύτερο «κλείδωμα» της χώρας και κάπως μαζεύτηκαν. Προσωρινά υποθέτουμε, γιατί όταν στοχεύσουν κάποιον δεν τον αφήνουν.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

Αγωνία Στουρνάρα για την ύφεση

Τα νεύρα πάντως είναι παντού τεντωμένα. Ολος αυτός ο διαρκώς ανανεούμενος κύκλος της αβεβαιότητας επιδρά αρνητικά, γεννά ανασφάλειες. Εκεί που κάπως πάει να στρώσει μια δουλειά έρχονται τα γεγονότα και αλλάζουν τα δεδομένα. O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρας εκεί που θεωρούσε ότι ελέγχεται η κατάσταση ήλθε το νέο «κλείδωμα» της οικονομίας και τα γύρισε όλα τούμπα. Είχε μείνει με την εκτίμηση ότι η ύφεση εφέτος θα περιοριστεί στο -7,5% και τώρα την ξαναμετράει στο -10% και βάλε. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει πειστεί πια ότι αν δεν βρεθεί γρήγορα αποτελεσματικό εμβόλιο τα πράγματα θα χειροτερεύουν συνεχώς. Το μόνο που τον καθησυχάζει κάπως είναι το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αντελήφθησαν πια ότι χωρίς συντονισμό και ενιαία αντιμετώπιση ο κορωνοϊός δεν παλεύεται. Για να δούμε αν αυτή η διαπίστωση θα οδηγήσει όντως σε ενιαίες πολιτικές.

Μίνι κρίση στο ΥΠΕΞ

Μέσα στον ορυμαγδό των ημερών μια μίνι κρίση εκδηλώθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Πέμπτη. Διερράγησαν όπως φαίνεται οι άλλοτε στενές σχέσεις (Καβαλιώτες και οι δύο βλέπετε) του υφυπουργού Κώστα Φραγκογιάννη με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γρηγόρη Δημητριάδη (καμία σχέση με τον συνεπώνυμο, κρητικής καταγωγής, του Μεγάρου Μαξίμου). Με αποτέλεσμα ο τελευταίος να υποβάλει την παραίτησή του, η οποία και έγινε αποδεκτή. Αιτία, οι θεμελιακού τύπου διαφωνίες για την εξαγγελθείσα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά μηδέποτε πραγματοποιηθείσα, μεταρρύθμιση της οικονομικής διπλωματίας. Στη θέση του παραιτηθέντος κ. Δημητριάδη αναλαμβάνει ο κ. Ι. Σμυρλής, άλλοτε απασχολούμενος στις διεθνείς σχέσεις του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

«Πατούν γκάζι» για τους εξοπλισμούς

Ακόμη και με προσωπικό έχει αποφασίσει να ενισχύσει το ΓΕΕΘΑ τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η κατάρτιση των συμβάσεων για την προμήθεια του αμυντικού υλικού που έχει ανάγκη η χώρα. Το τελευταίο διάστημα ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις για εξοπλισμούς – με κορυφαία αυτή για τα 18 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale – αλλά η γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται ώστε αυτά να αρχίσουν να παραλαμβάνονται εντός του 2021 είναι τιτάνια. Την ίδια στιγμή, καταβάλλονται επιπλέον προσπάθειες ώστε να προχωρήσουν οι προσλήψεις Επαγγελματικών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). Και τα δύο θέματα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα τόσο του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου όσο και του Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Το μήνυμα Βαρβιτσιώτη για τις γυναίκες

Η Διακήρυξη των Αθηνών αποτελεί την παρακαταθήκη της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που ήταν στο τιμόνι της προεδρίας τους τελευταίους έξι μήνες, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι μία χώρα, κατά τη διάρκεια της 130ής Υπουργικής Συνόδου, δεν την υπέγραψε. Πρόκειται για την Ουγγαρία, που διαφώνησε με πρόφαση ότι έχει «ιδεολογικά στοιχεία», δεδομένης της αναφοράς της Διακήρυξης στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για την προστασία των γυναικών και των σεξουαλικών μειονοτήτων. Πάντως, ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν το άφησε εκεί. Στην τελετή για τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που έγινε στη Βουλή, καταδίκασε ρητά τέτοιες συμπεριφορές. «Οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν τη συνεισφορά του Οργανισμού μας και αποδυναμώνουν την ίδια την Ευρώπη ως χώρο και σύστημα Δικαίου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Βενιζέλος λάβρος για τη σκευωρία της υπόθεσης Novartis

Ξεκίνησε την Παρασκευή, ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, η διαδικασία καταθέσεων ώστε να εξατομικευθούν οι συνεργοί του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τα αδικήματα που τους βαρύνουν για την υπόθεση Novartis. Το πρώτο από τα πολιτικά πρόσωπα που εκλήθη ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κατέθετε επί τρεις ώρες εξηγώντας πώς στήθηκε η σκευωρία έναν χρόνο πριν φθάσει ο φάκελος από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στη Βουλή και πώς συντελέστηκε η «πολιτικο-δικαστικο-δημοσιογραφική αιμομιξία» στην υπόθεση Νovartis. Αναφέρθηκε επίσης στα πέραν αυτών που προσδιόρισε η Βουλή αδικήματα, τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να διερευνηθούν, όπως ο σφετερισμός αρμοδιοτήτων και η προσβολή του κράτους δικαίου. Ο κ. Βενιζέλος θα κληθεί ξανά τις προσεχείς ημέρες από την ειδική ανακρίτρια για να ολοκληρώσει την κατάθεσή του και από ό,τι φαίνεται η διαδικασία θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς.

Το βράδυ της προσεχούς Τρίτης 10 Νοεμβρίου καταφθάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι (φωτογραφία). Ο αιγύπτιος ηγέτης θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη (υπό το αυστηρό πρωτόκολλο προστασίας που προβλέπει πλέον ο κορωνοϊός) σε μία ιδιαίτερα «καυτή» συγκυρία – σε μία παρουσία την οποία επεδίωκε εδώ και αρκετό καιρό η Αθήνα. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και η δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ενισχύσει τους δεσμούς αυτούς. Ο πρόεδρος Σίσι ομιλεί άλλωστε συχνότατα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τηλέφωνο, ενώ και η υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Καΐρου τον περασμένο Αύγουστο έδειξε ότι οι δύο πλευρές διευρύνουν τα πεδία συνεργασίας. Ο αιγύπτιος πρόεδρος θα συναντηθεί την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου, το πρωί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα αναχωρήσει δε για το Κάιρο στις 12 Νοεμβρίου.