Τέσσερις αρχιτέκτονες που αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στον κόσμο μέσα από τα κτίριά τους και απ’ ό,τι όλα δείχνουν θα είναι οι εναλλακτικοί starchitects τού αύριο.

Ο κάθε ένας διαφορετικός αλλά με έργο που έχει ξεχωρίσει για εντελώς διαφορετικούς λόγους:

O αντιστάρ Αλεχάντρο Αραβένα από τη Χιλή, ο οποίος σχεδίασε ένα νέο μοντέλο εργατικών κατοικιών προσβάσιμο σε όλους και έφτασε να βραβευτεί με το «Νομπέλ» του αρχιτεκτονικής Prtizker.

O Nτιεμπέντο Φράνσις Κέρε από την Μπουρκίνα Φάσο ο οποίος έχτισε ένα μινιμαλιστικό δημοτικό σχολείο για τη γενέτειρά του με τα απολύτως απαραίτητα υλικά και σιγά-σιγά έφτασε να σχεδιάσει το περίφημο προσωρινό περίπτερο στους Κήπους της γκαλερί Serpentine στο Λονδίνο.

Ο Μπιάρκε Ινγκελς, o ας τον πούμε «baby» starchitect με το γραφείο του BIG που δημιούργησε το πιο πράσινο κτίριο στον κόσμο, έναν ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στην Κοπεγχάγη με πίστα σκι στην οροφή του και επιφάνεια αναρρίχησης στην πρόσοψή του.

Ο πρόσφατα βραβευμένος με το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο του Βασιλικού Βρετανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων Ντέιβιντ Ατζάγε, ο οποίος μεταφέρει το πολυπολιτισμικό υπόβαθρό του σε κτίρια όπως το Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού στην Ουάσιγκτον.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» η Μαριλένα Αστραπέλλου σκιαγραφεί τα πορτρέτα και φωτίζει τις διαφορετικές τεχνοτροπίες και κοσμοθεωρίες των τεσσάρων αυτών «νέας κοπής» αρχιτεκτόνων, οι προσωπικότητες των οποίων τούς φέρνουν συχνά αντιμέτωπους με τις σχεδιαστικές προκλήσεις της εποχής αλλά και με διάσημους συναδέλφους τους.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»