Αβγοφέτες από τσουρέκι

Σερβίρονται με ψημένα μήλα, μια εξαισια σάλτσα από αλμυρή καραμέλα και παγωτό.

Φωτογραφία Αναστασία Αδαμάκη

 

Προετοιμασία΄περίπου 20’ Αναμονή 10’

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

1 τσουρέκι μπαγιάτικο (όσο πιο μπαγιάτικο είναι τόσο καλύτερα απορροφά το γάλα)

4 αβγά

Λίγο εκχύλισμα βανίλιας

100 γρ. ζάχαρη

330 ml γάλα

Παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα

50 γρ. βούτυρο

Ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα

Για τα μήλα

3 μήλα Granny Smith

35 γρ. ζάχαρη

70 γρ. βούτυρο

Για την αλμυρή καραμέλα

150 γρ. ζάχαρη

25 γρ. βούτυρο αλατισμένο ή βούτυρο απλό και 1 πρέζα αλάτι

80 γρ. κρέμα γάλακτος ζεσταμένη ελαφρώς

Λίγη σαντιγί για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αλμυρή καραμέλα: Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με λίγο νερό μέχρι να γίνει καραμέλα, για 5-6 λεπτά. Αφού πάρει ωραίο χρώμα, ρίχνουμε το βούτυρο και στη συνέχεια την κρέμα που έχουμε ζεστάνει λίγο. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, για 10 λεπτά.

Μήλα: Καθαρίζουμε και κόβουμε κάθε μήλο στα οκτώ. Λιώνουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει. Προσθέτουμε τα κομμένα μήλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Αβγοφέτες: Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες. Χτυπάμε, σε ένα μπολ, με έναν αβγοδάρτη, τα αβγά με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και τη βανίλια. Μουλιάζουμε τις φέτες στο μείγμα του γάλακτος. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι και ψήνουμε τις αβγοφέτες. Σερβίρουμε με τη σάλτσα και τα μήλα. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με σαντιγί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk