Σήμερα θα σας ταξιδέψω στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, λίγα μίλια μακριά από το Καστελόριζο, εκεί όπου οι Τούρκοι προκαλούν με το ερευνητικό τους σκάφος Oruc Reis και τις φρεγάτες τους, ώστε να έχετε μια πραγματική εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή.  Δεν πρόλαβαν καλά- καλά να αρχίσουν τις όποιες έρευνες τους και άρχισαν πάλι  να ψάχνουν για ελληνικά υποβρύχια  εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

***

Σ΄ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας παρατηρήθηκαν πτήσεις των δικινητήριων τουρκικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας CN-235 που είναι εξοπλισμένα με σόναρ. Την ίδια ώρα παρατηρήθηκε και το εξής περίεργο φαινόμενο. Τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα τύπου S-70 που βρίσκονται πάνω στις τουρκικές φρεγάτες απονηώνονταν από τις φρεγάτες, έκαναν μερικές βόλτες στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ερευνητικό τουρκικό σκάφος και επέστρεφαν στις φρεγάτες από τις οποίες είχαν απονηωθεί. Ήταν φανερό πως κάτι έψαχναν και ήταν επίσης φανερό πως δεν είχαν εντοπίσει τίποτα. Τα ελληνικά υποβρύχια είναι αόρατα και συνήθως τα περισκόπιά τους παρακολουθούν, χωρίς να εντοπίζονται, τα πάντα.

***

Το ιπτάμενο «μάτι» τη Αεροπορίας

Αντιθέτως το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και η Πολεμική Αεροπορία που έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας  παρακολουθούν όλες τις τουρκικές κινήσεις είτε αυτές είναι στην επιφάνεια της θαλάσσης, είτε κάτω από τη θάλασσα, είτε στον αέρα. Σας πληροφορώ ότι ένα ιπτάμενο ραντάρ (EMB-145H AEW&C) που διαχειρίζεται η 380 Μοίρα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου) βρίσκεται σε ασφαλές μέρος και σκανάρει όλες τις κινήσεις επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ τα υποβρύχια κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους στα 20 μέτρα κάτω από τη θάλασσα.

***

Αλλά η Αθήνα στέλνει στην Άγκυρα και διάφορα μηνύματα, όπως μηνύματα επιχειρησιακής ετοιμότητας με αεροναυτική άσκηση που θα διεξαχθεί στις 16 Οκτωβρίου νότια της Κρήτης

***

Στον Θάλαμο Επιχειρήσεων

Σε κάθε περίπτωση, τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων παρακολουθούν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ  πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Στέλιος Πετράκης, βρέθηκε στον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας προκειμένου να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο (real picture on real time) την τουρκική δραστηριότητα.

***

Οι κινήσεις του Oruc Reis

Από τις έως τώρα  πληροφορίες που έχουν συλλέξει, φαίνεται ότι το Oruc Reis κινείται περίπου 25 μίλια νότια από το Καστελόριζο. Μαζί του τα δύο βοηθητικά του πλοία, Ataman και Cengiz Han, συνοδεία πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων. Σημειώνεται ότι έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το τουρκικό πλοίο δεν ακόμα έχει προσεγγίσει την οριοθετική γραμμή της περιοχής ερευνών που έχει προσδιοριστεί με την τουρκική Navtex της 11ης Οκτωβρίου. Δηλαδή, κινείται περίπου 18-19 μίλια νοτιότερα από το βορειοδυτικό όριο της περιοχής ερευνών, που απέχει μόλις 6,5 μίλια από τις ακτές του Καστελόριζου.

***

Η γυναικεία ενσυναίσθηση στην Προεδρία

Ρωτήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τον ΑΝΤ1 για τη γυναικεία πρωτιά στο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας και ιδού τι απάντησε:  «Εγώ δεν αισθάνομαι διαφορετικά. Δεν ξέρω αν η εικόνα που δίνω, ελπίζω ότι είναι ίσως διαφορετική γιατί οι γυναίκες έχουμε την ενσυναίσθηση, έχουμε έναν άλλο τρόπο να διαχειριζόμαστε τον λόγο και με τη συμπεριφορά μας και απ’ ότι αντιλαμβάνομαι λίγο κι εγώ, προκαλούμε έτσι κάποια άλλα αισθήματα στους γύρω μας. Μπορούμε να περνάμε μηνύματα με διαφορετικό τρόπο».

***

Ανοικτός σε ρεύματα και σε πρόσωπα

Την Αννα Διαμαντοπούλου προτείνει για Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, ο Πρωθυπουργός επιμένοντας στην αρχή του ότι είναι πάντοτε ανοικτός και σε ρεύματα και σε πρόσωπα. Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε αρκετούς υπουργούς του από το Κέντρο ή την Κεντροαριστερά, τοποθέτησε δηλαδή στην κυβέρνηση πρόσωπα που είχαν διατελέσει υπουργοί ή στελέχη του ΠαΣοΚ και τους έβαλε δίπλα σε δεξιούς υπουργούς. Αξιοποίησε ακόμα σημαντικούς συμβούλους από την κεντροαριστερά ή από το Κέντρο, αποδεικνύοντας ότι είναι ανοικτός σε πρόσωπα.  Ετσι όλο και περισσότερα στελέχη από το Κέντρο αξιοποιούνται σε θέσεις κλειδιά όχι μόνον στον κυβερνητικό μηχανισμό, αλλά και σε νευραλγικούς οργανισμούς…

