«Ξυπνήστε. Αρκετά. Ζούμε σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Κάτι πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει τώρα» δήλωνε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ την ώρα που τα κρούσματα στη χώρα ξεπερνούσαν τα 5.000 καθημερινά.

Συνολικά, στο Ισραήλ 1.405 άτομα έχουν πεθάνει από κορωνοϊό με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να φτάνει τα 215.273.

Οι νέοι περιορισμοί

Την Παρασκευή η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή δεύτερης καραντίνας σε εθνικό επίπεδο με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αναφέρει πως η επιβολή αυστηρότερων μέτρων ήταν «αναγκαιότητα» και πως η κατάσταση έφερε τη χώρα «στο χείλος της αβύσσου». Πράγματι, το πρόσφατο lockdown μοιάζει να είναι μονόδρομος, καθώς τα κρούσματα Covid-19 την Πέμπτη ξεπέρασαν τα 8.000 σε μία μέρα.

Από την Παρασκευή το απόγευμα, έχει μπει λουκέτο σε σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις για τουλάχιστον δύο εβδομάδες με συγκεκριμένα εστιατόρια να παραμένουν ανοιχτά στα οποία επιτρέπεται μόνο η κατ’ οίκον διανομή.

Παράλληλα, έχει οριστεί περιορισμός και στις μετακινήσεις των πολιτών στους οποίους επιτρέπονται μετακινήσεις μέχρι 1 χιλιόμετρο από την κατοικία τους με μοναδική εξαίρεση τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ένα αμφιλεγόμενο μέτρο

Επιπλέον, νέα όρια προβλέπεται να επιβληθούν στους διαδηλωτές και τις δημόσιες συγκεντρώσεις. Ωστόσο, τα νέα αυτά μέτρα δεν έχουν εγκριθεί ακόμη με την αντιπολίτευση να καταφεύγει εναντίον του πρωθυπουργού και τους αντιπάλους του να τον κατηγορούν για απόπειρα να παρεμποδίσει τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις που γίνονται κατά της κυβέρνησης έξω από την κατοικία του στην Ιερουσαλήμ.

Οι περιορισμοί στις συγκεντρώσεις αναπόφευκτα θα μειώσουν και τον αριθμό των ατόμων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις και τις συναγωγές – την ώρα που πλησιάζει το Γιομ Κιπούρ, η πιο ιερή ημέρα στο εβραϊκό ημερολόγιο. Κατ’ επέκταση, μια τέτοια απόφαση θα έβρισκε αντίθετους πολλούς από τους υποστηρικτές της Ορθόδοξης κοινότητας στους οποίους βασίζεται η εθνική ενότητα και ενδεχομένως να δημιουργούσε πόλωση στους κόλπους της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επαινέθηκε την Άνοιξη για την γρήγορη αντίδραση της στην αντιμετώπιση της πανδημίας με τον αριθμό των θανάτων από Covid-19 να παραμένει σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με άλλες χώρες. Από τον Μάιο, όμως, μετά την χαλάρωση των περιορισμών η κυβέρνηση εξακολουθεί να δέχεται εκτεταμένη κριτική για τους χειρισμούς της και τις αποφάσεις της σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.