Αίτηση έγκρισης για το εμβόλιο του κορωνοϊού μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να καταθέσουν οι  Pfizer και BioNTech σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της Pfizer, Aλμπερτ Μπούρλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των εταιριών, σε περίπτωση που το σκεύασμα εγκριθεί, τότε θα διατεθούν έως το τέλος του 2020  100 εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως και περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη του 2021.

Παράλληλα, οι εταιρείες έδωσαν τα χέρια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προτεινόμενη προμήθεια 200 εκατομμυρίων δόσεων του ερευνητικού υποψήφιου mRNA εμβολίου για τον SarsCov-2, με την κωδική ονομασία BNT162 στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και με δυνατότητα προμήθειας επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Σημειώνεται πως εδώ πως μία τέτοια συμφωνία θα ισχύσει μόνο αν το εμβόλιο κριθεί κλινικά επιτυχές και εφόσον ληφθεί άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές.

Οι παραδόσεις των εμβολίων θα ξεκινήσουν έως το τέλος του 2020.

Σημειώνεται πως η προτεινόμενη συμφωνία προμήθειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αρχική παραγγελία δόσεων εμβολίου στην ιστορία της Pfizer και της BioNTech.

«Η αναμενόμενη συμφωνία της Pfizer και της BioNTech με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου προς τον κοινό στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να μπορούμε να διαθέσουμε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τη νόσο Covid-19 στους ευπαθείς πληθυσμούς πριν από το τέλος του έτους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την EE για τη δέσμευση και την εμπιστοσύνη που δείχνει στις προσπάθειες ανάπτυξης που καταβάλλουμε», δήλωσε ο Αλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

«Εχουμε ενεργοποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού μας, κυρίως τη μονάδα μας στο Βέλγιο, και έχουμε αρχίσει ήδη τις διαδικασίες παραγωγής, ώστε το εμβόλιό μας να είναι διαθέσιμο το συντομότερο δυνατό, εφόσον οι κλινικές μελέτες μας αποδειχθούν επιτυχείς και ληφθεί έγκριση από τις κανονιστικές αρχές», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Λίγα λόγια για την μελέτη

Στη μελέτη τελικού σταδίου, η Pfizer και η BioNTech μελετούν ένα δοσολογικό σχήμα 2 δόσεων σε επίπεδο δόσης 30µg σε έως και 30.000 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 85 ετών.

Οι εταιρείες έχουν επιλέξει περίπου 120 κέντρα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών με σημαντική αναμενόμενη μετάδοση του SARS-CoV-2 και καταβάλλουν προσπάθειες να εντάξουν και ετερογενή πληθυσμό στη μελέτη και να εγγράψουν εθελοντές που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό.

Εως σήμερα, στη μελέτη φάσης 2/3 έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 25.000 συμμετέχοντες που λαμβάνουν ήδη τη 2η δόση.