Για τέταρτη φορά στην ιστορία της η Eurodrip, η ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στις εφαρμογές άρδευσης αλλάζει χέρια. Νέος ιδιοκτήτης ο όμιλος Temasek από την Σιγκαπούρη.

Η εταιρεία ιδρύθηκε ως Eurodrip το 1979 από τον Δ. Παρασκευόπουλο και αποτέλεσε την πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που εφάρμοσε τη μέθοδο ελεγχόμενης παροχής νερού, τη στάγδην άρδευση, μια προηγμένη και οικονομικώς αποδοτική διαδικασία για την αγροτική παραγωγή. Η εταιρεία εξαγοράστηκε το 2005 από την Global Finance, το 2013 πέρασε στον έλεγχο της αμερικανικής Paine και το 2017 απορροφήθηκε από την ισραηλινή Rivulis.

Η μονάδα παραγωγής της Eurodrip στα Οινόφυτα Βοιωτίας αποτελούσε το Διοικητικό Κέντρο της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής της Rivulis συντονίζοντας 4 μονάδες σε Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτο και Ρωσία. Ταυτόχρονα η μονάδα στην οποία απασχολούνται 240 εργαζόμενοι αποτελούσε κόμβο παραγωγής και διανομής για τις υπόλοιπες χώρες του oμίλου Rivulis.

Πρόσφατα, η Temasek υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς πλειοψηφικής συμμετοχής στην Rivulis. Η ολοκλήρωση της απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου υπόκειται σε όλες τις απαραίτητες κρατικές άδειες και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Η Temasek, η οποία ιδρύθηκε το 1974, είναι ένας παγκόσμιος όμιλος επενδύσεων με έδρα στη Σιγκαπούρη και καθαρή αξία χαρτοφυλακίου 214 δισεκατομμύρια δολάρια (USD). Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει επενδύσεις στον αγροτικό κλάδο, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη κάτι το οποίο βρίσκεται στον βασικό πυρήνα των δραστηριοτήτων της Rivulis.

Η Rivulis είχε ενσωματώσει σταδιακά τεσσερις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου της μικροάρδευσης: την Plastro, την T-Systems, την Roberts Irrigation και τη Eurodrip.