***

Ειδικά για την κυρία Διαμαντοπούλου (πρώην Επίτροπο και πρώην υπουργό), που το όνομά της είχε ακουστεί και για συμμετοχή στο αρχικό κυβερνητικό σχήμα ο Πρωθυπουργός είπε ότι σηματοδοτεί τη σύγχρονη Ελληνίδα της προόδου και του κόσμου και ότι αποτελεί μια υπερκομματική επιλογή, με πολυδιάστατη επιστημονική και κοινωνική διαδρομή. Η προσωπικότητά της έχει συνδεθεί με τολμηρές επιλογές, μεγάλες συναινέσεις και καινοτόμες προτάσεις.

***

Ας μην ξεχνάμε και τούτο. Επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά τοποθετήθηκε ο πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος Χρήστος Παπουτσής στην Παγκόσμια Τράπεζα, η θητεία του οποίου λήγει σε λίγες ημέρες (31 Οκτωβρίου).

***

Η Αννα Διαμαντοπούλου μου είπε ότι  δεν πρόκειται για διορισμό αλλά για μια θέση για την οποία θα πρέπει να  αγωνιστεί ανάμεσα σε οκτώ υποψήφιους και ότι είναι μεγάλη τιμή για αυτήν αφού για πρώτη φορά η χώρα μας διεκδικεί τόσο μεγάλη διεθνή θέση γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ. Τέλος Φεβρουαρίου θα έχουμε αποτελέσματα.

***

 

Ο Λοβέρδος για τη Διαμαντοπούλου

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Άννα Διαμαντοπούλου για την ηγεσία του ΟΟΣΑ, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος. Σε ανάρτηση του στο Twitter ρίχνει τα καρφιά του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Άννα προτείνεται από τον Κυριάκο για ΓΓ του Ο.Ο.Σ.Α. Τελικά συγκυβερνάμε με τη ΝΔ αλλά με ευθύνη κάποιων δεν το ξέρουμε».

***

 

Το απύθμενο θράσος του καταδικασμένου  χρυσαυγίτη

Δεν υπάρχουν όρια στη θρασύτητα και την ύβρη για τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. Την ώρα που μένουν απλά οι ανακοινώσεις του δικαστηρίου επί των προτάσεων της εισαγγελέως για την επιβολή των ποινών στους καταδικασθέντες νεοναζί, ένας εξ’ αυτών φτάνει στο σημείο να συγκρίνει τον εαυτό του με τον… Κολοκοτρώνη και να εμφανίζει τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής ως συνέχεια αγώνων του ιστορικού παρελθόντος. Εκείνο όμως που ξέρω είναι ότι λίγες ημέρες πριν εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου ο (πολύς) της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας (Λιάκος) Κασιδιάρης εμφανιζόταν τρομαγμένος στην ιδέα της φυλάκισής  του και ήταν συνεχώς με τους δικηγόρους του.

Ακόμα πιο θρασύς εμφανίζεται ο αποκαλούμενος και «αρχηγός» Νίκος Μιχαλολιάκος, που έλεγε στη Ζαρούλια και σε μερικούς που του απέμειναν ακόμα ως… συνεργάτες ότι σε δύο χρόνια θα βγει από τη φυλακή έτοιμος να ανασυντάξει τη Χρυσή Αυγή, αφού στο Εφετείο θα εκπέσει η κατηγορία για εγκληματική οργάνωση. Τόσο σίγουρος είναι που μαζεύει βιβλία για να διαβάζει στη φυλακή. Να σημειώσω εδώ ότι Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης ούτε καλημέρα ανταλλάσσουν και θα δημιουργηθεί πρόβλημα εάν τους βάλουν στην ίδια φυλακή.

***

Πολιτικός σεισμός στην Κύπρο για τα διαβατήρια

Δεν τους έφταναν τους αδελφούς Κυπρίους οι τουρκικές προκλήσεις, το άνοιγμα της παραλιακής περιοχής των Βαρωσίων, η παρουσία του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ ήλθαν και οι αποκαλύψεις (συνοδείας.. εικόνας) του Al Jazzera για το σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια», που προκάλεσαν πολιτικό σεισμό. Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ πρόθυμοι να μεσολαβήσουν υπέρ Κινέζου φυγόδικου για την εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου. Πιάστηκαν δηλαδή, όπως λέει ο σοφός λαός με τη γίδα στην πλάτη. Αποτέλεσμα;  Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ (είναι μάλιστα βουλευτής Αμμοχώστου) παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως θα απέχει από τα καθήκοντά του, τη στιγμή που έχουν πυκνώσει οι πιέσεις για παραίτησή του.  Τώρα πώς γίνεται αυτό ουδείς γνωρίζει. Πώς είναι δυνατόν να απέχει από τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Βουλής, τη στιγμή που εκκρεμούν εις βάρος του τόσες κατηγορίες; Το θέμα απασχολεί και την Κομισιόν η οποία εξετάζει τη συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο του κυπριακού προγράμματος απόδοσης διαβατηρίων.